Hopp til innhold

Klatrer (syklist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sylvain Chavanel på vei opp Col de la Colombière7. etappe i Tour de France 2007

I sykling er en klatrer eller klatre-spesialist en rytter som er spesielt dyktig på å forsere svært bratte stigninger, som de man finner i ritt som går i fjellområder.

Klatrernes rolle[rediger | rediger kilde]

I bratte stigninger synker gjennomsnittsfarten, fordelen av å ligge i dragsuget bak en annen rytter reduseres og viktigheten av å sette et gruppetempo øker. En god klatrer tilpasser farten sin og velger den beste linjen i en stigning, noe som gir rytterne bak en lettere jobb. Hvis gruppa opprettholder et høyt tempo, blir det vanskeligere for en rytter å angripe og bryte løs fra feltet.

En annen viktig del av taktikken ved klatring gjelder angrep og mot-angrep. Klatrerne bruker sine overlegne ferdigheter til å angripe og rykke i fra på en stigning og dermed skape distanse mellom seg selv og motstanderne, vel vitende om at kun andre klatre-eksperter klarer å holde følge, eller simpelthen holder et høyere tempo som de øvrige rytterne ikke klarer å holde.

Et vellykket rykk kan sikre en rytter seieren i rittet/etappen hvis det er målgang på toppen av en stigning, men også i ritt der målgang ligger på en flat strekning hvis rytterne klarer å skape seg et stort nok forsprang på klatringen, og holde denne avstanden inn til mål. Klatre-etapper og tempoetapper er avgjørende faktorer i lange etapperitt.

Autoritetsdata