Richard Goldstone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Goldstone
P1010796.JPG
Goldstone taler ved Beloit College.
Født26. oktober 1938 (80 år)
Boksburg
Utdannet ved Universitetet i Witwatersrand
Beskjeftigelse Dommer, universitetslærer, advokat
Nasjonalitet Sør-Afrika
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Thomas J. Dodd Prize in International Justice and Human Rights (2005)

Richard J. Goldstone (født 26. oktober 1938) er en tidligere dommer ved grunnlovsdomstolen i Sør-Afrika. Han var sjefsanklager ved FNs internasjonale straffedomstol for det tidligere Jugoslavia og tilsvarende for Rwanda fra august 1994 til september 1996. I 2009 var han leder for en kommisjon oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd for å undersøke eventuelle brudd på menneskerettighetene og internasjonal rett i samband med konflikten på Gaza ved årsskiftet 2008–09. Kommisjonen blei gjerne kalt Goldstone-kommisjonen, og rapporten fra den omtales som Goldstone-rapporten.

Virke i Sør-Afrika[rediger | rediger kilde]

Goldstone har eksamen fra Universitetet i Witwatersrand i 1962. Han praktiserte først som advokat i Johannesburg. I 1980 blei han dommer ved høyesterett i Transvaal.

Mot slutten av apartheid-perioden i Sør-Afrika leda Goldstone en annen kommisjon som fikk navn etter ham, Sør-Afrikas faste kommisjon for undersøkelser av offentlig vold og ydmykelse (South African Standing Commission of Inquiry Regarding Public Violence and Intimidation). Kommisjonen hadde en sentral rolle i å avdekke onfattende voldsbruk fra sikkerhetsstyrkene og å gjøre det hvite samfunnet kjent med urett som skjedde. Den var da en forløper for Sannhets- og forsoningskommisjonens virke etter apartheid.

Goldstone var dommer ved grunnlovsdomstolen fra like etter de første demokratiske valga i Sør-Afrika i 1994 til 2003. Han var president i National Institute of Crime Prevention and the Rehabilitation of Offenders (NICRO; nasjonalinstituttet for kriminalforebygging og rehabilitering) og styreleder i Human Rights Institute of South Africa (HURISA; det sørafrikanske menneskerettsinstituttet).

Internasjonalt virke[rediger | rediger kilde]

I august 1994 blei Goldstone den første sjefsanklageren ved Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia, oppretta ved vedtak i FNs sikkerhetsråd året før. Da rådet like etterpå oppretta Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda, blei han sjefsanklager der også. Dette var på mange vis nybrottsarbeid, enda om en hadde Nürnbergrettssakene fra 1945–46 å bygge på. Goldstone hadde anklagervervet til september 1996.

Han var fra 1999 til 2001 talsperson for en uavhengig internasjonal kommisjon om Kosovo. Han har også deltatt i internasjonalt arbeid med å finne og kartlegge aktivitetene til krigsforbrytere fra nazitida, som flykta til Argentina.

I april 2004 blei han av FNs generalsekretær Kofi Annan utpekt til medlem av Volcker-kommisjonen, som undersøkte olje-for-mat-programmet i Irak.

I 2009 leda han Goldstone-kommisjonen som undersøkte brudd på menneskerettighetene og internasjonal rett i samband med krigen i Gaza fra 27. desember 2008 til 18. januar 2009. For å ta på seg vervet krevde han at det opprinnelige mandatet for kommisjonen skulle endres fra bare å gjelde israelske brudd til å gjelde alle parter i konflikten.