Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°36′24″N 8°58′08″Ø

Kystmuseet i Sør-Trøndelag

Kystmuseet i Sør-Trøndelag
63°36′24″N 8°58′8″E

Kystmuseet i Sør-Trøndelag er en del av Museene i Sør-Trøndelag og ligger i FillanHitra. Museets arbeidsområder er nyere tids kystkultur og samtidsdokumentasjon. I tillegg har museet et nasjonalt ansvar for å sikre kunnskapen om hvordan den moderne havbruksnæringen vokste frem i Norge. Kystmuseet har inngått faste avtaler om lokalsamfunnsoppgaver med henholdsvis Hitra, Frøya og Snillfjord kommuner. Museet har slagordet Vi forteller historien og har en bevisst satsing på bruk av teater som formidlingsform. Hitra turistkontor drives sammen med museets museumsbutikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Museet ble opprinnelig etablert som Hitra bygdesamling 19. mars 1981. Året etter fikk museet sine første lokaler i det da nybygde Hitra videregående skole, og åpnet snart sin første utstilling «Sei på kvar ein grunn, skrei på kvart eit med». I museumsplanene for Sør-Trøndelag 1985-1989 ble Hitra bygdesamling utnevnt til regionmuseum for Sørfosen museumsregion, og i 1991 ble en ny museumsordning innført i Sør-Trøndelag der Hitra bygdesamling ble utnevnt til fylkesmuseum med spesielt ansvar for kystkultur. Den 19. oktober 1994 ble Hitra bygdesamling etablert som privat stiftelse med navnet Sørfosen Museum.

I 1995 ble bygningen til det tidligere Hitra meieri kjøpt og museet flyttet inn i de nye lokalene samme år. Samme år ble det inngått en leieavtale med Opplysningsvesenets fond om leie av Dolm prestegårdDolmøyaHitra. Museet leier bygningene og deler av området rundt prestegården, og driver skjøtsel av leieområdet.

I 1999 ble navnet endret til Stiftelsen Kystmuseet i Sør-Trøndelag. I 2001 fikk museet kjøpe Hitra meieri av kommunen for en symbolsk sum. 1. januar 2009 ble museet en del av Museene i Sør-Trøndelag. Meierisalen er en flerbrukssal på museet som brukes av museet selv og eksterne aktører.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Kystmuseet har to faste utstillinger: Russerforliset(2016) og Folket i Flatvika (2001). "Russerforliset" forteller historien om den russiske pinken "Jedinorog" som forliste ved Sæbuodden, Kvenvær i 1760. Folket i Flatvika er en utstilling som gir innblikk i livet på en kystgård på Hitra i 1920.

Kystmuseet har også en avdeling på Sandstad. I bygget til Hitra hurtigbåtterminal kan du besøke "Ægirutstillinga" og dette er også avgangssted for visningsturer der du kan bli med ut på sjøen for å besøke et moderne oppdrettsanlegg.

Tidligere utstillinger[rediger | rediger kilde]

  • «Sei på kvar ein grunn, skrei på kvart eit med» (1981).
  • «Vi og verden» (1997).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]