Rosalynn Carter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosalynn Carter
Rose Carter, official color photo, 1977.jpg
FødtEleanor Rosalynn Smith
18. august 1927 (91 år)
Plains
Ektefelle Jimmy Carter (1946–)
Barn Jack Carter, Amy Carter
Utdannet ved Georgia Southwestern State University
Beskjeftigelse Politiker, feminist
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av Daughters of the American Revolution
Utmerkelser
7 oppføringer
American Peace Award (2009), Delta-prisen for global forståelse, Kvinnenes æresgalleri i USA (2001), Women's Caucus for Art Lifetime Achievement Award (2005), Presidentens frihetsmedalje (1999), Pardes Humanitarian Prize in Mental Health (2015), Sarnat Prize (2000)
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Rosalynn Carter (født 18. august 1927 i Plains i Georgia i USA) er gift med USAs forhenværende president Jimmy Carter og dermed ble hun tildelt tittelen som First Lady of the United States mellom 1977 og 1981. Både som USAs førstedame og senere var hun en ledende talsmann for en rekke veledighetsprogrammer og organisasjoner.

Kanskje det mest fremtredende veldedighetsarbeidet hennes var for mer forskning angående psykisk helse og hvordan psykiske problemer som angst og depresjon kan forebygges. Hun var politisk aktiv mens hun bodde Det hvite hus år som sin manns nærmeste rådgiver også og hun var med på flere av møtene som presidenten hadde med statsråd og på politiske møter. Hun fungerte også som presidentens utsending i utlandet, mest fremtredende var hennes rolle i Latin-Amerika.

Under Carter sin administrasjon støttet hun opp om ektemannens offentlig politikk, så vel som hans sosiale og personlige liv. For å kunne være fullt informert om USAs politikk fikk hun være med regjeringen og statsråder på politiske møter etter direkte invitasjon fra hennes ektemann president Carter. Hun ledet en delegasjon til Thailand i 1979 for å løse problemene angående kambodsjanske og latinamerikanske flyktninger som prøvde å komme seg til USA.

Hun var en aktiv æresleder for presidentens kommisjon for psykisk helse. På vegne av Mental Health System Bill som ble vedtatt i 1980 vitnet hun for Senatets komité. Den eneste førstedamen som tidligere hadde snakket for kongressen var Fru Eleanor Roosevelt. Fru Carter også var en sterk tilhenger av Equal Rights Amendment.

I 2001 ble hun innvotert i Kvinnenes æresgalleri i USA.