SNCF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SNCF
Logo SNCF 2011.svg
Service d'hiver en gare de Chambéry (2016).JPG
Org.formSociété anonyme
BransjeJernbane
Etablert1. januar 1938 i Paris
Datterselskap(er)
9 oppføringer
Trains-Expo SNCF, Keolis, Alleo, Elipsos, TGV Lyria, Eurostar, Thalys, Voyages-sncf.com, TGV inOuiRediger på Wikidata
HovedkontorSaint-Denis
LandFrankrike
Grunnlegger(e)Frankrike
Nettstedhttp://www.sncf.com (fransk, engelsk, tysk)

SNCF (Société nationale des chemins de fer français, De franske statsbaner) er et fransk offentlig foretak hvis oppgave er å tilby togtransport for passasjerer og frakt av gods, foruten drift og vedlikehold av jernbane-infrastrukturen i landet. Jernbanenettet er imidlertid ikke eiet av SNCF, men av av Réseau Ferré de France (RFF). SNCF har omtrent 180 000 ansatte og et jernbanenett bestående av cirka 32 000 km. 1 500 km av dette er såkalt høyhastighetslinje og 14 500 km elektrifisert. Selskapet gjennomfører ca. 14 000 tog-operasjoner hver dag. Selskapets hovedkontor ligger i Paris.[1]

Forretningsområde[rediger | rediger kilde]

Et annengenerasjons TGV Réseau-tog ved stasjonen Marseille St-Charles
Et SNCF Transport express régional-tog

SNCF er operatør for nesten hele Frankrikes jernbane-nettverk, inkludert TGV (Train à grande vitesse, som betyr "Høyhastighetstog"), Paris' Transilien lokaltog, og enkelte deler av RER (Réseau express régional, "Regionalt ekspress-nettverk"), et annet lokaltogsnettverk som betjener Paris.

Tidligere var SNCF også eier av selve jernbanenettet, men dette har endret seg som følge av nye EU-direktiv. Siden 1997 er alle spor og annen infrastruktur eiet av et eget statseiet selskap, Réseau ferré de France.

Historie[rediger | rediger kilde]

SNCF ble etablert i 1938 ved nasjonaliseringen av Frankrikes fem største jernbaneselskaper. (Chemin de fer betyr 'jernbane', bokstavelig, 'vei [laget] av jern'). Disse var:

Den franske stat har 51% eierandel i SNCF og har støttet selskapet med store statlige subsidier. I 1970-årene etablerte SNCF TGV-programmet i den hensikt å lage verdens raskeste jernbanesystem. I 1981 ble den første TGV-linjen, fra Paris til Lyon, åpnet. TGV-linjer og TGV-teknologien er senere blitt solgt til flere europeiske land samt Sør-Korea.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Legal informasjon." SNCF. Innhentet 26. oktober 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]