Nils Wærstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Wærstad
Nils Waerstad 2015.jpg
Født14. mars 1964Rediger på Wikidata (57 år)
HoleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Nils & Ronny i Gaza i 2014 (Nils til venstre)

Nils Henrik Wærstad (født 14. mars 1964 i Hønefoss) er en norsk programleder, produsent, fotograf og humorist som er mest kjent som Nils i duoen «Nils & Ronny» fra dokumentarseriene Nils & Ronnys TV-cocktail og Walkabout (også sammen med Ronny) på NRK.

Virke[rediger | rediger kilde]

Wærstad har bakgrunn som fotograf i NRK og første gang han markerte seg var da han mottok (sammen med sin makker Ronny Kristoffersen) nominasjon til Gullruten i 1998 for produksjonen Amanda i kategorien Beste presentasjonsfilm.

Sammen produserte de også serien Walkabout, som var en reisedokumentarskildring fra ulike deler av verden. Serien ble sendt på NRK1 Våren 1999 og sommeren 2000 og ble nominert til Gullruten sommeren 99. Etter det produserte de vinteren 2000 serien Maraton, som var en serie portrettprogrammer om kjente personer innen kultur, media og politikk - med Guri Heftye som intervjuer. [1]. (Tv-serien "Maraton" ble i 2000 nominert til ”Gullrute” i kategorien Åpen klasse). Sammen med samme makker har han også produsert serien Nils & Ronnys TV-cocktail for NRK1, som var en genreblanding av roadmovie, reiseskildring, humor og fiction. Serien gikk på TV vinteren 2001, og ble nominert til Gullruten i kategorien Beste humorprogram. I 2003 produserte de 10 nye ”Walkabout”- programmer for NRK, med visning vinter/vår 2004. Walkabout II ble nominert til Gulleruten i 2004 i kategorien Beste underholdningsprogram. I 2006 viste NRK Walkabout III, som samme år ble nominert til Gullruten i kategorien Beste underholdningsprogram.

Utover dette har de også lagd dokumentarfilmen Rusmillionæren for TV 2 i 2000. I 2004 ble deres dokumentarfilm "Dont fuck with the Lewises" nominert til hovedkonkurransene under dokumentarfilmfestivalene IDFA i Amsterdam og HotDocs i Toronto. Sommeren 2000 stod han og makkeren også for de humoristiske pauseinnslagene under NRKs sending av Fotball-EM i Nederland og Belgia. Høsten 2006 laget de to dokumentarfilmer fra Etiopia og Somaliland, hvor de fulgte Leger Uten Grensers arbeide i området.

«Walkabout - Roadmovies fra resten av verden»[rediger | rediger kilde]

Nils & Ronny utviklet og produserte Tv-serien Walkabout, reisedokumentarskildringer fra ulike deler av verden. Serien ble første gang sendt på NRK1 Våren 1999 og ble nominert til Gullruten sommeren 99.

I 2003 regisserte Kristoffersen ti nye Walkabout-episoder for NRK, med visning vinter/vår 2004. Walkabout II ble nominert til Gullruten i 2004 i kategorien «Beste underholdningsprogram».

I 2006 viste NRK Walkabout III, som samme år ble nominert til Gullruten i kategorien «Beste underholdningsprogram».

I 2012-14 produserte Kristoffersen og Wærstad tv-serien Walkabout – Ground Truth, blant annet fra Colombia og Gazastripen der de søkte «sannheten på bakken» og utfordret låste forestillinger om såkalte risikoområder. Walkabout IV ble sendt på NRK i 2014.

"Handlingens Menn"[rediger | rediger kilde]

Høsten 2015 gikk Nils og Ronny i gang med sitt nyeste prosjekt Handlingens Menn, en storsatsing med visning primetime NRK1 høsten 2017. Serien besto av reiseskildringer og portretter fra "verden rundt" og hadde uttalt mål om å "gjøre verden litt mindre farlig". Serien ble godt mottatt av anmelderne[1]

"Når Katastrofen Inntreffer - Nils & Ronny på Filippinene"[rediger | rediger kilde]

Høsten 2018 ble vennskapslandsbyen til Nils & Ronny i Filippinene berørt av et jordskred etter tyfonen "Ompong" der flere mistet livet. Nils & Ronny reiste for å hjelpe til og de slapp en dokumentarfilm fra reisen i januar 2019.

Parallelt med TV-programmet ble det opprettet en innsamlingsaksjon der over 600 000 kroner ble samlet inn på få uker[2] . Serien gikk på NRK1 med gode seertall og en seerandel på 39% [3] og ble også gjort tilgjengelig for strømming på NRKTV.[4]

Annet[rediger | rediger kilde]

Wærstad bodde som barn 6 mnd i Jerusalem og 6 mnd i Tiberias(Israel) i forbindelse med sin fars arbeid i FN. Han er utdannet kjemiker, og var kommunestyrerepresentant for Høyre i Hole kommune (20042006). Han innehar internasjonal rally-lisens, og har kjørt flere internasjonale løp. Han har også produsert en rekke bilrelaterte featureartikler i magasinet Autofil. Han har også vunnet Breisladd-konkurransen på Gatebil Rudskogen. Han har vært bosatt i Calgary, Canada i to år og bor per 2019 på Ringerike.

TV[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Blander salt og søtt, harde og myke verdier, action og melodrama». Dagbladet.no (norsk). 11. november 2017. Besøkt 23. mai 2018. 
  2. ^ Helle, Anders Martin (10. januar 2019). «Nils og Ronny: – De er veldig takknemlige». NRK. Besøkt 21. januar 2019. 
  3. ^ «– Strålende seertall på en sen torsdagskveld». www.ringblad.no (norsk). 4. januar 2019. Besøkt 21. januar 2019. 
  4. ^ «NRK TV - Se Når katastrofen inntreffer - Nils og Ronny på Filippinene» (norsk). Besøkt 21. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]