Lucien Petit-Breton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lucien Petit-Breton
Lucien Mazan.jpg
FødtLucien Mazan
18. oktober 1882
Plessé
Død20. desember 1917 (35 år)
Troyes
Beskjeftigelse Sykkelrytter
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelse Mort pour la France

Lucien Georges Mazan (født 18. oktober 1882 i Plessé, død 20. desember 1917 i Troyes) var en argentinsk landeveissyklist (pseudonym: Lucien Petit-Breton). Han kjørte for sykkellaget Peugeot, og vant Tour de France i 1907 og 1908.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Bretagne i Frankrike, men flyttet som 6-åring til Buenos Aires i Argentina med sine foreldre, og fikk argentinsk statsborgerskap. Sykkelkarrieren startet da han 16 år gammel vant en sykkel i et lotteri, og han fant raskt ut at det var banesyklist han ville bli. Hans far var urmaker, og ønsket at hans sønn skulle få seg en «ordentlig» jobb. For å skjule deltakelsen i sykkelritt overfor faren tok han etternavnet Breton når han registrerte seg til løp. Dette endret han senere til Petit-Breton, da det fantes en annen syklist med navn Lucien Breton.

Hans første store seier kom i det argentinske mesterskapet i banesykling. I 1902 ble han innkalt til den franske hær og flyttet tilbake til Frankrike. To år senere vant han Boule d'Or, en viktig konkurranse innen banesyklingen. I 1905 slo han timerekorden på bane i Paris med en gjennomsnittsfart på 41,110 km/t. Samme år deltok han i sine første landeveisritt og kom på andreplass i Tour de France.

I 1907 og 1908 vant han Tour de France, og ble med dette den første som hadde vunnet rittet to ganger. I 1907 vant han også den første utgaven av Milano–Sanremo, og i 1908 vant han Paris–Brussel, som ble hans siste store seier. Utbruddet av første verdenskrig markerte slutten på hans karriere, da han gikk inn i den franske hæren.

Han døde i 1917 etter å ha blitt påkjørt av en bil nær Troyes.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]