Richard Dannatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard Dannatt
General Sir Francis Richard Dannatt, KCB, CBE, MC - York 2007-09-22 (RLH).jpg
Født23. desember 1950[1] (68 år)
Broomfield
Utdannet ved Universitetet i Durham, Royal Military Academy Sandhurst, St Lawrence College, Felsted School
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Military Cross, storkorsridder av Order of the Bath, kommandør i den britiske imperieorden

Ricard Dannatt, baron Dannatt, (født 23. desember 1950) er en britisk offiser og tidligere sjef for den britiske hæren. Han har erfaring fra Bosnia og Nord-Irland.

Dannat var i nyhetene i 2006 for hans uttalelser om at britiske styrker bør trekkes ut av Irak-krigen.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Dannatt ble utdannet ved Felsted School i Essex og St. Lawrence College i Kent. Han bor i Norfolk og giftet seg med sin kone, Phillippa, i 1977. De har tre sønner og en datter sammen. En av sønnene tjenestegjør i Grenadier Guards.

Dannatt er også nestleder for den britiske kristne offisersforeningen og leder for en bibelstudieorganisasjon for soldater.

Militær bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dannatt er utdannet ved University of Durham, og gikk inn i Green Howards i 1971 etter å ha gått gjennom offisersskolen Sandhurst. Han tjenestegjorde i Nord-Irland, hvor han i en alder av 22 mottok utmerkelsen Military Cross. Senere tjenestegjorde han i Kypros og Tyskland. Fra 1989 til 1991 var han bataljonssjef.

Fra 1994 til 1996 var han sjef for 4. panserbrigade i Tyskland og Bosnia. I 1999 tok han over kommandoen av 3. divisjon i Kosovo. Han tjenestegjorde så i generalstaben fra 2001 til 2002 før han overtok Natos Allied Rapid Reaction Corps (ARRC). I mars 2005 tok han over som Commander-in-Chief Land Command (øverstkommanderende for landstyrkene).

Dannant ble gjort til life peer som baron Dannant i november 2010. Fra før av var han tildelt military cross og gjort til Knight Grand Cross (GCB), i Order of the Bath og Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]