Hopp til innhold

Retrokognisjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Retrokognisjon (også kjent som postkognisjon eller etterpåklokskap[1]) er en form for ekstrasensorisk persepsjon hvor en person mottar syns- eller sanseinntrykk fra fortiden. Det kan være inntrykk fra flere årtusen tilbake i tid som skjer gjennom paranormale sanser. [2] Begrepet ble nevnt av Frederic WH Myers.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Retrokognisjon har lenge vært utnevnt av vitenskapelige forskere at det og lignende synske fenomener ikke kan bevises. For å kunne verifisere en retrokognisjon, vil det være nødvendig å kunne konsultere eksisterende dokumenter og kunnskap.[3]

Som et eksempel, om du med retrokognisjon påstår at: "Winston Churchill drepte en papegøye", vil eneste måten å bekrefte det være å finne til eksisterende kilder som viser oversikt over alt det Churchill har gjort. Hvis det blir oppdaget at han faktisk gjorde det, kan det beskrives "enkelt" som en kunnskap (med telepati eller klarsyn), snarere enn at det er direkte oppfattet - i form av etterkjenning av Churchills fortid.

Det har vært lite eksperimentell undersøkelse av parapsykologer om retrokognisjon. Å kunne bevise retrokognisjon er svært begrenset og knyttet opp til å være tilfeldigheter. Det mest kjente tilfellet av retrokognisjon er visjonene i 1901 av Annie Moberly og Eleanor Jourdain; to elever og tidligere admistratorer av den britiske universitetsutdanningen for kvinner. De forsøkte å finne veien til hvor Marie Antoinettes private slott, Petit Trianon ligger. I det dem kom bort fra veien, trodde dem at de heller var ved dronningen nærvær. De publiserte en beretning om opplevelsen i 1911 som et eventyr. Moberly og Jourdain beskrev hvordan de gjennom ukene ble overbevist om at personer de så og snakket med - ble gitt spesifikke detaljer om at kjole, aksent, topografi og arkitektur må være en antatt erindring fra Marie Antoinette, 10. august 1792 som en av de aller siste dagene i Trianon i 1789. Etter at hun ofte har vært i populærlittaturen som bevis for retrokognisjon, er boken umiddelbart avskjedet av Eleanor Sidgewick som er et ledende medlem av Britishy Society for Psychial forskning.[4]

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fischhoff B (2003). "Hindsight not equal to foresight: the effect of outcome knowledge on judgment under uncertainty. 1975". Qual Saf Health Care. 12 (4): 304–11, discussion 311-2.
  2. ^ Underveis - langs erkjennelsens grenseland. Johan Lem Besøkt 27. januar 2020
  3. ^ Rhine, J. B. (1977). History of experimental studies. In B. B. Wolman (Ed.), Handbook of Parapsychology (pp. 25-47). New York, NY, US: Van Nostrand Reinhold.
  4. ^ Sidgwick, E. M. (1911). [Review of An Adventure]. Proceedings of the Society for Psychical Research, 25.