Hutchinsoniellidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hutchinsoniellidae
mangler bilde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hutchinsoniellidae,
Brachyopoda,
Cephalocarida

Sanders, 1955
Norsk(e) navn:
Hører til: Brachyopoda,
Cephalocarida,
krepsdyr,
leddyr,
protostomier,
dyr
Antall arter: 12
Habitat: hav (bentiske bunndyr)
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Hutchinsoniellidae (engelsk: horseshoe shrimps) er en liten gruppefamilie-nivå av krepsdyr, som lever på bunnen i havet ulike steder i verden. Gruppen har bare 12 arter og er den eneste familien i ordenen Brachyopoda og i klassen Cephalocarida.

Gruppen har fem slekter. De er anatomisk arkaiske blant krepsdyr, og av den grunn interessante i evolusjonært perspektiv. De lever fra tidevannssonen og ned til 1.500 meters dyp.

Krepsdyr har ytre skjelett, og Cephalocarida-artene har en langstrakt, 2-4 mm lang leddet kropp med stort hode. Hovedkroppen (thorax) består av 10 ledd. I likhet med andre krepsdyr har de grenete bein, bare de første antennene er enkelt-leddede. Andre antennepar er plassert bak hodet også hos voksne Cephalocarida (ikke bare hos larvene), og dette er enestående blant krepsdyr og bestemmer denne gruppen som distinkt fra andre krepsdyr. [1]

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Taksonomien til krepsdyrene er komplisert og under regelmessig revisjon ettersom ny innsikt vinnes, og de arkaiske Cephalocarida-artene er særegne, relativt nyoppdagede og lite utforsket. Det er generelt omstridt å fin-inndele organismer taksonomisk. Gruppen kan taksonomisk fremstilles slik:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robert D. Barnes, Invertebrate Zoology, Holt-Saunders International 1982, side 672. ISBN978-0-03-056747-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]