Hutchinsoniellidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sandersiella»)
Hutchinsoniellidae
Hutchinsoniellidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hutchinsoniellidae
Sanders, 1955
Norsk(e) navn:
Hører til: Brachyopoda,
Cephalocarida,
krepsdyr,
leddyr,
protostomier,
dyr
Antall arter: 12
Habitat: Hav (bentiske bunndyr)
Utbredelse: Hele verden
Delgrupper:

Hutchinsoniellidae (engelsk: horseshoe shrimps) er en liten gruppefamilie-nivå av krepsdyr, som lever på bunnen i havet ulike steder i verden. Gruppen har bare 12 arter og er den eneste familien i ordenen Brachyopoda og i klassen Cephalocarida.

Gruppen har fem slekter. De er anatomisk arkaiske blant krepsdyr, og av den grunn interessante i evolusjonært perspektiv. De lever fra tidevannssonen og ned til 1 500 meters dyp. Det er tvilsomt om arten lever i nordatlantiske og skandinaviske farvann, per 1996 var den ikke observert i Skandinavia eller Nord-Atlanteren.[1]

Krepsdyr har ytre skjelett, og Cephalocarida-artene har en langstrakt, 2–4 mm lang leddet kropp med stort hode. Hovedkroppen (thorax) består av 10 ledd. I likhet med andre krepsdyr har de grenete bein, bare de første antennene er enkelt-leddede. Andre antennepar er plassert bak hodet også hos voksne Cephalocarida (ikke bare hos larvene), og dette er enestående blant krepsdyr og bestemmer denne gruppen som distinkt fra andre krepsdyr.[2]

Morfologi[rediger | rediger kilde]

Cephalocaridenes viktigste kjennetegn er:[3]

  • To par følehorn, et større og et mindre (antennuler).
  • Ben på brystet er pladformede (phyllopoder), ikke ben på bakparti.
  • Hodet (cephalon) har 5 segmenter.
  • Brystet (thorax) har 8 segmenter.
  • Bakpartiet (abdomen) har 11 segmenter
  • Har omsluttende hodepanser.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Taksonomien til krepsdyrene er komplisert og under regelmessig revisjon ettersom ny innsikt vinnes, og de arkaiske Cephalocarida-artene er særegne, relativt nyoppdagede og lite utforsket. Det er generelt omstridt å fin-inndele organismer taksonomisk. Gruppen kan taksonomisk fremstilles slik:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans G Hansson, NEAT Arkivert 21. juli 2018 hos Wayback Machine. - Krepsdyrarter i Atlanterhavet og Skandinavia, South Scandinavian Marine Crustacea check-list, Tjärnö marinbiologiske laboratorium, Gøteborgs universitet, Sverige 1990, revidert 1996, utgave 1998, side 43. Besøkt 29. oktober 2017.
  2. ^ Robert D. Barnes, Invertebrate Zoology, Holt-Saunders International 1982, side 672. ISBN978-0-03-056747-6.
  3. ^ Crustaceamorpha: More on Morphology, University of California, Berkeley. Besøkt 19. august 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]