Bioforsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bioforsk
Bioforsk
Bioforsks lokaler på Tjøtta
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2006[1]
Opphørt1. juli 2015[2]
Adm. dir.Harald Watten Lossius[3]
HovedkontorÅs
Ansatte452(2013)[4]
Nettsidewww.bioforsk.no

Bioforsk (opprettet 1. januar 2006 i Ås kommune) var et norsk forskningsinstitutt innen landbruk, matproduksjon, miljø og ressursforvaltning. Det var organisert under Landbruks- og matdepartementet og hadde sju forskningssentre med om lag 500 ansatte.

Bioforsk var resultatet av en fusjon i 2006 mellom tre institusjoner[5]

  • Norsk institutt for planteforskning (Planteforsk). Dette ble etablert i 1995 da man slo sammen Statens plantevern (1891–1995) og Statens forskningsstasjoner i landbruk (SFL, 1976-95). SFL var en sammenslåing av Statens forsøksstasjoner i plantekultur (1947–76) og Statens saualsgarder (1910–1976).
  • Senter for jordfaglig miljøforskning (Jordforsk, etablert 1989).
  • Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK, etablert 1987).

Bioforsk ble erstattet av Norsk institutt for bioøkonomi fra 1. juli 2015.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Plantehelse[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Plantehelse har hovedansvar for forskning og utvikling innen plantehelse og plantevern. Senteret har spesialkompetanse på plantesjukdommer, ugras, klimaeffekter, skadedyr, genetikk og bioteknologi. Integrert plantevern, biologiske bekjempingsmetoder og varslingssystemer er viktige arbeidsområder. Senteret arbeider også med landbruksmeteorologi, økotoksikologi og risikoanalyser. Bioforsk Plantehelse holder til på Ås i Akershus.

Bioforsk Jord og miljø[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Jord og miljø har hovedansvar for jord-og miljøforskning. Senteret har spesialkompetanse innen jord og jordkvalitet, jordforurensing, miljøgifter og økotoksikologi, avfall og avfallshåndtering, avløp og naturbaserte renseløsninger, hydrologi, hydrogeologi/grunnvann, vannkvalitet, arealbruk og terrestriske klimaeffekter. Hovedkontoret ligger på Ås i Akershus. I tillegg har senteret en avdeling på Svanvik i Øst-Finnmark som er ledende på kunnskap om natur og miljø i Barentsregionen. Her finnes også Svanhovd konferansesenter og Øvre Pasvik nasjonalparksenter.

Bioforsk Øst[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Øst har hovedansvar for forskning og utvikling innen korn, oljevekster, erter, frøavl, potet, grønnsaker og urter. Senteret arbeider også med forskning på blant annet bær, grovfôr, gras til grøntanlegg, småfe, økologisk landbruk, presisjonsjordbruk og landbruksbasert næringsutvikling i fjellbygdene. Hovedkontoret ligger på Kapp i Oppland, men senteret har også avdelinger i Nes på Hedmark, Grimstad, Kvikne og i Valdres.

Bioforsk Vest[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Vest har hovedansvar for forskning og utvikling innen hagebruk og grøntmiljø. Senteret har spesialkompetanse på frukt og bær, dyrking av grønnsaker og bær i veksthus, produksjon av juletrær og pyntegrønt, samt etablering og skjøtsel av grøntanlegg, inkludert gras til sports- og fritidsanlegg. Senteret arbeider også med grovfôr og kulturlandskap. Hovedkontoret ligger på Klepp i Rogaland, men senteret har også avdelinger i Ullensvang og Fjaler.

Bioforsk Midt-Norge[rediger | rediger kilde]

Forsøksgården på Kvithamar.

Bioforsk Midt-Norge har hovedansvar for forskning og utvikling innen grovfôr og kulturlandskap. Senteret arbeider i tillegg med korn, bær, veksthuskulturer, grønnsaker, potet og bioenergi. Bioforsk Midt-Norge holder til på Kvithamar i Stjørdal, Nord-Trøndelag.

Bioforsk Økologisk[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Økologisk er et nasjonalt kompetansesenter innen økologisk landbruk. Senterets primære oppgave er forskning og utvikling innen økologisk mat- og landbruksproduksjon. Senteret arbeider med hele verdikjeden fra ”jord til bord”. Bioforsk Økologisk holder til i TingvollNordmøre.

Bioforsk Nord[rediger | rediger kilde]

Bioforsk Nord har hovedansvar for forskning og utvikling innen arktisk landbruk og utmark. Senteret har spesialkompetanse på ville bær, samt næringsmessig bruk og utvikling av utmark og innlandsfiskeressursene. Senteret er en viktig tilrettelegger for innovasjonsbasert utvikling i nordnorsk landbruk og naturbruk. Hovedkontoret ligger i Tromsø, men senteret har også avdelinger i Bodø og på Tjøtta. Avdelinga på Tjøtta administrerer også Norsk viltskadesenter.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Jord og vannovervåking i landbruket JOVA
  • Varsling Innen PlanteSkadegjørere VIPS

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]