Sammy Davis jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sammy Davis Jr)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sammy Davis jr.
Sammy Davis Jnr Allan Warren.jpg
Født8. desember 1925[1][2][3][4]
New York[5]
Død16. mai 1990[1][2][3][4] (64 år)
Beverly Hills
Gravlagt Forest Lawn Memorial Park
Ektefelle May Britt Wilkens (19601968), Altovise Davis (19701990)
Far Sammy Davis
Mor Elvera Sanchez
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, kunstner, selvbiograf, jazzmusiker, teaterskuespiller, programleder, sanger, skuespiller, danser
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Spingarn-medaljen (1968), Grammy Lifetime Achievement Award (2001), Kennedy Center Honors, Black Filmmakers Hall of Fame (1987)

Sammy Davis jr. i 1956
Bilde tatt i 1989, ett år før hans død.

Sammy Davis jr. (født 8. desember 1925 i Harlem i New York, død 16. mai 1990 i Beverly Hills i California) var en amerikansk underholdningsartist. Han danset, imiterte, sang og spilte vibrafon, trompet og slagverk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Davis' mor var fra Puerto Rico, og hans far, Sammy Davis sr., var afro-amerikansk. Begge foreldrene var varietédansere, og Davis jr. ble oppfostret av farmoren sin. Da han var tre år ble foreldrene separert, og for ikke å miste kontakten tok Davis sr. sønnen med på turné. På turnéen lærte Davis jr. å danse av sin far og Will Mastin, som var leder for dansegruppen. Det tok ikke lang tid før Davis jr. ble en del av showet.

Sammys far og Will Mastin beskyttet han hele tiden fra ubehagelige opplevelser forårsaket av rasisme. De forklarte ulike opplevelser og situasjoner med sjalusi. Da Davis jr. under andre verdenskrig tjenestegjorde i militæret opplevde han grove utslag av rasisme.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han sluttet seg til en underholdningsgruppe og fant ut at rampelyset gjorde slutt på en del av rasismen. Han sa om dette at «Mitt talent var våpenet, makten, måten å kjempe på for meg. Det var den eneste måten for meg å påvirke andres tankesett».

Etter at krigen sluttet gjenopptok Sammy dansingen og lyktes stadig bedre. I 1954 opplevde han derimot sterk motgang da han mistet det ene øyet sitt i en bilulykke. Han brukte et glassøye resten av livet. Det var i forbindelse med denne ulykken han fikk den flatklemte nesen som senere ble ett av kjennemerkene hans. Senere samme år konverterte han til jødedommen, og hans andre album ble utgitt. Hans neste steg i karrieren var å opptre på Broadway.

1959 ble Sammy et av medlemmene i den såkalte «Rat Pack», som ble ledet av hans gode venn Frank Sinatra. De øvrige medlemmene var Dean Martin, Peter Lawford og Joey Bishop. Gruppen opptrådte ofte i Las Vegas og bidro dermed til å gjøre Las Vegas til et turistmål.

Som en følge av sin suksess begynte Davis jr. å nekte å opptre på scener hvor de praktisere raseskille, og dette ledet smått om senn til at nattklubber i Miami Beach og kasinoer i Las Vegas sluttet å praktisere raseskille.

I 1960 skapte Sammy stort rabalder da han inngikk ekteskap med den svenske skuespilleren Maj-Britt Wilkens. Han hadde da allerede ett oppløst ekteskap bak seg. På denne tiden var det i 31 av USAs 50 stater fortsatt forbud mot blandingsekteskap. Disse lovene ble ikke avskaffet før i 1967. Paret fikk en datter sammen og adopterte to sønner. Paret ble skilt i 1968. Samme år begynte Davis jr. å treffe Altovise Gore som opptrådte i showet hans, og i 1970 ble de viet av pastor Jesse Jackson. Ekteskapet varte frem til hans død i 1990.

Davis jr. døde av komplikasjoner i forbindelse med strupekreft, som han hadde pådratt seg etter mange år som røker. I sin selvbiografi forteller han om et liv med alkohol, kokain og kvinner. Når han skulle beskrive seg selv, gjorde han det ofte ved å omtale seg som «en liten, enøyd, svart jøde med flat nese». Bak denne selvironien lå det trolig mye smerte.

Sammy Davis jr. har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.[6]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Sammy Davis, Jr., biography/Sammy-Davis-Jr
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb121451823
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Sammy Davis, davis-sammy
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  6. ^ Sammy Davis Jr. Los Angeles Times

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]