Hopp til innhold

Hansastad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hansastaden Lübeck

Hansastad, (fra tysk Hansestadt) eller hansaby, er betegnelsen på de nordeuropeiske byene, først og fremst i Tyskland og langs kysten av Østersjøen, som i middelalderen var tilsluttet handelsforbundet hansaen, som hadde hovedsete i Lübeck.

Hansaen var et svært løst forbund, uten noen traktat e.l., slik at det i mange tilfeller er vanskelig å fastlegge nøyaktig hvilke byer som var å regne som hansastader eller ikke. Det ble da heller ikke ført noen offisiell liste over de aktuelle byene ved hovedkvarteret i Lübeck.

Betegnelsen hansastad («Hansestadt»)[rediger | rediger kilde]

Enkelte av de gamle tyske hansabyene har av historiske grunner valgt å beholde betegnelsen «Hansestadt» som en del av det offisielle bynavnet. Inntil Tysklands gjenforening i 1990 gjaldt dette bare de tre vesttyske byene Hamburg, Bremen og Lübeck. Selv om betegnelsen i dag ikke lenger har noen praktisk betydning, danner den historiske statusen som politisk mektige handelssentre noe av bakgrunnen for at de to førstnevnte, Hamburg og Bremen, er de eneste byene i Tyskland ved siden av hovedstaden Berlin som også er egne delstater. (Bremen riktignok sammen med havnebyen Bremerhaven, som ikke henger sammen med Bremen som ett geografisk område.)

Bryggen i Bergen

Bergen[rediger | rediger kilde]

Den såkalte «hansabyen» Bergen i Norge var for eksempel strengt tatt ingen hansastad, men hadde sammen med Brugge, London og Novgorod sete for ett av 4 «hanseatiske kontorer».

Ved forbundets oppløsning i 1669 var bare de følgende 9 byene representert ved den siste såkalte «Hansadagen» (Hansaforsamlingen) i Lübeck:

Lübeck, Hamburg, Bremen, Braunschweig, Danzig, Hildesheim, Köln, Osnabrück og Rostock.

I det gamle Øst-Tyskland[rediger | rediger kilde]

Torget i Hansabyen Wismar

Etter den tyske gjenforeningen har så en rekke øvrige byer gjenopptatt den historiske betegnelsen hansastad («Hansestadt»). Først kom 6 byer langs Østersjøkysten i den nye delstaten Mecklenburg-Vorpommern : Rostock, Wismar, Stralsund, Greifswald, Anklam og Demmin. Så fulgte Lüneburg i Niedersachsen i slutten av 2007, og i mai 2008 byene Salzwedel, Stendal, Havelberg, Osterburg, Gardelegen og Werben, alle i delstaten Sachsen-Anhalt. Dermed er det til sammen 16 tyske byer som offisielt har betegnelsen «Hansestadt» i bynavnet.