Risan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Risan
Рисан
LandMontenegros flagg Montenegro
KommuneKotor
TidssoneCET
Postnummer85337
Retningsnummer032
Posisjonskart
Risan ligger i Montenegro
Risan
Risan
Risan (Montenegro)
Kart
Risan
42°30′53″N 18°41′42″Ø

Risan (serbisk: Рисан, latin: Risinium, gresk: Rhizon, Ρίζων, italiensk: Risano) er en by i Montenegro, i kommunen Kotor helt nordøst i Kotorbukta. tettstedet har 2.083 innbyggere (2003). Dette er den eldste bosettingen i Kotorbukta, med en perfekt beliggenhet beskyttet av høye karstmassiver i øst og nord, og et trangt sund isom gir adgang til bukta i vest.

Risan inenrst i Kotorbukta, med karstfjellene som tilhører Orjenmassivet, i bakgrunnen.
Romerske gulvmosaikker er byens viktigste attraksjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen Rhizon nevnes i det 4.århundret f.Kr, og var hovedfortet i den illyriske staten hvor dronning Teuta søkte tilflukt. Risan ble henens hovedstad, og det ble slått mynt i bronse og sølv her, trolig på 200-tallet f.Kr.. Byen ga også oldtidens navn til Kotorbukta – Sinus Rhizonicus.

Under Romerriket var Rhizinium en såkalt Oppidum civium Romanorum. I de to første århundrene etter annekteringen i år 9 e.Kr., vokste byen fram med betydelig rikdom. Hele fem mosaikker er bevart fra disse århundrene. Mosaikken som viser den greske drømmeguden Hypnos er unik for Balkan.

Da Avarene og slaverne invaderte på 500-tallet og 600-tallet, ble byen forlatt. Den siste biskopen i Risan kjenner vi fra 595. I middelalderen var byen ubetydelig, selv om bysantinerne nevner den i noen kilder.

Den bosniske hertugen (herceg) Stepjan byttet bort byene Risan og Herceg Novi til venetianerne i 1466, mot eiendommer lengre nord. Men osmanene inntok Risan og Herceg Novi allerede i 1482, den falt først tilbake til venetiansk styre i 1688, som del av kystkolonien Albania Veneta og under navnet Risano. Venetianerne forble i byen og i denne kolonien til 1797.

I folketellingen i 1627 hadde Risan 800 innbyggere, hvorav 570 muslimer, 150 serbisk-ortodokse kristne, og 80 katolikker. Fjellovergangen til Onogošt (Niksic) var strategisk svært viktig for tyrkerne, og fortifikasjonene på høyden over byen ble ansett som uinntakelige.

Økonomi og samferdsel[rediger | rediger kilde]

Rester av illyriske, greske og tyrkiske befestninger ligger i høyden noe ovenfor dagens tettsted. Sammen med mosaikkene fra romertiden gir dette grunnlag for historiebasert turisme, mens Kotorbukta har fine sandstrender langs sjøsiden.

Risan er i dag en havneby med utskiping av tømmer fra Bijela gora-fjellene, hovedsakelig til Italia. Det er også en del turisme i byen. Risan har veiforbindelse sørover til Kotor, vestover til Herceg Novi, og nordøstover til fjellmassivet Orjen og grensepasseringene mot Bosnia-Hercegovina.