Richard Dannatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Dannatt
General Sir Francis Richard Dannatt, KCB, CBE, MC - York 2007-09-22 (RLH).jpg
Født23. desember 1950[1][2]Rediger på Wikidata (69 år)
BroomfieldRediger på Wikidata
Ektefelle Philippa Margaret GurneyRediger på Wikidata
Barn Edward Robert Samuel Dannatt, Oliver William Jack DannattRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Durham, Royal Military Academy Sandhurst, St Lawrence College, Felsted SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OffiserRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Military Cross (1973), storkorsridder av Order of the Bath (2008), kommandør i den britiske imperieorden (1996), kommandørridder av Order of the Bath (2004)Rediger på Wikidata

Ricard Dannatt, baron Dannatt, (født 23. desember 1950) er en britisk offiser og tidligere sjef for den britiske hæren. Han har erfaring fra Bosnia og Nord-Irland.

Dannat var i nyhetene i 2006 for hans uttalelser om at britiske styrker bør trekkes ut av Irak-krigen.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Dannatt ble utdannet ved Felsted School i Essex og St. Lawrence College i Kent. Han bor i Norfolk og giftet seg med sin kone, Phillippa, i 1977. De har tre sønner og en datter sammen. En av sønnene tjenestegjør i Grenadier Guards.

Dannatt er også nestleder for den britiske kristne offisersforeningen og leder for en bibelstudieorganisasjon for soldater.

Militær bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dannatt er utdannet ved University of Durham, og gikk inn i Green Howards i 1971 etter å ha gått gjennom offisersskolen Sandhurst. Han tjenestegjorde i Nord-Irland, hvor han i en alder av 22 mottok utmerkelsen Military Cross. Senere tjenestegjorde han i Kypros og Tyskland. Fra 1989 til 1991 var han bataljonssjef.

Fra 1994 til 1996 var han sjef for 4. panserbrigade i Tyskland og Bosnia. I 1999 tok han over kommandoen av 3. divisjon i Kosovo. Han tjenestegjorde så i generalstaben fra 2001 til 2002 før han overtok Natos Allied Rapid Reaction Corps (ARRC). I mars 2005 tok han over som Commander-in-Chief Land Command (øverstkommanderende for landstyrkene).

Dannant ble gjort til life peer som baron Dannant i november 2010. Fra før av var han tildelt military cross og gjort til Knight Grand Cross (GCB), i Order of the Bath og Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ 2RDzeiAu

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]