Hopp til innhold

Olje for mat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Programmets logo

Olje for mat-programmet ble igangsatt av FN i 1996, og ga Irak tillatelse til å selge olje på verdensmarkedet i bytte for mat, medisin o.l. Formålet med dette var å hjelpe den irakiske regjeringen med å gi innbyggerne i landet det absolutt nødvendige til tross for de økonomiske sanksjonene landet var pålagt etter den første Gulfkrigen.

Mange støttet dette programmet, og håpet at det ville hjelpe innbyggerne i Irak, men det var også noen som kritiserte det – spesielt etter at regimet til Saddam Hussein opphørte – og påstod at den irakiske regjeringen beholdt pengene som oljesalget førte med seg for seg selv. Det var også noen som påstod at denne korrupsjonen inkluderte andre lands regjeringer, i tillegg til høyt plasserte personer innad i FN.

I desember 2004 måtte FNs generalsekretær Kofi Annan tåle kraftig kritikk etter å ha latt sin sønn motta betaling fra et sveitsisk firma som vant en lukrativ kontrakt ifm. dette programmet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Michael Soussan, Backstabbing for Beginners: My Crash Course in International Diplomacy, Nation Books, NY, 2008, ISBN 978-1-56858-441-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]