Robert Russell Bennett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Robert Russell Bennett (født 15. juni 1894, død 18. august 1981) var en amerikansk komponist og arrangør, best kjent for sin orkestrering av mange kjente oppsetninger på Broadway og musikaler som ble lagd i Hollywood.

Han har i årenes løp arbeidet tett med flere kjente komponister som f.eks. Irving Berlin, George Gershwin, Jerome Kern, Cole Porter og Richard Rodgers. I 1957 og 2008, ble Bennett tildelt en Tony Awards i anerkjennelse for hans orkestrering under hans mange Broadway-oppsetninger.

Robert Russell Bennett ble født inn i en svært musikalsk familie i Kansas City, Missouri. Hans far, George Bennett, spilte fiolin i Kansas City Symphony og trompet i Grand Opera House, mens hans mor, May, jobbet som pianist og lærer. Hun lærte Bennett å spille piano, mens hans far lærte ham å spille fiolin og trompet. Han fikk etterhvert også erfaring med andre musikk-instrumenter.

Bennett-familien flyttet til en gård i Freeman, Missouri, da Bennett var fire år gammel. Innen den tid, hadde han demonstrert sine evner for musikk. Av hans tidlige oppvekst, ble han ofte oppfordret av hans far til å spille ethvert gitt instrument.

Etter endt videregående utdanning, flyttet Bennett til Kansas City for å være en freelance musiker. Han ble medlem av New York Flute Club på denne tiden. I 1917 meldte han seg til militæret, men ble kastet ut noen måneder senere på grunn av for dårlig helse og DA returnerte han til New York og tok opp sin musikalske karriere.

Hun giftet seg med Louise Edgerton Merrill som var datter av en musiker, den 26. desember 1919. Deres datter, Jean, ble født et år senere. Bennett studerte senere komposisjoner i Paris med Nadia Boulanger fra 1926 til 1929. Hans karriere som arrangør begynte å blomstre i 1919 mens han var ansatt i TB Harms, en prominent forlag for Broadway og Tin Pan Alley. De var pålitelige, men samtidig kreative innenfor rammen av formelaktige arrangeringer.

Bennett døde av leverkreft i 1981, i en alder av 87 år. Bennett var den første presidenten i American Society of Music and Composers (ASMAC). Bennett ble tildelt en Special Tony Award i 1957 og igjen i 2008. Han har blitt tildelt en Oscar for filmen Oklahoma! Film, og i1962 fikk han en Emmy-pris. Han fikk en Christopher Award i 1960, City of New York's Handel Medallion i 1967, og han ble tildelt et æresdoktorat fra Franklin and Marshall College i 1965.