Sydslesvigsk Vælgerforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sydslesvigsk Vælgerforening
Sydslesvigsk Vælgerforening
Norsk navnSørslesvigsk velgerforbund
LandTyskland
Grunnlagt30. juni 1948
HovedkontorFlensburg
NettstedNettsted
Medlemstall3 600 (2013)Partiets internettside

Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) (tysk Südschleswigscher Wählerverband, frisisk Söödschlaswiksche Wäälerferbånd) er den danske minoritetens politiske parti i den tyske delstaten Slesvig-Holsten.

Program[rediger | rediger kilde]

Partileder siden 2005, Flemming Meyer

Partiet er sterkt orientert mot de nordiske landene og går inn for grenseoverskridende samarbeid i Slesvig-området (Tyskland og Danmark) og for ivaretagelse av den danske og frisiske minoritetens rettigheter (som mer bruk av dansk og frisisk språk i den regionale kringkastingen). Tyngdepunktet kan beskrives som sosialliberalt, men det er også rom for såvel konservative som venstreorienterte i partiet.

Valget i 2005[rediger | rediger kilde]

Partiet er representert i Schleswig-Holsteins landdag. Ved landdagsvalget i 2005 fikk det 3,6 % av stemmene. Ved valget i delstaten i 2005 havnet partiet på vippen mellom CDU og SPD, men begge disse partiene mente det var galt å la SSW avgjøre hvem som skulle regjere, og valgte å inngå en storkoalisjon.

Valget i 2009[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 2009 økte oppslutningen til 4,3 % av stemmene og partiet fikk to seter i parlamentet. Partiet ble da en del av opposisjonen, ledet av sosialdemokratene.

Valget i 2012[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 2012 fikk partiet 4,6% av stemmene og tre seter i landdagen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Landtagswahl in Schleswig-Holstein am 6. Mai 2012» (tysk). Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein. 7. mai 2012. Besøkt 26. februar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]