Russell Westbrook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Russell Westbrook
Født12. nov. 1988[1][2]Rediger på Wikidata (35 år)
Long Beach, California, USA
BeskjeftigelseBasketballspiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedModa Center (–2019)
University of California (20062008)[3]
Leuzinger High School
NasjonalitetUSA[4][5][6]
UtmerkelserNBA All-Rookie Team (2009)
Best Comeback Athlete ESPY Award (2014)
NBA All-Star Game Most Valuable Player (2015)
NBA All-Star Game Most Valuable Player (2016)
NBA Most Valuable Player (2017)
KallenavnWestbrick
Høyde6 fot, 3 tommer (191 cm.)
PosisjonPoint guard / Shooting guard
Klubbinformasjon
Spiller forLos Angeles Clippers
Draktnr.0
Draft
2008, 4. totalt Seattle Supersonics
Klubber
År Klubber
2008–2019​ Oklahoma City Thunder
2019–2020​ Houston Rockets
2020–2021​ Washington Wizards
2021–2023​ Los Angeles Lakers
2023–​ Los Angeles Clippers

Medaljeoversikt
Konkurrerte for USAs flagg USA
Basketball
De olympiske ringer Olympiske leker
GullLondon 2012 Lag
Verdensmesterskapet
GullTyrkia 2010 Lag

Russell Westbrook (født 12. november 1988) er en amerikansk basketballspiller som spiller for Los Angeles Clippers og USAs landslag i basketball.

Westbrook spilte basketball på collegenivå ved University of California, Los Angeles i to år før han i 2008 gjorde seg tilgjengelig for NBA-draften. Der ble han plukket som nummer fire totalt av Seattle SuperSonics som senere samme sommer flyttet fra Seattle til Oklahoma City og byttet navn til Oklahoma City Thunder Russell Westbrook blir sett på som en av ligaens beste point-guarder. I All-Star kampen 2015 scoret han 41 poeng, som er et poeng mindre enn rekorden. Han ble også kåret til kampens beste (MVP).

NBA-karrieren[rediger | rediger kilde]

Russell Westbrook ble kåret til månedens Rookie i Western Conference to ganger i sin debutsesong i NBA (desember og februar), og ble i tillegg stemt inn på årets Rookie-lag. I sin første sesong klarte han ikke å føre Thunder til playoffs, men året etter, i 2009-10 sesongen var han med å føre Thunder til 50 seire i grunnserien, noe som holdt til en 8.-plass og den siste playoffplassen i Western Conference. Dog røk Thunder ut i første runde mot Los Angeles Lakers, som til slutt vant playoffs.

2010-11-sesongen, Westbrooks tredje i NBA, blir av mange sett på som hans virkelige gjennombrudd. På grunn av godt spill i starten av sesongen ble han valgt som reserve i [NBA All-Star-kamp|All-Star-kampen], noe som ble hans første opptreden i den gjeve showkampen. Ved endt sesong ble han også belønnet med plass på All-NBA Second-Team, etter å ha vært med å føre Thunder til 55 seire og 4.-plass i Western Conference. I playoffs slo Thunder først ut Denver Nuggets i fem kamper, før det gikk til syv kamper mot Memphis Grizzlies i semifinalen i Western Conference. I den avgjørende kampen viste Westbrook virkelig hvorfor han hadde blitt så poppulær i Thunder ved å registrere en tripple-double på scoringstavla, med 14 poeng, 10 returer og 14 assists. I finalen i Western Conference tapte Thunder 4-1 mot Dallas Mavericks

I starten av 2012 signerte Westbrook en kontraktforlengelse med OKC Thunder. Den nye kontrakten sikret han fem nye år i Oklahoma City, til en verdi av £80 millioner. Før kontakten ble skrevet var det en del spekulasjoner på om Westbrook skulle få en så god kontrakt, ettersom mange mener han ikke passer helt inn i laget, og på grunn av en ryktet krangel med klubbens store stjerne Kevin Durant, men ved signeringen avviste Westbrook disse ryktene.

2012 førte nok en gang til at Westbrook ble reserve på All-Star-laget, og at han havnet på All-NBA Second-team. Westbrook var også med å føre Thunder til deres første NBA-finale siden klubben flyttet til Oklahoma City, men de tapte denne 4-1 sammenlagt mot Miami Heat.

I 2019 ble Westbrook tradet til Houston Rockets, og spilte der med blant annet James Harden.

Etter en sesong i Houston ble han igjen tradet, denne gangen til Washington Wizards. Her ble det også bare med en sesong før han ble tradet til Los Angeles Lakers i 2021. I sesongen i Washington satte han ny NBA rekord etter å ha passert Oscar Robertsons rekord på 181 triple- doubles (det vil si at man får minimum 10 antall poeng, returer og assister på en kamp). I Lakers ble han lagkamerat med stjernegalleriet LeBron James, Anthony Davis, Carmelo Anthony og Dwight Howard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ espn.go.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ espn.go.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ College Basketball at Sports-Reference.com, besøkt 28. juli 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ espn.go.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ espn.go.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ espn.go.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]