RoboCop (film, 2014)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
RoboCop
Generell informasjon
GenreActionfilm, thriller, science fiction-film, superheltfilm, dystopisk film, alternativ virkelighetsfilm, cyberpunk
Utgivelsesår2014
NasjonalitetUSA
Lengde117 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJosé Padilha
ManusNick Schenk, Joshua Zetumer, James Vanderbilt, Edward Neumeier
TemaFiktiv robot, kriminalitet, lov og rett, fremtid, teknologi, våpen
Basert på
Produsent(er)Marc Abraham, Gary Barber, Roger Birnbaum, Eric Newman, Mike Medavoy
MusikkPedro Bromfman
SjeffotografLula Carvalho
KlippDaniel Rezende
Foran kamera
MedvirkendeJoel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Jay Baruchel, Abbie Cornish, John Paul Ruttan, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Marianne Jean-Baptiste, Michael K. Williams, Douglas Urbanski, Aimee Garcia, Zach Grenier, Thomas Mitchell,[1] Melanie Scrofano, Marjan Neshat,[2] Daniel Kash[2]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapStrike Entertainment, Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer
Distributør(er)Fórum Hungary[3]
Netflix
Budsjett100 000 000 USD[4]
Totalomsetning242 688 965 USD[5]
Premiere(r)12. februar 2014 (USA)[6]
6. februar 2014 (Tyskland, Ungarn)[7][8][3]
7. februar 2014 (Sverige)[9]
FilmserieRoboCop
Eksterne lenker

RoboCop er en amerikansk action- og science fiction-film fra 2014 regissert av José Padilha, og med Joel Kinnaman i hovedrollen. Filmen er en nyinnspilling av med samme navn fra 1987. Manuset til den nye versjonen er skrevet av Joshua Zetumer.

Handling[rediger | rediger kilde]

I år 2028 revolusjonerer det multi-nasjonale konglomeratet OmniCorp krigføring, ved å introdusere fredsbevarende roboter som skal å opprettholde lov og orden. Ledet av administrerende direktør Raymond Sellars, begynner bedriften å markedsføre teknologien sin først til innenlandsk rettshåndhevelse. Vedtakelsen av Dreyfus-loven, som forbyr utplassering av militariserte droner i USA, forhindrer imidlertid planene deres. Sellars er klar over at de fleste amerikanere motsetter seg bruken av militære systemer i deres egne lokalsamfunn. Han ber derfor Dr. Dennett Norton og hans forsker-team om å komme med et annet alternativ. Resultatet er et forslag om en cyborg-politimann. Dr. Norton informerer imidlertid Sellars om at bare noen mennesker som er stabile nok til å håndtere å være en cyborg, og kan overleve å bli forvandlet til en slik skapning.

En politimann fra Detroit, Alex Murphy, blir snart valgt ut etter at han blir kritisk skadet av en bilbombe, planlagt av kriminelle Antoine Vallon som hevn etter Murphys etterforskning. Norton overtaler Murphys kone, Clara, til å skrive under på at ektemannen hennes skal være med på prosedyren. Når han våkner og innser omfanget av transformasjonen hans, rømmer en frustrert Murphy, Men Norton stenger ham inne ved laboratoriet deres. Norton avslører for Murphy at de eneste restene av menneske-kroppen hans er det meste av hodet (unntatt deler av hjernen) luftveiene, hjertet og hans høyre hånd. Men Murphy ønsker ikke å leve på denne måten, og vil heller dø. Han begynner likevel å få kamp-trening sammen med drone-operatøren Rick Mattox.

Men Murphy er fremdeles ikke i stand til å konkurrere mot standard OmniCorp-droner. Norton forandrer derfor Murphys programmering, for å gjøre ham langt mer effektiv i kamp. Denne om-programmeringen øker Murphys effektivitet dramatisk, men etterlater ham også mindre empatisk og menneskelig. Den kvelden reiser Murphy hjem for å møte Clara, og sønnen deres David igjen. Men kort tid før Murphy skal bli offentlig avduket, blir hele politiets database lastet opp til RoboCops system - inkludert åstedet for bilbomben som skadet Alex Murphy. Dette fører til at Murphy får et følelsesmessig sammenbrudd, noe som tvinger Norton til å undertrykke følelsene hans. Under seremonien identifiserer og pågriper RoboCop en kriminell i folkemengden. Han begynner snart å redusere kriminaliteten i Detroit dramatisk, noe som samtidig øker offentlighetens støtte for å oppheve hele Dreyfus-loven. Sellars er imidlertid klar over at Clara har begynt å stille flere og flere spørsmål, og beordrer derfor Norton om å holde henne borte fra ektemannen hennes.

Clara klarer likevel å konfrontere RoboCop, og fortelle ham om sønnen Davids mareritt, sosiale tilbaketrekning og annen oppførsel. Dette får Murphy til å overstyre programmeringen hans, og få tilgang til de tidligere forseglede filene om eksplosjonen som nesten krevde hans eget liv. Fra disse opplysningene oppdager Murphy at sønnen hans utviklet Posttraumatisk stresslidelse etter å ha vært vitne til eksplosjonen som nesten tok livet av faren hans. Murphy forfølger Vallons gjeng for å ta hevn. Han tar stor skade av våpnene deres, men klarer å drepe både Vallon og håndlangerne hans. Murphy kommer tilbake til politi-stasjonen, og slår seg sammen med sin tidligere partner, Jack Lewis. De konfronterer to korrupte politibetjenter som hadde forrådt Murphy til Vallon. Etter å ha oppdaget at politimesteren også var involvert, forsøker Murphy å arrestere henne, men han blir eksternt stengt ned av Rick Mattox.

Ved hjelp av talkshow-vert Pat Novak, som støtter OmniCorp, klarer Sellars endelig å få nok støtte til å oppheve Dreyfus-lovene. Men Clara tar kontakt med pressen, og krever å få møte ektemannen sin. Sellars er redd for å bli avslørt, og beordrer Mattox til å ødelegge RoboCop. Han forsøker deretter å narre Clara til å tro at Murphy nylig har dødd. Murphy forsøker å hindre dette, men hans programmering forhindrer ham fra å arrestere Sellars. OmniCorps mor-selskap legger likevel ned hele prosjektet, og USAs president legger ned veto mot opphevelsen av Dreyfus-loven - til Pat Novaks irritasjon.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Robo-cop
 • Joel Kinnaman som Alex Murphy / RoboCop: En politimann som blir forvandlet til RoboCop etter en eksplosjon
 • Gary Oldman som Dr. Dennett Norton. Han var med på å skape RoboCop
 • Michael Keaton som Raymond Sellars: Administrerende direktør for OmniCorp
 • Abbie Cornish som Clara Murphy: Alex sin kone
 • Jackie Earle Haley som Rick Mattox: En drone-kontrollør som trener opp RoboCop
 • Michael K. Williams som Jack Lewis: Alex sin bestevenn, og tidligere partner
 • Jennifer Ehle som Liz Kline: Ansatt hos OmniCorp.
 • Jay Baruchel som Tom Pope: Ansatt hos OmniCorp
 • Marianne Jean-Baptiste som Karen Dean: Politi-mester i Detroit.
 • Samuel L. Jackson som Pat Novak: En talkshow-vert som støtter Omni-Corp
 • Zach Grenier som Dreyfus: En senator fra Michigan
 • Aimee Garcia som Jae Kim: En vitenskapsmann som arbeider med Dr. Dennett Norton
 • Douglas Urbanski som Durant: Ordføreren for Detroit
 • John Paul Ruttan som David Murphy: Sønnen til Alex og Clara
 • Patrick Garrow som Antoine Vallon: En sadistisk kriminell leder.
 • K. C. Collins som Andre Daniels
 • Daniel Kash som John Lake

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.imdb.com/title/tt1234721/.
 2. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 3. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=robocop2013.htm.
 5. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://www.boxofficemojo.com/ 
 6. ^ www.boxofficemojo.com[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, verkets språk engelsk, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]