NBA-draftet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NBA-draftet er en årlig draftbegivenhet. Det går ut på at basketballspillere som ønsker å være med i ligaen kan melde seg, for så å få en proffkontrakt med en av klubbene som hører til i ligaen. Disse spillerne er collegestudenter, men siden 2006 har også personer som nettopp er ferdig med videregående skole, forutsatt at de fyller 19 år før draftet er ferdig kunnet delta. Draftet foregår i flere runder der de beste spillerne blir trukket i første runde.

NBA-draft-lotteriet[rediger | rediger kilde]

NBA-draft-lotteriet er en årlig begivenhet som blir holdt av NBA for å avgjøre rekkefølgen på trekking av spillere i NBA-draftet. I den første runden trekkes det blant de 14 dårligste lagene for å avgjøre hvem som får velge en ny spiller først. Det er størst sannsynlighet for at det laget som har tapt flest kamper i den forrige sesongen får trekke først.

I den andre runden av lotteriet, der det da blir valgt hvem som skal starte å trekke spillere i den andre runden av draftet, velges rekkefølgen ut ifra tabellplassering fra fjorårets sesong.

Reglement for unge spillere[rediger | rediger kilde]

Alle spillere må være minst 19 år når draftet er ferdig, og en spiller som har spilt basketball på en amerikansk videregående skole må ta et ekstraår.

Draftet globaliseres[rediger | rediger kilde]

NBA-draftet har vært dominert av collegespillere siden det ble en del av NBA i 1950. I de senere årene har også personer fra videregående skoler hatt en stor innvirkning på draftet. Dette inkluderer spillere som LeBron James, Dwight Howard, Kevin Garnett, Kobe Bryant og Kwame Brown, og sistnevnte var den første spilleren som kom rett fra en videregående skole til å bli trukket som første spiller totalt.

Utenlandske spillere har hatt en stor betydning på hvordan lagene velger sine spillere. Da draftet først ble innført, var det ingen som prioriterte utenlandske spillere. I årenes løp endret dette seg, og etter hvert ble også utenlandske spillere valgt. Den første utenlandske spilleren til å bli trukket først av alle spillerne i et draft var Bahamian Mychal Thompson i 1978. Likevel var ikke dette regnet som et rent utenlandsk valg siden Thompson hadde mye av sin barndom i Florida, og spilte collegebasketball hos University of Minnesota. En av de første utenlandske spillerne som ble valgt i NBA-draftet var Manute Bol fra Sudan. Dette skjedde i 1983. Han ble valgt i femte runde av San Diego Clippers. Senere ble dette valget ansett som uegnet av NBA. To år senere ble Bol trukket igjen av NBAs andredivisjon; University of Bridgeport i 1985 som den 31. sammenlagt i den andre runden. Selv om Bol aldri hadde en stjernekarriere er han kjent for å være en av de høyeste spillerne som noen gang har spilt i ligaen med sine 231 cm. Han har en rekord ved å være den høyeste spilleren som har truffet et trepoengsskudd. De neste to årene ble det trukket to nye utlendinger til NBA. Den første var nigerianske Hakeem Olajuwon i 1984, og deretter jamaicanske Patrick Ewing i 1985. Begge hadde, akuratt som Thompson før dem, spilt collegebasketball i USA, Olajuwon i University of Houston og Ewing for Georgetown University. Ewing hadde også spilt basketball da han gikk på videregående skole i USA.

Etter 1997-draftet økte antallet utenlandske spillere som ble trukket drastisk. I 1997 ble Tim Duncan trukket som første spiller, og ble med det den tredje utenlandske spilleren som ble trukket som førstemann. Det er likevel noe usikkert om han faktisk kan ses på som en utenlandsk spiller siden han kommer fra De amerikanske Jomfruøyer og er amerikansk statsborger fra fødselen av. Duncan har også spilt collegebasketball i USA for Wake Forest University. Inkludert Duncan ble tolv spillere valgt i de to draftrundene, selv om halvparten av dem, inkludert Duncan og de neste to spillerne som ble valgt, hadde spilt collegebasketball. I uttaket i 1998 ble nok en utenlandsk spiller valgt som den første. Det var nigerianske Michael Olowokandi, men som Duncan hadde han også spilt collegebasketball. Olowokandi spilte for University of the Pacific. I 2001 ble Pau Gasol valgt som nummer tre totalt av Atlanta Hawks. Det markerte et vendepunkt da Yao Ming ble den første spilleren som ikke hadde spilt collegebasketball som førsteuttaket i det neste draftet. Ikke bare var det det første uttaket en utenlandsk spiller, men fem uttak til i den første runden var utenlandske. Totalt ble det trukket 17 utenlandske spillere i 2002, og kun tre av dem, alle ble trukket i andre runde, hadde basketballerfaring fra college.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Historical Drafts». Draft etter år (engelsk). thedraftreview.com. s. 62. Besøkt 17. mai 2009. 
  • «Draft Index». Draftlister (engelsk). basketball-reference.com. s. 1. Besøkt 17. mai 2009.