Evander Holyfield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Evander Holyfield
Evander Holyfield LA 2011.jpg
Født19. okt. 1962[1][2][3]Rediger på Wikidata (60 år)
AtmoreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Bokser[4], selvbiograf, skuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved South Atlanta High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
UtmerkelserEllis Island Medal of Honor

Evander Holyfield (født 19. oktober 1962) er en profesjonell bokser fra USA. Kallenavnene hans er «The Real Deal» og «The Warrior». Han er den eneste som har blitt verdensmester i tungvektsboksing fire ganger. Evander bor for tiden i Atlanta med sin kone og tre barn.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Holyfield ble ubestridt verdensmester i tungvektsboksing da han slo James Buster Douglas i 1990. En kamp mot Mike Tyson var lenge planlagt og høyt etterspurt. Kampen skulle gått i 1991, men etter at Tyson skadet seg på trening og senere ble dømt for voldtekt i 1992 så det ut til at det aldri kom til å skje. Holyfield valgte istedenfor å forsvare tittelen mot den unge og lovende amerikaneren Riddick Bowe. Holyfield ble totalt utklasset over 12 runder og måtte i canvasen i 11 runde. Kampen er regnet som en av de beste kampene på 1990-tallet. I 1993 var det klart for returkamp og Holyfield gjenvant tittelen mot en overvektig Riddick Bowe.

I 1994 tapte Holyfield igjen tittelen mot amerikaneren Michael Moorer. Etter at Mike Tyson i 1995 slapp ut av fengsel, skulle de to rivalene endelig møtes. Holyfield sendte sjokk-bølger gjennom bokseverden da Mike Tyson ble slått ut på teknisk knockout i 11 runde. Returkampen gikk i juni 1997, men den ble stoppet og Tyson diskvalifisert etter at Tyson bet Holyfield i begge ørene i 3. runde. Året etter fulgte en returkamp mot Michael Moorer der Holyfield beseiret Moorer i en brutal kamp. Kampen ble stoppet i 8. runde på teknisk knockout.

I 1999 møtte Holyfield Lennox Lewis i kampen for å bli ubestridt tungvektsmester. Kampen gikk i Madison Square Garden i New York og endte uavgjort på poeng. Avgjørelsen var høyst kontroversiell. Returkampen noen måneder senere i Las Vegas endte med poengseier til Lewis i en jevn kamp.

Holyfield ble historisk da han i 2000 beseiret John Ruiz i kampen om WBA-tittelen og ble den første tungvektsbokseren som ble verdensmester for 4 gang.

I 2007 fikk Holyfield tittelkamp igjen mot russiske Sultan Ibragimov. 45 år gamle Holyfield kunne blitt tidenes eldste mester og verdensmester for femte gang, men i Moskva tapte han kampen på poeng.

Holyfields foreløpige siste kamp var mot danske Brian Nielsen i København 7. mai 2011. Holyfield vant kampen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Holyfield har tilkjennegitt et kristent livssyn.[5]

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Evander-Holyfield, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id holyfield-evander, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0005018, besøkt 14. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Boxrec, BoxRec bokser-ID 499, besøkt 22. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Bokser med Gud i ringhjørnet». dagbladet.no (norsk). 7. november 1997. Besøkt 17. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 James Buster Douglas 
Verdensmester i tungvekt (WBA, WBC og IBF)
(1990–1992)
Etterfølger:
 Riddick Bowe