Motown Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Motown Records
Motown Records
EierUniversal Music Group
Etablert12. januar 1959
Grunnlegger(e)Berry Gordy
StatusAktiv
Distributør(er)Capitol Music Group, Virgin EMI Records, Universal Music Group
SjangerOpptil flere
LandUSA
LokasjonLos Angeles
Nettstedhttps://www.motownrecords.com

Motown Records er et plateselskap i USA som ble etablert av Berry Gordy i Detroit i 1959. På 1960-tallet ble selskapet en drivkraft for den nye afroamerikanske popmusikken . Gordy utviklet et eget «Motown sound» med popinspirert soulmusikk, og selskapet ble et samlingssted for svarte artister som Marvin Gaye, Stevie Wonder, The Supremes og Diana Ross, Jackson Five og Michael Jackson, The Miracles og Smokey Robinson. Motown oppnådde stor kommersiell framgang med sin samlebåndproduksjon, et prinsipp Gordy hadde hentet fra byens bilfabrikker, og selskapet gjorde Detroit til et senter også for amerikansk musikkindustri.

I 1972 flyttet Gordy hele selskapet fra Detroit till California. Selskapet ble kjøpt opp av MCA i 1988 og overtatt av PolyGram i 1993. Det er nå en del av Universal Music, men produserer fortsatt musikk i flere sjangre.

Navnet Motown er dannet av Motor Town, et kallenavn for Detroit, en av verdens største bilindustribyer.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Huset Hitsville U.S.A. i Detroit i Michigan rommet både kontorer og innspillingsstudio for det afroamerikanske plateselskapet Motown fra starten i 1959 til 1968. Bygningen er i dag et lite Motown-museum.

Motown Records ble startet opp i januar 1959 av låtskriveren Berry Gordy. Han hadde fått låne 800 dollar av foreldrene sine til prosjektet, og selskapet kjøpte et hus på West Grand Boulevard i Detroit, der det ble opprettet både lydstudio og kontor. Gordy døpte huset til Hitsville U.S.A. og rommet hovedkontor fram til 1968. Han hadde tidligere arbeidet på Ford-fabrikken i byen og tok med seg ideen om å produsere musikk på løpende bånd derfra. En slik produksjonstanke var ikke ny, men det var første gang konseptet ble så vellykket som da Motown begynte å utgi poplåter med svarte utøvere.

Den første plata som ble spilt inn og gitt ut, var Come to me med Marv Johnson, og plateetiketten het da Tamla. Den første Motown-plata som oppnådde førsteplass på den amerikanske Billboard-lista, var Please Mr Postman med The Marvelettes i 1961. På midten av 1960-tallet var Motown den største forretningsvirksomheten i USA som var heleid av svarte.

Motowns kalte selv sin blanding av soul og pop for the Motown sound, et lybilde og musikkuttrykk som preget de fleste Motown-artistene. Motown ble også et stilbegrep innen soulmusikken, ikke bare et varemerke i reklamen. Selskapet har gitt ut populærmusikk innen mange musikksjangre i tillegg til soul, deriblant rhythm and blues, disco, funk og hiphop. Mange av hitlåtene som kom fra Motown på 1960-tallet ble skrevet av låtskrivertrioen Brian Holland, Eddie Holland og Lamont Dozier. Rolling Stone rangerer trioen på 15. plass blant tidenes 100 fremste låtskrivere.[1] Selskapet hadde også ei gruppe studiomusikere, the Funk Brothers, som akkompagnerte mange av innspillingene.

Motown-artister[rediger | rediger kilde]

1960-tallet[rediger | rediger kilde]

The Supremes med Diana Ross i The Ed Sullivan Show 1966.
Stevie Wonder 1967
Sangkvartetten The Four Tops var med på å forme «the Motorwn sound», plateselskapets spesielle lydbilde av popinspirert soulmusikk, på 1960-tallet. Gruppa hadde uforandret besetning 1953–1997.
The Temptations i The Ed Sullivan Show 1969. Fra venstre: Otis Williams, Melvin Franklin, Eddie Kendricks, Paul Williams og Dennis Edwards.
Jackson 5 med en ung Michael Jackson 1972.

1970-tallet[rediger | rediger kilde]

1980-tallet[rediger | rediger kilde]

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

2000-tallet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 Greatest Songwriters of All Time». Rolling Stone. Besøkt 13. februar 2021. «During Motown's mid-Sixties golden age, Brian and Eddie Holland and Lamont Dozier were the label's songwriting and production dream team.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]