Liste over USAs førstedamer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amerikas forente staters førstedame
Sittende
Melania Trump

siden 20. januar 2017
Tiltaleform Mrs. Trump
Residens Det hvite hus
Første embedsholder Martha Washington
30. april 1789
Nettsted First Ladies

USAs førstedame er vertinnen i Det hvite hus.

Tradisjonelt er det ektefellen til USAs president som fyller denne stillingen, men i noen tilfeller har en kvinne som ikke har vært gift med presidenten hatt denne funksjonen. Det har skjedd i tilfeller der presidenten har vært ugift eller enkemann, og når presidentens hustru ikke selv har kunnet utføre de plikter som stillingen som førstedame fører med seg.

Om stillingen[rediger | rediger kilde]

Posisjonen som førstedame er ikke et embete man velges til, og personen som bærer tittelen har ingen offisielle oppgaver og mottar ingen lønn. Allikevel deltar hun på mange offisielle tilstellinger og statsfunksjoner, enten sammen med eller på vegne av presidenten.

I henhold til sedvane driver førstedamen ingen form for yrkesutøvelse utover sitt virke som førstedame.[1] Hun har sin egen stab med en egen stabssjef, og førstedamens stab omfatter også funksjonene White House Social Secretary, førstedamens egen pressesekretær, en sjefsflorist (Chief Floral Designer) og Det hvite hus' sjefskokk (Executive Chef). Førstedamens kontor har også ansvaret for Det hvite hus' sosiale og seremonielle arrangementer, og er en underavdeling av Executive Office of the President. Ifølge Det hvite hus og National First Ladies' Library har det vært 45 førstedamer og 46 embetsinnehavere. Dette avviket i antall skyldes at Grover Cleveland var president i to ikke sammenhengende perioder, og derfor telles som både den 22. og den 24. presidenten.

Om individuelle førstedamer[rediger | rediger kilde]

Den nåværende førstedamen (per 2017) er Donald Trumps kone Melania Trump, som tok over etter Michelle Obama den 20. januar 2017.

Per 2017 er det fem tidligere førstedamer som fortsatt er i live: Rosalynn Carter (gift med Jimmy Carter), Nancy Reagan (enken etter Ronald Reagan), Barbara Bush (gift med George H.W. Bush), Hillary Rodham Clinton (gift med Bill Clinton), Laura Bush (gift med George W. Bush) og Michelle Obama (gift med Barack Obama).

Den første førstedamen i USAs historie var Martha Dandridge Custis Washington, gift med George Washington. Presidentene John Tyler og Woodrow Wilson hadde begge to offisielle førstedamer; begge giftet seg på nytt i løpet av presidentperioden.

Fire presidenter ble enkemenn før de ble innsatt i embetet, og deres avdøde hustruer blir ansett som førstedamer av Det hvite hus og National First Ladies' Library selv om de døde uten å ha trådt inn i stillingen som førstedame. De fire førstedamene er Martha Wayles Skelton Jefferson (gift med Thomas Jefferson),[2][3] Rachel Donelson Robards Jackson (gift med Andrew Jackson),[4][5] Hannah Hoes Van Buren (gift med Martin Van Buren),[6][7] og Ellen Lewis Herndon Arthur (gift med Chester A. Arthur).[8][9] Videre anseesHarriet Lane, niesen til ungkaren James Buchanan, som offisiell førstedame selv om hun altså ikke var gift med presidenten.

Myntserien First Spouse Program[rediger | rediger kilde]

I 2007 startet United States Mint å utgi et sett med half-ounce $10 gullmynter med portretter av førstedamene gravert på advers-siden. Denne myntserien ble kalt First Spouse Program.[10] For presidentperioder som ikke hadde noen førstedame, ble gullmynten utgitt med det samme relieff av frihetsgudinnen som ble benyttet på myntene som var i sirkulasjon i vedkommende presidentperiode. Dette gjelder seriens mynter for presidentperiodene til Thomas Jefferson, Andrew Jackson, Martin Van Buren og James Buchanans førstedamer. Men mynten som skal representere tjenestetiden til Chester A. Arthurs førstedame, vil i stedet bli utstyrt med et relieff av suffragetten Alice Paul.[11]

Førstedamer[rediger | rediger kilde]

footnote—Gift med en fremtidig president, men døde før hennes mann inntok Det hvite hus.
footnote—Førstedame som tjenestegjorde i embetet fordi presidenten var ugift eller enkemann under sin presidentperiode.

Nr.
Portrett/Fotografi
Førstedame
Fødselsdato
Vielsesdato
President
(Ektemann, med mindre annet fremgår spesifikt)
Dato periodestart Alder ved tiltredelsen som førstedame
Dato periodeslutt Levetid etter fratredelsen fra posisjonen som førstedame
Dødsdato
Levetid
01.01 Portrait of Martha Washington Washington, Martha CustisMartha Washington
[12][13]
(født Dandridge)
1731-06-022. juni 1731 175901066. januar 1759 Washington, GeorgeGeorge Washington 30. april 1789 (1789-04-30) 13&501&57&57 år og 3&502&332&332 dager 4. mars 1797 (1797-03-04) 019041 904 dager 1802-05-2222. mai 1802 25 921 dager (3&501&70&70 år og 3&502&354&354 dager)
02.02 Portrait painting of Abigail Adams Adams, AbigailAbigail Adams
[14][15]
(født Smith)
1744-11-1111. november 1744 1764102525. oktober 1764 Adams, John John Adams 4. mars 1797 (1797-03-04) 13&501&52&52 år og 3&502&113&113 dager 4. mars 1801 (1801-03-04) 064476 447 dager 1818-10-2828. oktober 1818 27 013 dager (3&501&73&73 år og 3&502&351&351 dager)
03.1 Portrait painting of Martha Jefferson Randolph, Martha JeffersonMartha Jefferson Randolph
[2][3]
1772-09-2727. september 1772 footnote Jefferson, ThomasThomas Jefferson*
(Far)
4. mars 1801 (1801-03-04) 13&501&28&28 år og 3&502&158&158 dager 4. mars 1809 (1809-03-04) 1008210 082 dager 1836-10-1010. oktober 1836 23 388 dager (3&501&64&64 år og 3&501&13&13 dager)
04.04 Portrait painting of Dolley Madison Madison, Dolley ToddDolley Todd Madison
[16][17]
(født Payne)
1768-05-2020. mai 1768 1794091414. september 1794 Madison, JamesJames Madison 4. mars 1809 (1809-03-04) 13&501&40&40 år og 3&502&288&288 dager 4. mars 1817 (1817-03-04) 1181811 818 dager 1849-07-1212. juli 1849 29 637 dager (3&501&81&81 år og 3&501&53&53 dager)
05.05 Portrait painting of Elizabeth Monroe Monroe, ElizabethElizabeth Monroe
[18][19]
(født Kortright)
1768-06-3030. juni 1768 1786021616. februar 1786 Monroe, JamesJames Monroe 4. mars 1817 (1817-03-04) 13&501&48&48 år og 3&502&247&247 dager 4. mars 1825 (1825-03-04) 020292 029 dager 1830-09-2323. september 1830 22 729 dager (3&501&62&62 år og 3&501&85&85 dager)
06.06 Portrait engraving of Louisa Adams Adams, Louisa CatherineLouisa Catherine Adams
[20][21]
(født Johnson)
1775-02-1212. februar 1775 1797072626. juli 1797 Adams, John QuincyJohn Quincy Adams 4. mars 1825 (1825-03-04) 13&501&50&50 år og 3&501&20&20 dager 4. mars 1829 (1829-03-04) 099349 934 dager 1852-05-1515. mai 1852 28 216 dager (3&501&77&77 år og 3&501&93&93 dager)
07.1 Portrait painting of Emily Donelson Donelson, EmilyEmily Donelson
[4][5]
1807-06-011. juni 1807 footnote Jackson, AndrewAndrew Jackson*
(Onkel)
4. mars 1829 (1829-03-04) 13&501&21&21 år og 3&502&276&276 dager 19. desember 1836 (1836-12-19) 00000 1836-12-1919. desember 1836 10 794 dager (3&501&29&29 år og 3&502&201&201 dager)
07.2 Sarah Yorke Jackson (1).jpg Jackson, Sarah YorkeSarah Yorke Jackson
[4][5]
1803-07-1616. juli 1803 footnote Jackson, AndrewAndrew Jackson*
(Svigerfar)
26. november 1834 (1834-11-26) 13&501&31&31 år og 3&502&133&133 dager 4. mars 1837 (1837-03-04) 1843418 434 dager 1887-08-2323. august 1887 30 719 dager (3&501&84&84 år og 3&501&38&38 dager)
08.1 Portrait painting of Angelica Singleton Van Buren Van Buren, Angelica SingletonAngelica Singleton Van Buren
[6][7]

1818-02-1313. februar 1818 footnote Van Buren, MartinMartin Van Buren*
(Svigefar)
1. januar 1839 (1839-01-01) 13&501&20&20 år og 3&502&322&322 dager 4. mars 1841 (1841-03-04) 1344913 449 dager 1877-12-2929. desember 1877 21 869 dager (3&501&59&59 år og 3&502&319&319 dager)
09.09 Portrait painting of Anna Harrison Harrison, AnnaAnna Harrison
[22][23]
(født Tuthill Symmes)
1775-07-2525. juli 1775 1795112222. november 1795 Harrison, William HenryWilliam Henry Harrison 4. mars 1841 (1841-03-04)[n 1] 13&501&65&65 år og 3&502&222&222 dager 4. april 1841 (1841-04-04) 083628 362 dager 1864-02-2525. februar 1864 32 356 dager (3&501&88&88 år og 3&502&215&215 dager)
10 Portrait painting of Letitia Tyler Tyler, LetitiaLetitia Christian Tyler
[24][25]
(født Christian)
1790-11-1212. november 1790 1813032929. mars 1813 Tyler, JohnJohn Tyler 4. april 1841 (1841-04-04) 13&501&50&50 år og 3&502&143&143 dager 10. september 1842 (1842-09-10) 00000 1842-09-1010. september 1842 18 929 dager (3&501&51&51 år og 3&502&302&302 dager)
10.1 Elizabeth Priscilla Cooper Tyler.jpg Tyler, Priscilla CooperPriscilla Cooper Tyler
[24][25]
1816-06-1414. juni 1816 footnote[n 2] Tyler, JohnJohn Tyler*
(Svigefar)
10. september 1842 (1842-09-10) 13&501&26&26 år og 3&501&88&88 dager 26. juni 1844 (1844-06-26) 1662216 622 dager 1889-12-2929. desember 1889 26 861 dager (3&501&73&73 år og 3&502&198&198 dager)
11 Portrait painting of Julia Tyler Tyler, JuliaJulia Gardiner Tyler
[26][27]
(født Gardiner)
1820-05-044. mai 1820 eller
29. juli 1820
1844062626. juni 1844 Tyler, JohnJohn Tyler 26. juni 1844 (1844-06-26)[n 3] 13&501&24&24 år og 3&501&53&53 dager 4. mars 1845 (1845-03-04) 1619916 199 dager 1889-07-1010. juli 1889 25 269 dager (3&501&69&69 år og 3&501&67&67 dager) or
25 183 dager (3&501&68&68 år og 3&502&346&346 dager)
12 Portrait painting of Sarah Polk Polk, SarahSarah Childress Polk
[28][29]
(født Childress)
1803-09-044. september 1803 182401011. januar 1824 Polk, James K.James K. Polk 4. mars 1845 (1845-03-04) 13&501&41&41 år og 3&502&181&181 dager 4. mars 1849 (1849-03-04) 1550315 503 dager 1891-08-1414. august 1891 32 121 dager (3&501&87&87 år og 3&502&344&344 dager)
13 Portrait painting of Margaret Taylor Taylor, MargaretMargaret Taylor
[30][31]
(født Mackall Smith)
1788-09-2121. september 1788 1810062121. juni 1810 Taylor, ZacharyZachary Taylor 4. mars 1849 (1849-03-04) 13&501&60&60 år og 3&502&164&164 dager 9. juli 1850 (1850-07-09) 00767767 dager 1852-08-1414. august 1852 23 337 dager (3&501&63&63 år og 3&502&328&328 dager)
14 Portrait painting of Abigail Fillmore Fillmore, AbigailAbigail Fillmore
[32][33]
(født Powers)
1798-03-1313. mars 1798 182602055. februar 1826 Fillmore, MillardMillard Fillmore 9. juli 1850 (1850-07-09) 13&501&52&52 år og 3&502&118&118 dager 4. mars 1853 (1853-03-04) 0002626 dager 1853-03-3030. mars 1853 20 105 dager (3&501&55&55 år og 3&501&17&17 dager)
15 Engraving of Jane Pierce Pierce, JaneJane Pierce
[34][35]
(født Means Appleton)
1806-03-1212. mars 1806 1834111919. november 1834 Pierce, FranklinFranklin Pierce 4. mars 1853 (1853-03-04) 13&501&46&46 år og 3&502&357&357 dager 4. mars 1857 (1857-03-04) 024642 464 dager 1863-12-022. desember 1863 21 084 dager (3&501&57&57 år og 3&502&265&265 dager)
16 Portrait photograph of Harriet Lane Lane, HarrietHarriet Lane
[36][37]
(later Johnston)
1830-05-099. mai 1830 footnote[n 4] Buchanan, JamesJames Buchanan*
(Onkel)
4. mars 1857 (1857-03-04) 13&501&26&26 år og 3&502&299&299 dager 4. mars 1861 (1861-03-04) 1546015 460 dager 1903-07-033. juli 1903 26 717 dager (3&501&73&73 år og 3&501&55&55 dager)
17 Portrait photograph of Mary Lincoln Lincoln, Mary ToddMary Todd Lincoln
[38][39]
(født Todd)
1818-12-1313. desember 1818 184211044. november 1842 Lincoln, AbrahamAbraham Lincoln 4. mars 1861 (1861-03-04) 13&501&42&42 år og 3&501&81&81 dager 15. april 1865 (1865-04-15) 063016 301 dager 1882-07-1616. juli 1882 23 226 dager (3&501&63&63 år og 3&502&215&215 dager)
18 Portrait engraving of Eliza Johnson Johnson, ElizaEliza Johnson
[40][41]
(født McCardle)
1810-10-044. oktober 1810 1827051717. mai 1827 Johnson, AndrewAndrew Johnson 15. april 1865 (1865-04-15) 13&501&54&54 år og 3&502&193&193 dager 4. mars 1869 (1869-03-04) 025082 508 dager 1876-01-1515. januar 1876 23 844 dager (3&501&65&65 år og 3&502&103&103 dager)
19 Portrait photograph of Julia Grant Grant, Julia BoggsJulia Boggs Grant
[42][43]
(født Dent)
1826-01-2626. januar 1826 1848082222. august 1848 Grant, Ulysses S.Ulysses S. Grant 4. mars 1869 (1869-03-04) 13&501&43&43 år og 3&501&37&37 dager 4. mars 1877 (1877-03-04) 094159 415 dager 1902-12-1414. desember 1902 28 080 dager (3&501&76&76 år og 3&502&322&322 dager)
20 Portrait photograph of Lucy Hayes Hayes, Lucy WareLucy Ware Hayes
[44][45]
(født Webb)
1831-08-2828. august 1831 1852123030. desember 1852 Hayes, Rutherford B.Rutherford B. Hayes 4. mars 1877 (1877-03-04) 13&501&45&45 år og 3&502&188&188 dager 4. mars 1881 (1881-03-04) 030353 035 dager 1889-06-2525. juni 1889 21 121 dager (3&501&57&57 år og 3&502&301&301 dager)
21 Portrait photograph of Lucretia Garfield Garfield, LucretiaLucretia Garfield
[46][47]
(født Rudolph)
1832-04-1919. april 1832 1858111111. november 1858 Garfield, James A.James A. Garfield 4. mars 1881 (1881-03-04) 13&501&48&48 år og 3&502&319&319 dager 19. september 1881 (1881-09-19) 1332413 324 dager 1918-03-1414. mars 1918 31 374 dager (3&501&85&85 år og 3&502&329&329 dager)
22.1 Portrait of Mary Arthur McElroy McElroy, Mary ArthurMary Arthur McElroy
[8][9]
1841-07-055. juli 1841 footnote Arthur, Chester A.Chester A. Arthur*
(Bror)
19. september 1881 (1881-09-19) 13&501&40&40 år og 3&501&76&76 dager 4. mars 1885 (1885-03-04) 1163211 632 dager 1917-01-088. januar 1917 27 580 dager (3&501&75&75 år og 3&502&187&187 dager)
22.9 Portrait of Rose Cleveland Cleveland, RoseRose Cleveland
[48][49]

1846-06-1313. juni 1846 footnote Cleveland, GroverGrover Cleveland*
(Bror)
4. mars 1885 (1885-03-04) 13&501&38&38 år og 3&502&264&264 dager 2. juni 1886 (1886-06-02) 1186011 860 dager 1918-11-2222. november 1918 26 459 dager (3&501&72&72 år og 3&502&162&162 dager)
23 Portrait of Frances Cleveland Cleveland, Frances ClaraFrances Clara Cleveland
[48][49]
(født Folsom; senere Preston)
1864-07-2121. juli 1864 188606022. juni 1886 Cleveland, GroverGrover Cleveland 2. juni 1886 (1886-06-02)[n 5] 13&501&21&21 år og 3&502&316&316 dager 4. mars 1889 (1889-03-04) 014611 461 dager 1947-10-2929. oktober 1947 30 414 dager (3&501&83&83 år og 3&502&100&100 dager)
24 Portrait of Caroline Harrison Harrison, Caroline LaviniaCaroline Lavinia Harrison
[50][51]
(født Scott)
1832-10-011. oktober 1832 1853102020. oktober 1853 Harrison, BenjaminBenjamin Harrison 4. mars 1889 (1889-03-04) 13&501&56&56 år og 3&502&154&154 dager 25. oktober 1892 (1892-10-25) 00000 1892-10-2525. oktober 1892 21 939 dager (3&501&60&60 år og 3&501&24&24 dager)
24.1 Portrait of Mary Harrison McKee McKee, Mary HarrisonMary Harrison McKee
[50][51]

1858-04-033. april 1858 footnote[n 6] Harrison, BenjaminBenjamin Harrison*
(Far)
25. oktober 1892 (1892-10-25) 13&501&34&34 år og 3&502&205&205 dager 4. mars 1893 (1893-03-04) 1375113 751 dager 1930-10-2828. oktober 1930 26 505 dager (3&501&72&72 år og 3&502&208&208 dager)
25 Portrait of Frances Cleveland Cleveland, Frances ClaraFrances Clara Cleveland
[48][49]
(født Folsom; senere Preston)
1864-07-2121. juli 1864 188606022. juni 1886 Cleveland, GroverGrover Cleveland 4. mars 1893 (1893-03-04) 13&501&28&28 år og 3&502&226&226 dager 4. mars 1897 (1897-03-04) 1850018 500 dager 1947-10-2929. oktober 1947 30 414 dager (3&501&83&83 år og 3&502&100&100 dager)
26 Portrait of Ida McKinley McKinley, IdaIda McKinley
[52][53]
(født Saxton)
1847-06-088. juni 1847 1871012525. januar 1871 McKinley, WilliamWilliam McKinley 4. mars 1897 (1897-03-04) 13&501&49&49 år og 3&502&269&269 dager 14. september 1901 (1901-09-14) 020802 080 dager 1907-05-2626. mai 1907 21 901 dager (3&501&59&59 år og 3&502&352&352 dager)
27 Portrait of Edith Roosevelt Roosevelt, Edith KermitEdith Kermit Roosevelt
[54][55]
(født Carow)
1861-08-066. august 1861 188612022. desember 1886 Roosevelt, TheodoreTheodore Roosevelt 14. september 1901 (1901-09-14) 13&501&40&40 år og 3&501&39&39 dager 4. mars 1909 (1909-03-04) 1445514 455 dager 1948-09-3030. september 1948 31 831 dager (3&501&87&87 år og 3&501&55&55 dager)
28 Portrait of Helen Taft Taft, Helen LouiseHelen Louise Taft
[56][57]
(født Herron)
1861-06-022. juni 1861 1886061919. juni 1886 Taft, William HowardWilliam Howard Taft 4. mars 1909 (1909-03-04) 13&501&47&47 år og 3&502&275&275 dager 4. mars 1913 (1913-03-04) 1103611 036 dager 1943-05-2222. mai 1943 29 938 dager (3&501&81&81 år og 3&502&354&354 dager)
29 Portrait of Ellen Wilson Wilson, Ellen LouiseEllen Louise Wilson
[58][59]
(født Axson)
1860-05-1515. mai 1860 1885062424. juni 1885 Wilson, WoodrowWoodrow Wilson 4. mars 1913 (1913-03-04) 13&501&52&52 år og 3&502&293&293 dager 6. august 1914 (1914-08-06) 00000 1914-08-066. august 1914 19 805 dager (3&501&54&54 år og 3&501&83&83 dager)
29.1 Portrait of Margaret Woodrow Wilson Wilson, Margaret WoodrowMargaret Woodrow Wilson
[58][59]
1886-04-1616. april 1886 footnote[n 7] Wilson, WoodrowWoodrow Wilson*
(Far)
6. august 1914 (1914-08-06) 13&501&28&28 år og 3&502&112&112 dager 18. desember 1915 (1915-12-18) 1028310 283 dager 1944-02-1212. februar 1944 21 120 dager (3&501&57&57 år og 3&502&302&302 dager)
30 Portrait of Edith Wilson Wilson, Edith GaltEdith Galt Wilson
[60][61]
(født Bolling)
1872-10-1515. oktober 1872 1915121818. desember 1915 Wilson, WoodrowWoodrow Wilson 18. desember 1915 (1915-12-18) 13&501&43&43 år og 3&501&64&64 dager 4. mars 1921 (1921-03-04) 1490914 909 dager 1961-12-2828. desember 1961 32 580 dager (3&501&89&89 år og 3&501&74&74 dager)
31 Portrait of Florence Harding Harding, Florence Mable deWolfeFlorence Mabel deWolfe Harding
[62][63]
(født Kling)
1860-08-1515. august 1860 189107088. juli 1891 Harding, Warren G.Warren G. Harding 4. mars 1921 (1921-03-04) 13&501&60&60 år og 3&502&201&201 dager 2. august 1923 (1923-08-02) 00477477 dager 1924-11-2121. november 1924 23 473 dager (3&501&64&64 år og 3&501&98&98 dager)
32 Grace Coolidge Coolidge, Grace AnnaGrace Coolidge
[64][65]
(født Goodhue)
1879-01-033. januar 1879 190510044. oktober 1905 Coolidge, CalvinCalvin Coolidge 2. august 1923 (1923-08-02) 13&501&44&44 år og 3&502&211&211 dager 4. mars 1929 (1929-03-04) 1035310 353 dager 1957-07-088. juli 1957 28 675 dager (3&501&78&78 år og 3&502&186&186 dager)
33 Portrait of Lou Henry Hoover Hoover, Lou HenryLou Henry Hoover
[66][67]
(født Henry)
1874-03-2929. mars 1874 1899021010. februar 1899 Hoover, HerbertHerbert Hoover 4. mars 1929 (1929-03-04) 13&501&54&54 år og 3&502&340&340 dager 4. mars 1933 (1933-03-04) 039613 961 dager 1944-01-077. januar 1944 25 485 dager (3&501&69&69 år og 3&502&284&284 dager)
34 Portrait of Eleanor Roosevelt Roosevelt, Anna EleanorAnna Eleanor Roosevelt
[68][69]
(født Roosevelt)
1884-10-1111. oktober 1884 1905031717. mars 1905 Roosevelt, Franklin D.Franklin D. Roosevelt 4. mars 1933 (1933-03-04) 13&501&48&48 år og 3&502&144&144 dager 12. april 1945 (1945-04-12) 064186 418 dager 1962-11-077. november 1962 28 515 dager (3&501&78&78 år og 3&501&27&27 dager)
35 Portrait of Bess Truman Truman, Elizabeth "Bess" VirginiaElizabeth "Bess" Virginia Truman
[70][71]
(født Wallace)
1885-02-1313. februar 1885 1919062828. juni 1919 Truman, Harry S.Harry S. Truman 12. april 1945 (1945-04-12) 13&501&60&60 år og 3&501&58&58 dager 20. januar 1953 (1953-01-20) 1086310 863 dager 1982-10-1818. oktober 1982 35 675 dager (3&501&97&97 år og 3&502&247&247 dager)
36 Portrait of Mamie Eisenhower Eisenhower, Mamie GenevaMamie Geneva Eisenhower
[72][73]
(født Doud)
1896-11-1414. november 1896 191607011. juli 1916 Eisenhower, Dwight D.Dwight D. Eisenhower 20. januar 1953 (1953-01-20) 13&501&56&56 år og 3&501&67&67 dager 20. januar 1961 (1961-01-20) 068596 859 dager 1979-11-011. november 1979 30 301 dager (3&501&82&82 år og 3&502&352&352 dager)
37 Portrait Of Jaqueline Kennedy Kennedy, Jacqueline LeeJacqueline Lee Kennedy
[74][75]
(født Bouvier; senere Onassis)
1929-07-2828. juli 1929 1953091212. september 1953 Kennedy, John F.John F. Kennedy 20. januar 1961 (1961-01-20) 13&501&31&31 år og 3&502&176&176 dager 22. november 1963 (1963-11-22) 1113611 136 dager 1994-05-1919. mai 1994 23 671 dager (3&501&64&64 år og 3&502&295&295 dager)
38 Portrait of Lady Bird Johnson Johnson, Claudia "Lady Bird" AltaClaudia "Lady Bird" Alta Johnson
[76][77]
(født Taylor)
1912-12-2222. desember 1912 1934111717. november 1934 Johnson, Lyndon B.Lyndon B. Johnson 22. november 1963 (1963-11-22) 13&501&50&50 år og 3&502&335&335 dager 20. januar 1969 (1969-01-20) 1405114 051 dager 2007-07-1111. juli 2007 34 534 dager (3&501&94&94 år og 3&502&201&201 dager)
39 Portrait of Pat Nixon Nixon, Thelma "Pat" CatherineThelma "Pat" Catherine Nixon
[78][79]
(født Ryan)
1912-03-1616. mars 1912 1940062121. juni 1940 Nixon, RichardRichard Nixon 20. januar 1969 (1969-01-20) 13&501&56&56 år og 3&502&310&310 dager 9. august 1974 (1974-08-09) 068926 892 dager 1993-06-2222. juni 1993 29 683 dager (3&501&81&81 år og 3&501&98&98 dager)
40 Portrait of Betty Ford Ford, Elizabeth "Betty" Ann WarrenElizabeth "Betty" Ann Warren Ford
[80][81]
(født Bloomer)
1918-04-088. april 1918 1948101515. oktober 1948 Ford, Gerald RudolphGerald Ford 9. august 1974 (1974-08-09) 13&501&56&56 år og 3&502&123&123 dager 20. januar 1977 (1977-01-20) 1258712 587 dager 2011-07-088. juli 2011 34 059 dager (3&501&93&93 år og 3&501&91&91 dager)
41 Portrait of Rosalynn Carter Carter, Eleanor RosalynnEleanor Rosalynn Carter
[82][83]
(født Smith)
1927-08-1818. august 1927 194607077. juli 1946 Carter, JimmyJimmy Carter 20. januar 1977 (1977-01-20) 13&501&49&49 år og 3&502&155&155 dager 20. januar 1981 (1981-01-20) 1143713 45513 455 dager 2017-11-22 32 969 dager (3&501&90&90 år og 3&501&96&96 dager)
42 Portrait of Nancy Reagan Reagan, Nancy DavisNancy Davis Reagan
[84][85]
(født Robbins; deretter Davis)
1921-07-066. juli 1921 195203066. mars 1952 Reagan, RonaldRonald Reagan 20. januar 1981 (1981-01-20) 13&501&59&59 år og 3&502&198&198 dager 20. januar 1989 (1989-01-20) 0851510 53310 533 dager 2017-11-226. mars 2016 35 203 dager (3&501&96&96 år og 3&502&139&139 dager)
43 Portrait of Barbara Bush Bush, BarbaraBarbara Bush
[86][87]
(født Pierce)
1925-06-088. juni 1925 194501066. januar 1945 Bush, George H. W.George H.W. Bush 20. januar 1989 (1989-01-20) 13&501&63&63 år og 3&502&226&226 dager 20. januar 1993 (1993-01-20) 070549 0729 072 dager 2017-11-22 33 770 dager (3&501&92&92 år og 3&502&167&167 dager)
44 Portrait of Hillary Rodham Clinton Clinton, Hillary Diane RodhamHillary Diane Rodham Clinton
[88][89]
(født Rodham)
1947-10-2626. oktober 1947 1975101111. oktober 1975 Clinton, BillBill Clinton 20. januar 1993 (1993-01-20) 13&501&45&45 år og 3&501&86&86 dager 20. januar 2001 (2001-01-20)[n 8] 041326 1506 150 dager 2017-11-22 25 595 dager (3&501&70&70 år og 3&501&27&27 dager)
45 Portrait of Laura Bush Bush, Laura Lane WelchLaura Lane Welch Bush
[90][91]
(født Welch)
1946-11-044. november 1946 197711055. november 1977 Bush, George W.George W. Bush 20. januar 2001 (2001-01-20) 13&501&54&54 år og 3&501&77&77 dager 20. januar 2009 (2009-01-20) 012103 2283 228 dager 2017-11-22 25 951 dager (3&501&71&71 år og 3&501&18&18 dager)
46 Portrait of Michelle Obama Obama, Michelle LaVaughnMichelle LaVaughn Obama
[92][93]
(født Robinson)
1964-01-1717. januar 1964 199210033. oktober 1992[94] Obama, BarackBarack Obama 20. januar 2009 (2009-01-20) 13&501&45&45 år og 3&500&3&3 dager 20. januar 2017 (2017-01-20) 012103 228306 dager 2017-11-22 19 668 dager (3&501&53&53 år og 3&502&309&309 dager)
47 Portrait of Melania Trump Trump, MelaniaMelania Trump

(født Melanija Knavs)
1970-04-2626. april 1970 2005012222. januar 2005[95] Trump, DonaldDonald Trump 20. januar 2017 (2017-01-20) 13&501&46&46 år og 3&502&269&269 dager 00001Nåværende 00001Nåværende 2017-11-22 17 377 dager (3&501&47&47 år og 3&502&210&210 dager)
Nr.
Portrett/Fotografi
Førstedame
Fødselsdato
Vielsesdato
President
(Ektemann, med mindre annet fremgår spesifikt)
Dato periodestart Alder ved tiltredelsen som førstedame
Dato periodeslutt Levetid etter fratredelsen fra posisjonen som førstedame
Dødsdato
Levetid

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anna Harrison, som var gift med president William Henry Harrison, var for syk til å reise med William til Washington D.C. da han skulle innsettes i embetet. Deres svigerdatter Jane Irwin Harrison ble bedt om å reise med ham og fungere som vertinne inntil Anna Harrison kunne komme etter i mai måned. William Harrison døde etter kun 31 dager i presidentembetet, og følgelig reiste Anna aldri til Det hvite hus.[22][23]
  2. ^ Letitia Tyler døde mens hennes ektemann, John Tyler, var president. Deres svigerdatter Priscilla Cooper Tyler fungerte som vertinne i Det hvite hus og uoffisiell førstedame, inntil John Tyler giftet seg på nytt den 26. juni 1844.[24][25]
  3. ^ Julia Tyler giftet seg med John Tyler den 26. juni 1844.[26][27]
  4. ^ James Buchanan var aldri gift. Hans niese Harriet Lane tjenestegjorde som Førstedame.[36][37]
  5. ^ Frances Cornelia Folsom giftet seg med Grover Cleveland den 2. juni 1886. Grover var derfor ungkar da han ble tatt i ed den 4. mars 1885; hans søster Rose Cleveland ivaretok pliktene som vertinne i Det hvite hus inntil han og Frances giftet seg.[48][49]
  6. ^ Caroline Harrison døde mens hennes ektemann, Benjamin Harrison, fortsatt var president. Deres datter Mary Harrison McKee fungerte som vertinne i Det hvite hus og uoffisiell førstedame resten av hans presidentperiode.[50][51]
  7. ^ Ellen Wilson døde den 6. august 1914, mens hennes ektemann, Woodrow Wilson, fortsatt var president. Deres datter Margaret Woodrow Wilson fungerte som vertinne i Det hvite hus inntil president Wilson giftet seg igjen den 18. desember 1915.[58][59]
  8. ^ Selv om Hillary Clinton var førstedame under mesteparten av sin ektemanns presidentperiode, ivaretok parets datter Chelsea pliktene som førstedame når Hillary Clinton var forhindret på grunn av sin senatsvalgkamp i 2000. Chelsea Clinton var også fungerende førstedame de to siste ukene av sin fars presidentperiode, siden hennes mor hadde blitt tatt i ed som senator (D-NY) to uker tidligere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Caroli, Betty Boyd (2003). First Ladies from Martha Washington to Laura Bush. Oxford University Press. s. 200. 
  2. ^ a b «Biography of Martha Jefferson». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  3. ^ a b «First Lady Biography: Martha Jefferson». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  4. ^ a b c «Biography of Rachel Jackson». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  5. ^ a b c «First Lady Biography: Rachel Jackson». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  6. ^ a b «Biography of Hannah Van Buren». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  7. ^ a b «First Lady Biography: Hannah Van Buren». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  8. ^ a b «Biography of Ellen Arthur». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 20. januar 2009. 
  9. ^ a b «First Lady Biography: Ellen Arthur». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 10. januar 2009. 
  10. ^ «The First Spouse Gold Coins». United States Mint. Besøkt 10. januar 2009. 
  11. ^ 31 U.S.C. § 5112(o)(3)(D)(i)(II) Denominations, specifications, and design of coins. The First Spouse Gold Coins. Cornell University. Retrieved on January 10, 2009.
  12. ^ «Biography of Martha Washington». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  13. ^ «First Lady Biography: Martha Washington». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  14. ^ «Biography of Abigail Adams». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  15. ^ «First Lady Biography: Abigail Adams». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  16. ^ «Biography of Dolley Madison». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  17. ^ «First Lady Biography: Dolley Madison». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  18. ^ «Biography of Elizabeth Monroe». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  19. ^ «First Lady Biography: Elizabeth Monroe». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  20. ^ «Biography of Louisa Adams». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  21. ^ «First Lady Biography: Louisa Adams». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  22. ^ a b «Biography of Anna Harrison». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  23. ^ a b «First Lady Biography: Anna Harrison». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  24. ^ a b c «Biography of Letitia Tyler». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  25. ^ a b c «First Lady Biography: Letitia Tyler». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  26. ^ a b «Biography of Julia Tyler». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  27. ^ a b «First Lady Biography: Julia Tyler». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  28. ^ «Biography of Sarah Polk». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  29. ^ «First Lady Biography: Sarah Polk». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  30. ^ «Biography of Margaret Taylor». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  31. ^ «First Lady Biography: Margaret Taylor». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  32. ^ «Biography of Abigail Fillmore». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  33. ^ «First Lady Biography: Abigail Fillmore». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  34. ^ «Biography of Jane Pierce». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  35. ^ «First Lady Biography: Jane Pierce». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  36. ^ a b «Biography of Harriet Lane». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  37. ^ a b «First Lady Biography: Harriet Lane». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  38. ^ «Biography of Mary Lincoln». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  39. ^ «First Lady Biography: Mary Lincoln». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  40. ^ «Biography of Eliza McCardle Johnson». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  41. ^ «First Lady Biography: Eliza Johnson». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  42. ^ «Biography of Julia Grant». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  43. ^ «First Lady Biography: Julia Grant». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  44. ^ «Biography of Lucy Hayes». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  45. ^ «First Lady Biography: Lucy Hayes». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  46. ^ «Biography of Lucretia Garfield». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  47. ^ «First Lady Biography: Lucretia Garfield». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  48. ^ a b c d «Biography of Frances Cleveland». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  49. ^ a b c d «First Lady Biography: Frances Cleveland». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  50. ^ a b c «Biography of Caroline Harrison». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  51. ^ a b c «First Lady Biography: Caroline Harrison». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  52. ^ «Biography of Ida McKinley». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  53. ^ «First Lady Biography: Ida McKinley». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  54. ^ «Biography of Edith Roosevelt». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  55. ^ «First Lady Biography: Edith Roosevelt». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  56. ^ «Biography of Helen Taft». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  57. ^ «First Lady Biography: Helen Taft». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  58. ^ a b c «Biography of Ellen Wilson». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  59. ^ a b c «First Lady Biography: Ellen Wilson». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  60. ^ «Biography of Edith Wilson». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  61. ^ «First Lady Biography: Edith Wilson». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  62. ^ «Biography of Florence Harding». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  63. ^ «First Lady Biography: Florence Harding». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  64. ^ «Biography of Grace Coolidge». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  65. ^ «First Lady Biography: Grace Coolidge». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  66. ^ «Biography of Lou Hoover». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  67. ^ «First Lady Biography: Lou Hoover». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  68. ^ «Biography of Eleanor Roosevelt». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  69. ^ «First Lady Biography: Eleanor Roosevelt». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  70. ^ «Biography of Bess Truman». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  71. ^ «First Lady Biography: Bess Truman». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  72. ^ «Biography of Mamie Eisenhower». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  73. ^ «First Lady Biography: Mamie Eisenhower». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  74. ^ «Biography of Jacqueline Kennedy». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  75. ^ «First Lady Biography: Jackie Kennedy». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  76. ^ «Biography of Lady Bird Johnson». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  77. ^ «First Lady Biography: Lady Bird Johnson». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  78. ^ «Biography of Pat Nixon». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  79. ^ «First Lady Biography: Pat Nixon». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  80. ^ «Biography of Betty Ford». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  81. ^ «First Lady Biography: Betty Ford». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  82. ^ «Biography of Rosalynn Carter». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  83. ^ «First Lady Biography: Rosalynn Carter». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  84. ^ «Biography of Nancy Reagan». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  85. ^ «First Lady Biography: Nancy Reagan». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  86. ^ «Biography of Barbara Bush». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  87. ^ «First Lady Biography: Barbara Bush». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Arkivert fra originalen 2009-03-03. Besøkt 11. mars 2010. 
  88. ^ «Biography of Hillary Clinton». Washington, D.C.: The White House. Besøkt 11. mars 2010. 
  89. ^ «First Lady Biography: Hillary Clinton». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  90. ^ «Biography of Laura Bush». Washington, D.C.: Det hvite hus. Besøkt 11. mars 2010. 
  91. ^ «First Lady Biography: Laura Bush». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  92. ^ «Biography of Michelle Obama». Washington, D.C.: The White House. Arkivert fra originalen 2010-02-17. Besøkt 11. mars 2010. 
  93. ^ «First Lady Biography: Michelle Obama». Canton, Ohio: National First Ladies' Library. Besøkt 11. mars 2010. 
  94. ^ Fornek, Scott (3. oktober 2007). «Michelle Obama: 'He Swept Me Off My Feet'». Chicago Sun-Times. Arkivert fra originalen 2010-01-18. Besøkt 10. januar 2009. 
  95. ^ «Who Is Melania Trump?». New York, N.Y.: The New Yorker. Besøkt 9. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]