Sandaraksypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sandaraksypress
sandaraksypress ved Cartagena
sandaraksypress ved Cartagena
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tetraclinis articulata
(Vahl) Mast.
Norsk(e) navn: sandaraksypress
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for sandaraksypress
Tetraclinis articulata

Sandaraksypress er et nåletre i sypressfamilien. Den er den eneste nålevende arten i Tetraclinis-slekten og er utbredt i Marokko, Algerie og Tunisia. Det finnes også noen små bestander på Malta og ved Cartagena i Spania. Dette treslaget trives i områder med tørt og varmt middelhavsklima.

I eldre litteratur blir arten ofte regnet til slektene Thuja eller Callitris. Genetiske undersøkelser har derimot vist at de nærmeste slektningene er Platycladus, Microbiota og Calocedrus.

Sandaraksypressen blir 6–15 m høy og har ofte to eller flere stammer. Formen er opprett slank, omtrent som hos einer. Bladene er skjellaktige. Konglene er inntil 10–15 mm lange. I motsetning til de fleste andre bartrær kan denne arten spire på nytt fra avhogde trestubber. Disse stubbene kan med tiden bli svært tykke.

Harpiksensandarak – brukes til fremstilling av ferniss og lakk. I Marokko brukes stubbene til snekkerarbeider, men det hevdes at denne bruken av stubbene ikke er bærekraftig.

Sandaraksypress er nasjonaltreet på Malta, kjent som «Għargħar». Den var en gang vanlig på Malta og Gozo, men er nå ganske sjelden. På disse øyene brukes arten i treplantingsprosjekter.

Fra eocen til pliocen var en annen art, Tetraclinis salicornioides, vanlig i Europa østover til Kaukasus. Den utdødde arten vokste i motsetning til sandaraksypress i områder med fuktig klima.[1][2] Samme art er også kjent fra oligocen og miocen i Nord-Amerika. Tetraclinis-fossiler er ikke kjent fra Øst-Asia, så arten kan ha krysset Atlanterhavet via en landbru.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Farjon, A. (2005) «Monograph of Cupressaceae and Sciadopitys». Royal Botanic Gardens, Kew ISBN 1-84246-068-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tetraclinis articulata.JPG
Fra Köhlers Medizinal-Pflanzen (1887)