Hopp til innhold

Sjark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten sjark av opprinnelig type på Lofotfiske.

Sjark (gjennom russisk fra engelsk shark, «hai»[1] ) er en type lett fiske- og transportbåt. Utsende er karakteristisk med steil og høy forstevn; som en arv fra Nordlandsbåten. Akterenden er imidlertid såkalt kryssehekk med roret under hekken. Sjarken har sin egen profil på hekken som skiller seg fra krysserhekken på skøyter sørfra. Sjarken er som regel mellom 25 til 35 fot, klinkbygget og kan være åpen eller ha dekk.

Klassisk sjark med styrhuset akter.

Tradisjonelt var styrhuset akter og lugar forut med arbeidsdekk midtskips og akter rundt styrhuset. Motoren lå da akter under styrhuset med lasterom midtskip foran motoren. Forut var dekket hevet til toppen av rekka så det ble bedre plass i lugaren. Disse hadde både storseil, fokk og mesan, men etterhvert ble stormasten bare for lastebommen mens mesanen ble beholdt som støtteseil og for å holde baugen mer opp mot vinden når man fisket. På nyere typer er styrhuset sammenbygd med dekket og lugaren forut noe som gir et større arbeidsdekk. Motor ligger da ofte framme under styrhuset med lasterom attom motor. De nye sjarkene har ofte mesan som støtteseil. Plassen mellom styrhuset og akterenden brukes til arbeid med fiskeredskap. Noen har et lite hus akter på en side, bl.a. for å komme ned til motoren hvis den er akter.

Nyere sjark med styrhuset framme med masthus akter. Skroget er tradisjonelt klinkbygd, men har aluminiums overbygg.

Under fiske brukes sjarken i lokale kystfarvann, med plass til en enkelt fisker. Denne typen kystfiske er vanlig langs hele kysten, men det er flest kystfiskere med sjark i Nord-Norge.

Navnet sjark brukes også på helt moderne fiskebåter med annen form, som regel med speil akter og kan være hurtiggående, kalt snøggsjark (speedsjark).

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • (en) Sjark – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata