Karl X av Frankrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl X
Konge av Frankrike og Navarra
Karl X av Frankrike
NavnCharles-Philippe
Regjeringstid16. september 1824 – 2. august 1830
Født9. oktober 1757
Versailles, Paris, Frankrike
Død6. november 1836
Gorizia, Keiserdømmet Østerrike
EktefelleMarie-Thérèse de Savoie
BarnLouis-Antoine, hertug av Angoulême
Sophie av Frankrike
Charles Ferdinand, duc de Berry

Karl X (fransk Charles; født 9. oktober 1757, død 6. november 1836[1]) var konge av Frankrike og Navarra fra 1824 til han abdiserte som følge av julirevolusjonen i 1830.

Han var yngste sønn av Ludvig Ferdinand og Maria Josepha Carolina av Sachsen, og bror av både den henrettede Ludvig XVI og Ludvig XVIII, som var den første kongen etter restaurasjonen.

Hans sønn, Karl Ferdinand, hertug av Berry, ble myrdet i 1820. Karl Ferdinand fikk imidlertid sønnen Henri, hertug av Bordeaux, som ble født etter at faren var død og ble arveberettiget til tronen.

Karl X overtok tronen etter sin bror Ludvig XVIII i 1824. Han ble kronet 28. mai 1825. Karl X viste seg å være en regent som ønsket å vinne tilbake fortidens storhet og eneveldige makt. Dette gjorde ham upopulær. Hans minister Jules de Polignac vakte også negative reaksjoner. Til sist brøt julirevolusjonen ut, og han ble tvunget til å abdisere. Sønnen hans, Louis-Antoine, måtte også skrive under på abdikasjonen. Tronen ble overlatt til sønnesønnen Henri, som imidlertid ikke ble innsatt som konge, og makten gikk isteden over til den fjernere slektningen Ludvig Filip.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Ludvig XVIII 
Konge av Frankrike
Etterfølger:
 Ludvig Filip