Hopp til innhold

Bethany Hamilton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bethany Hamilton
Født8. feb. 1990Rediger på Wikidata (34 år)
Lihue
BeskjeftigelseSurfer, selvbiograf, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedMyron B. Thompson Academy
NasjonalitetUSA
SportSurfing[1]
Aktiv2003666
Høyde180 centimeter

Bethany Hamilton (født 8. februar 1990Hawaii) er en amerikansk surfer som ble verdenskjent etter at hun overlevde et hai-angrep der hun mistet den venstre armen sin. Etter at hun klarte å overvinne de alvorlige og ødeleggende skadene hun ble påført fortsatte hun med surfing.

Om morgenen den 31. oktober 2003 gikk Hamilton for å surfe sammen med noen venner. Mens hun surfet hadde hun for en kort stund den venstre armen dinglende ned i vannet da en stor tigerhai angrep henne. Haien bet den venstre armen hennes tvert av, like nedenfor skulderen.

Vennene hennes hjalp henne tilbake til land og la en bandasje på det som var igjen av armen hennes før hun ble sendt til Wilcox Memorial Hospital. Da hun kom frem til sykehuset hadde hun mistet mellom 60 og 70% av blodet sitt. Til tross for store traumer etter hendelsen var Hamilton fast bestemt på å returnere til surfingen. Bare tre uker etter haiangrepet dro hun tilbake til sjøen og fortsatte med surfing igjen.

I juli 2004 vant Hamilton en Espy Award og ble utnevnt til Comeback Athlete of the Year. Hun tok også førsteplassen i NSSA National Championships. Dette var et mål som hun hadde forsøkt å oppnå siden før hai-angrep. I 2008 begynte hun å konkurrere på fulltid i Association of Surfing Professionals (ASP) under World Qualifying Series (WQS). I den første konkurransen hun var med i surfet hun mot flere av verdens beste kvinnelige surfere og hun kom på en tredjeplass.

Etter angrepet opptrådte hun på flere talkshow, blant annet Good Morning America, The Oprah Winfrey Show, The Ellen DeGeneres Show og The Tonight Show.

I 2004 ble det publisert en bok om Hamilton som ble kalt Soul Surfer: A True Story of Faith. Boken handlet om Hamiltons kamp for å komme seg tilbake på surfebrettet etter haiangrepet. Hamiltons historie er også blitt gjenfortalt i en kortfilm-dokumentar fra 2007 som het Heart of a Soul Surfer og som ble regissert av Becky Baumgartner. I april 2011 kom også spillefilmen Soul Surfer, en film regissert av Sean McNamara basert på boken og ytterligere intervjuer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ World Surf League, World Surf League athlete ID 330, besøkt 10. mai 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]