Eide (Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eide er en tidligere storgård i Gloppen kommune, beliggende på platået ovenfor kommunesenteret Sandane til øst. Gården har Gloppefjorden til vest og Breimsvatnet i øst, derav navnet Eide av eid.

Gården er senere delt i flere gårder, men hovedsakelig er det gårdene Eide og Evebø som dekker området. Sandane og boligfeltet Åsen ligger trolig også innenfor det som tilhørte Eidegården.

Husene lå i 1890 i et klyngetun som i sin tid var et av de største på Vestlandet.[1]

Arkeologiske funn[rediger | rediger kilde]

Gården har gitt viktige arkeologiske funn fra eldre jernalder. Mest sentralt er funnet av Eidehøvdingen i en gravhaug som ligger på kanten av platået gården ligger på. I graven fant arkeologene fra Universitetet i Bergen funn som tilsier at Eide var en storgård, og trolig en sentral gård på nordvestlandet i gammel tid. Graven er datert til slutten av 400-tallet etter Kristus.

I grava fant de også en gjenstand skåret av ett stykke bjørk som kan trekkes ut i ulike geometriske mønster og figurer. Det er ikke funnet lignende gjenstander andre steder i Norge, og de eneste lignende treringer som er kjent er en funnet Iran og en annen fra Afghanistan. Gjenstanden har fått navnet «tankeringen», selv om det er ukjent hva den ble brukt til. I Gloppen kommune er det laget en forstørret utgave av tankeringen som er plassert som skulptur på kommunens tusenårssted, Heradsplassen, i Sandane sentrum.

Kjente personer med opphav fra gården Eide[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grindbygde hus i Vest-Norge. Norsk institutt for kulturminneforskning. 2000. ISBN 8242611866. 

Kilder[rediger | rediger kilde]