Roger Walkowiak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roger Walkowiak
Walko
Portrait de Roger Walkowiak (2008).jpg
Født 2. mars 1927
Frankrike Montluçon, Frankrike
Nasjonalitet Frankrike, Polen
Rytterinformasjon
Disiplin Landeveissykling
Ryttertype Etappe-rytter
Profesjonelle lag
1951-1952
1953-1954
1955
1956
1957-1959
1960
Gitane-Hutchinson
Peugeot-Dunlop
Gitane-Hutchinson
Saint-Raphael-Geminiani
Peugeot-BP
Saint-Raphael-Geminiani
Meritter
Tour de France Sammenlagt (1956)


Roger Walkowiak (født 2. mars 1927 i Montluçon, Frankrike) er en fransk tidligere syklist som helt uventet vant Tour de France 1956. Han var profesjonell syklist fra 1950 til 1960.

Tour de France 1956[rediger | rediger kilde]

Walkowiak ble påmeldt Tour de France 1956 i tolvte time, da han kom inn som reserve for en rytter som måtte trekke seg like før rittet startet. Ingen hadde dermed noen forventninger til denne ukjente sykkelrytteren. På den syvende etappen kom han seg derimot med i et brudd som vant med 18 minutters forsprang på hovedfeltet, og som den best plasserte av rytterne i bruddet overtok Walkowiak den gule ledertrøyen. Dette ble knapt registrert av sammenlagtfavorittene, da ingen av disse hadde noen tro på at han ville beholde trøya. Han fikk riktignok bare sykle 3 dager med ledertrøya før han mistet den, men han lå fortsatt godt an i sammendraget. På en av de siste harde fjelletappene skjedde imidlertid det overraskende. Klatrespesialisten Charly Gaul fra Luxembourg sprengte feltet og selv om Walkowiak ikke klarte å følge ham, gikk det langt verre med de antatte sammenlagtfavorittene. Denne gangen lyktes han med å forsvare den gule trøya, og vant rittet med et drøyt minutts margin.


"à la Walko"[rediger | rediger kilde]

Konkurrenter og tilskuere kunne knapt tro at en så ukjent sykkelrytter kunne vinne selveste Tour de France. Han vant selv aldri en eneste etappeseier i Tour de France, og gjorde heller ikke noen stor suksess i årene som fulgte. Etterhvert oppstod uttrykket "à la Walko" som på fransk betyr "uventet suksess".

Etter seieren følte Walkowiak at han aldri mottok anerkjennelse for sin seier, og det var lenge en belastning for ham å bli gjenkjent offentlig fordi så mange spøkte med hans "heldige" Tour-seier. Det tok mange år før han innså at sykkelverden anerkjente ham på lik linje med de andre store Tour-vinnere, og selv om han fortsatt lever et tilbaketrukket liv snakker han nå gjerne om den gang han på kort tid gikk fra å være en ukjent proffsyklist til å vinne det største som kan vinnes i sykkelsporten.


Tour de France plasseringer[rediger | rediger kilde]

  • 1951 – 57.
  • 1953 – 47.
  • 1956 – 1.
  • 1958 – 75.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]