Rotuma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rotuma
Kart over øya Rotuma
Geografi
PlasseringStillehavet
Antall øyer9
Areal 46 km²[1]
Administrasjon
LandFijis flagg Fiji
Største bosetningAhau
Demografi
Befolkning2 002 (2007[1])
Befolkningstetthet43,52 innb./km²
Posisjon
Kart
Rotuma
12°30′S 177°05′Ø

Rotuma (og øyene Hatana, Haf'liua, Rotuma, Solkope, Solnohu og Uea) er en vulkansk øy som ligger i Stillehavet. Selv om øyene har vært en del av Fiji siden 1881, ligner rotomansk kultur mer på polynesisk kultur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øyene ble oppdaget av europeere i 1791 av kaptein Edward Edwards som lette etter mytteristene fra Bounty. På 1840-tallet kom det katolske og metodistiske misjonærer til øyene. Konflikter mellom de to gruppene, i tillegg til allerede pågående konflikter mellom stammene førte til at høvdingene i 1879 ba om å få bli en britisk koloni. Den 13. mai 1881 ble øyene en del av det britiske imperium, som en del av Fiji, syv år etter at Fiji ble en koloni.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Flagget til rotumansk frigjøringsbevegelse. Tatt i bruk i 1988

Rotuma har status som et avhengig område innen Fiji, og har større selvstyre enn andre provinser. Rotumanere blir på grunn av sin kultur, som er ulik den melanesiske kulturen i Fiji, regnet som en minoritetsgruppe. Rotumanerne velger én representant til ­Representantenes hus og Provinsrådet velger en representant til Senatet.

I statistiske sammenhenger blir Rotuma ofte regnet til Eastern Division, en av Fijis fire divisjoner.

Distrikter[rediger | rediger kilde]

Da Rotuma ble oppdaget av europeere i 1791, var øya delt inn i syv distrikter som var forholdsvis selvstyrte. Hvert distrikt er ledet av en høvding med tittelen gagaj 'es itu'u.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]