Thüringer Wald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt fra Ruppberg

Thüringer Wald er en 170 km lang og opptil 35 km bred skogrik ås i Thüringen i Tyskland. Den strekker seg fra Eisenach i sørøstlig retning. Den sørøstligste delen (sør for Gehren) kalles Thüringer Schiefergebirge. Det høgeste punktet er Großer Beerberg på 983 m; andre topper er Inselsberg (916 m) og Schneekopf (978 m).

Geomorfologisk er Thüringer Wald en horst mellom to nordvest-sørøstgående forkastninger. Berggrunnen er for det meste eldre, porfyriske lavabergarter. Langs forkastningssonene er berggrunnen oppsprukket og lettforvitrelig, og med rikelig, orografisk forsterka nedbør og temperaturer under frysepunktet i deler av året er det på grunn av frostforvitring danna forholdsvis steile skråninger mot det lavere landet mot nord og sør. Thüringer Wald har derfor et mer utprega relieff enn de fleste Mittelgebirge i Tyskland, og ble i eldre tid – før mer nøyaktige høgdemålinger ble mulig på 1700-tallet – regna for et av de høgeste fjellpartiene i Tyskland. I romantikken ble Thüringer Wald sammen med Harz et symbol på det ville og uberørte landskapet, og det var på Gickelhahn (861 moh.) at Goethe skrev sitt kjente dikt «Über allen Gipfeln ist Ruh».

I dag er Thüringer Wald et mye brukt utfarts- og rekreasjonsområde. Den kjente vandringsleden Rennsteig følger Thüringer Wald på langs, og her ligger det kjente vintersportsstedet Oberhof.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]