Ronny Kristoffersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ronny Kristoffersen
Ronny Kristoffersen Soweto cropped.jpg
Beskjeftigelse Filmregissør, fotograf
Nasjonalitet Norge

Ronny Kristoffersen (født 25. mars 1966) er en norsk regissør, programleder, foredragsholder og fotograf. Han har 2 døtre Leah og Lara. Profesjonelt er han kanskje mest kjent som Ronny i duoen «Nils & Ronny» fra reisedokumentarseriene Walkabout I-IV og underholdningsseriene Handlingens Menn og Nils & Ronnys TV-cocktailNRK.

Kristoffersen startet sin karriere i Asia, der han bodde i perioden 1990-1994. Han etablerte sitt eget produksjonsselskap i Hongkong. Ved siden av å produsere kommersielle filmer for næringslivet, hadde han også ansvar for eventer for internasjonale kunder, som blant annet Walt Disney Asia Ltd. Han var i tiden 1993-1996 engasjert som NRKs faste produsent og fotograf i Asia-regionen, og arbeidet da sammen med korrespondentene Siv Nordrum og Anne Grosvold. I samarbeid med dem produserte han aktualitetsprogrammer fra Kina, Hongkong, Macao, Japan, Vietnam, Filippinene, Sør-Korea, Australia og Bangladesh. I sin tid i Asia regisserte og produserte han dessuten dokumentarprogrammer fra regionen for Flyktningerådet, UNHCR og dansk fjernsyn (DR).

Film og TV-produksjoner[rediger | rediger kilde]

Nils & Ronny i Mexico, 2016 (Ronny til høyre)

Etter at han flyttet tilbake til Norge har Kristoffersen regissert og produsert flere tv-serier og dokumentarfilmer. Mange av dem har blitt til i samarbeid med Nils Wærstad, og duoen betegnes ofte som Nils & Ronny i disse prosjektene.

Første gang de markerte seg sammen var da de mottok nominasjon til Gullruten for produksjonen Amanda i kategorien Beste presentasjonsfilm.

Vinteren 2000 produserte Wærstad og Kristoffersen fjernsynsserien Maraton. Den bestod av en rekke portrettprogrammer om personer innen kultur, media og politikk, med Guri Heftye som intervjuer.[1] Serien ble i 2000 nominert til Gullruten i kategorien «Åpen klasse». Sommeren 2000 sto de bak innslagene under NRKs sending av Fotball-EM i Nederland/Belgia.

Sammen har de også produsert og regissert serien Nils & Ronnys TV-cocktail, en genreblanding av road movie, reiseskildring, humor og fiction for NRK1. Serien gikk på TV vinteren 2001, og ble nominert til Gullruten i kategorien «Beste humorprogram».

«Walkabout - Roadmovies fra resten av verden»[rediger | rediger kilde]

Nils & Ronny utviklet og produserte Tv-serien Walkabout, reisedokumentarskildringer fra ulike deler av verden. Serien ble første gang sendt på NRK1 Våren 1999 og ble nominert til Gullruten sommeren 99.

I 2003 regisserte Kristoffersen ti nye Walkabout-episoder for NRK, med visning vinter/vår 2004. Walkabout II ble nominert til Gullruten i 2004 i kategorien «Beste underholdningsprogram».

I 2006 viste NRK Walkabout III, som samme år ble nominert til Gullruten i kategorien «Beste underholdningsprogram».

I 2012-14 produserte Kristoffersen og Wærstad tv-serien Walkabout – Ground Truth, blant annet fra Colombia og Gazastripen der de søkte «sannheten på bakken» og utfordret låste forestillinger om såkalte risikoområder. Walkabout IV ble sendt på NRK i 2014.

Dokumentarfilmer[rediger | rediger kilde]

Kristoffersen har også hatt co-regi og fotoansvar for fjernsynsdokumentaren Med Norge som venterom, som handlet om bosniske flyktninger i Norge og deres retur til hjemlandet. Filmen ble produsert i samarbeid med Flyktningerådet og UDI. Den ble nominert til Gullruten i kategorien «Beste dokumentarfilm». Han hadde dessuten co-regi og foto på dokumentarfilmen Jeg elsker hvem jeg vil. Filmen ble nominert til Amandaprisen og Gullruten.

For TV 2 regisserte Kristoffersen i 2000 dokumentarfilmen Rusmillionæren. Filmen ble nominert til Gullruten i kategorien «Beste dokumentarfilm».

I 2004 ble dokumentarfilmen Dont fuck with the Lewises nominert til hovedkonkurransen under dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. I 2005 ble filmen nominert til hovedkonkurransen i dokumentarfestivalen HotDocs i Toronto.

I 2006 regisserte Kristoffersen to dokumentarfilmer fra Etiopia og Somaliland, hvor han og Nils Wærstad fulgte Leger uten grensers arbeid i området.[2] Filmen Møte med en massemorder ble våren 2007 valgt ut til å representere NRK på den internasjonale tv-festivalen INPUT i Lugano.

I 2007 regisserte han to dokumentarfilmer om Unicefs arbeid. Den ene filmen ble laget i Ukraina, med tema «Gatebarn og HIV». Den andre filmen ble tatt opp i Jamaica, og temaet for denne filmen var «En HIV-epidemi ute av kontroll – Hva gjør det med et samfunn?».

I 2008 regisserte Kristoffersen to dokumentarfilmer om Blåkors' arbeid med blant annet rusmisbrukere og barn av rusmisbrukere.

"Fotballkrigen"[rediger | rediger kilde]

Høsten 2008 og vinteren 2009 hadde Kristoffersen co-regi og foto på 3 av episodene i dokumentarserien Fotballkrigen - Kamp på liv og død. Opptakene ble gjort i Argentina, Tyrkia, og Iran og portretterer verdens mest lidenskapelige fotballsupportere i de mest intense heksegrytene og hatkampene fotballen har å by på. Programleder var Bård Tufte Johansen.

Portrettserie "8 med vilje"[rediger | rediger kilde]

I perioden 2010-2011 regisserte Kristoffersen en portrettserie på åtte programmer sammen med co-programleder Anne Grosvold for NRK1. Blant personene som ble portrettert i denne serien var Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og den kongolesiske legen Denis Mukwege[3], som flere ganger har blitt nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid i Kongos krigssoner.[4] I tillegg til portretter av nordmenn som Liv Ullmann og Jan Egeland ble persongalleriet supplert med Stellan Skarsgård, Cate Blanchett og Kofi Annan.

"Onkel Amerika" med Dansken og Fingern[rediger | rediger kilde]

Norsk underholdning fra 2012. Alle har en rik onkel i Amerika - eller er han alltid så rik som vi skal ha det til? Ronny hadde regi på episodene fra Los Angeles, San Francisco, Seattle og Calgary. Programledere var Esben "Dansken" Selvig og Thomas "Fingern" Gullestad.

"Handlingens Menn"[rediger | rediger kilde]

Høsten 2015 gikk Nils og Ronny i gang med sitt nyeste prosjekt Handlingens Menn, en storsatsing med visning primetime NRK1 høsten 2017. Serien besto av reiseskildringer og portretter fra "verden rundt" og hadde uttalt mål om å "gjøre verden litt mindre farlig". Serien ble godt mottatt av anmelderne[5]

"Når Katastrofen Inntreffer - Nils & Ronny på Filippinene"[rediger | rediger kilde]

Høsten 2018 ble vennskapslandsbyen til Nils & Ronny i Filippinene berørt av et jordskred etter tyfonen "Ompong" der flere mistet livet. Nils & Ronny reiste for å hjelpe til og de slapp en dokumentarfilm fra reisen i januar 2019.

Parallellt med TV-programmet ble det opprettet en innsamlingsaksjon der over 600 000 kroner ble samlet inn på få uker[6] . Serien gikk på NRK1 med gode seertall og en seerandel på 39% [7] og ble også gjort tilgjengelig for strømming på NRKTV.[8]

TV[rediger | rediger kilde]

 • 2019 Når Katastrofen Inntreffer - Nils & Ronny på Filippinene (Regissør, prosjektleder, fotograf)
 • 2017 Handlingens Menn (TV-serie: Regissør/Produsent, fotograf og programleder)
 • 2014 Walkabout IV (TV-serie: Regissør/Produsent , fotograf og programleder)
 • 2014 Nytt på Nytt (gjest)
 • 2014 Lindmo (gjest)
 • 2012 Onkel Amerika med Dansken og Fingern (TV-serie: Regissør)
 • 2011 Anne & Ronny møter 8 med vilje (Portrett-serie: Regissør/Produsent, fotograf og co-programleder)
 • 2010 Fotballkrigen (Dokumentarserie: Co-regissør, fotograf)
 • 2009 Den store klassefesten (gjest)
 • 2006 Walkabout III (TV-serie: Regissør/Produsent, fotograf og programleder)
 • 2006 Først & sist (gjest)
 • 2006 Nytt på Nytt (gjest)
 • 2004 Walkabout II (TV-serie: Regissør/Produsent, fotograf og programleder)
 • 2001 Nils & Ronnys TV-cocktail (Underholdningsserie: Regissør/Produsent, fotograf og programleder)
 • 2000 Rusmillionæren (TV-film: Regissør/Produsent, fotograf og programleder)
 • 2000 Maraton (Portrettserie-serie: Regissør/Produsent og fotograf)
 • 1999 Walkabout (TV-serie: Regissør/Produsent, fotograf og programleder)
 • 1998 Amanda (Presentasjonsfilm) (Regissør/produsent)

Film[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ [1].
 2. ^ Loodtz, Ann-Kristin. «Nils og Ronny uten grenser». Nettavisen (norsk). Besøkt 2. februar 2018. «I disse dager er Hønefoss' to sønner tilbake på NRK med to dokumentarer fra Somalia-regionen. Her tar de i bruk blant annet allsang med gamle Melodi Grand Prix-slagere i møte med menneskers utrolige skjebner. I løpet av to programmer 15. og 21. oktober kommer vi på innsiden av Leger Uten Grenser sitt arbeid i Etiopia. I det første gjester de blant annet et tuberkulosesenter i Cherrati. I det andre programmet reiser de til grenseområdene mot Sudan og Eritrea der Leger Uten Grenser driver en klinikk for bekjempelse av den dødelige sykdommen Kala Azar. / - Det er ingen fortsettelse mellom de to programmene som i en serie, men tematikken er felles, sier Håkon Sverdrup i NRK til Side2 og forteller at deres programmer også denne gangen vil romme spennet fra det muntre til det dypt personlige og rørende.» 
 3. ^ NRK (3. februar 2011). «Sterke inntrykk for Ronny i Kongo». NRK. Besøkt 2. februar 2018. «Midt i en samtale med den kongolesiske legen Denis Mukwege, blir Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen avbrutt av fortvilte kvinner som forteller at hele landsbyen deres er blitt herjet og brent ned.» 
 4. ^ NRK (14. oktober 2013). «Har Nobelkomiteen valgt Malala?». NRK. Besøkt 2. februar 2018. «Endelig tid for legen? / En annen modig enkeltperson er den kongolesiske legen Denis Mukwege, som har vært nominert flere år på rad, men aldri nådd helt til topps. / Gynekologen og kirurgen, som mottok FNs menneskerettighetspris for 2008, har engasjert seg for voldtektsofre og arbeider mot bruk av voldtekt i krigføring. / Mukwege har grunnlagt og leder Panzi Hospital, et sykehus som spesialiserer seg på å ta imot kvinner som er utsatt for seksualisert vold.» 
 5. ^ «Blander salt og søtt, harde og myke verdier, action og melodrama». Dagbladet.no (norsk). 11. november 2017. Besøkt 23. mai 2018. 
 6. ^ Helle, Anders Martin (10. januar 2019). «Nils og Ronny: – De er veldig takknemlige». NRK. Besøkt 21. januar 2019. 
 7. ^ «- Strålende seertall på en sen torsdagskveld». www.ringblad.no (norsk). 4. januar 2019. Besøkt 21. januar 2019. 
 8. ^ «NRK TV - Se Når katastrofen inntreffer - Nils og Ronny på Filippinene» (norsk). Besøkt 21. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]