Fringe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fringe
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller
Prod.landAmerikansk
Sendeår2008
Sesonger5
Episoder23
Lengdeca. 50 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeKirk Acevedo
Blair Brown
Joshua Jackson
Jasika Nicole
John Noble
Lance Reddick
Anna Torv
Mark Valley
Bak kamera
Skaper(e)J.J. Abrams, Alex Kurtzman, Roberto Orci
RegiJ.J. Abrams
MusikkMichael Giacchino
Prod.selskapWarner Bros. Television, Bad Robot Productions
Sending
Periode9. sept. 200818. jan. 2013
TV-kanalFOX
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Fringe er den fjerde fjernsynsserien som er skapt av J.J. Abrams (Felicity, Alias, Lost) og også hans fjerde samarbeid med Roberto Orci og Alex Kurtzman (Alias, Mission: Impossible III, Star Trek). Denne serien er produsert av Warner Bros./Bad Robot, og handler om vitenskapsmannen Walter Bishop (som Orci beskriver som en «Frankenstein blandet med Albert Einstein»), sønnen hans, og en kvinnelig FBI agent som bringer dem alle sammen. Serien er også beskrevet som en blanding av The X-Files, Altered States og The Twilight Zone. På linje med Abrams sine tidligere fjernsynsserier, har også denne en overliggende mytologi. En to timer lang, $10 000 000 dyr pilotepiosde ble produsert våren 2008, der Walter er på et mentalsykehus. Jeff Pinkner er seriens ledende produsent.[1] Fringe hadde premiere i USA 9. september 2008.[2] Serien ble utvidet til 22 episoder i sesong 1[3], men ble senere redusert til 20 episoder. Sesong 2 hadde premiere i USA 17. september 2009, sesong 3 23. september 2010 og sesong 4 23. september 2011. Den femte og siste sesongen, med 13 episoder, vises i USA høsten 2012. TVNorge viste de 9 første episodene i 2009, de øvrige er ikke sendt på norsk TV.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Navn Skuespiller Rolle
Olivia Dunham Anna Torv FBI-agent som leder en gruppe som etterforsker «The Pattern» (mønsteret) - en rekke mystiske hendelser. Olivia var en del av et eksperiment med cortexiphan som barn, og har derfor ekstraordinære evner, blant annet evnen til å reise mellom universer. I begynnelsen av serien er hun i et forhold med sin partner John Scott, og utvikler senere et forhold med Peter Bishop. Torv spiller også Olivia i det parallelle universet.
Peter Bishop Joshua Jackson Walters sønn. I det primære universet døde han, noe som fikk Walter til å gå over til det parallelle universet for å hente ham. Peter ble først hentet for å få Walter ut av psykiatrisk sykehus, og ble siden hyret inn for å hjelpe FBI med å holde kontroll på faren. Han blir etter hvert en assistent for, og utvikler et forhold med, Olivia.
Dr. Walter Bishop John Noble En forsker innen marginalvitenskap som tidligere jobbet for staten. Han har tilbrakt 17 år på en psykiatrisk institusjon etter å ha forårsaket sin assistents død, og hentes inn i forbindelse med en sak. Walter delte tidligere laboratorium med William Bell, og har også eksperimentert med en rekke hallusinogener. Han har en forkjærlighet for rød lakris. I det parallelle universet spiller Noble dette universets Walter, der han er forsvarsminister.
Phillip Broyles Lance Reddick Leder av spesialavdelingen for etterforskning av «The Pattern». Reddick spiller også Broyles i det parallelle universet.
Charlie Francis Kirk Acevedo En av Olivias venner og kollega i FBI, som blir drept i løpet av sesong 2.
Nina Sharp Blair Brown En gammel kollega av Walter og William Bell som har en ledende stilling i Bells selskap Massive Dynamic. I en variant av det primære universet er hun Olivias adoptivmor.
Astrid Farnsworth Jasika Nicole FBI-agent som er Olivias assistent og hjelper Dr. Walter Bishop, som sjelden sier navnet hennes riktig, i hans arbeid.
September Michael Cerveris En mystisk mann som observerer «The Pattern» hendelser, senere avslørt som en Observer.
David Robert Jones Jared Harris En biokjemiker og tidligere Massive Dynamic-ansatt med mystiske hensikter. Leder for kulten Zerstörung durch Fortschritte der Technologie.
Mitchell Loeb Chance Kelly FBI-agent uten skrupler og som jobber for Jones.
John Scott Mark Valley Olivias tidligere FBI partner og kjæreste.
William Bell Leonard Nimoy Walters tidligere labpartner. Nå grunnlegger av og styreformann for Massive Dynamic. William Bell er for øvrig ikke å se før i siste episode i sesong 1, og dukker opp i sesong 2, der han tilsynelatende blir drept, og sesong 4.
Lincoln Lee Seth Gabel FBI-agent som først dukker opp i det parallelle universet. Det primære universets Lee slutter seg til Fringe Division etter at Peter forsvinner ut av historien. Gabel spiller begge.
Observere Flere En art som beveger seg i tid og mellom universer, og som innfinner seg ved viktige historiske hendelser. Observere er skallede og dresskledde, og spiser ekstremt sterk mat. I 2015 griper de aktivt inn i historien og slavebinder menneskeheten.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien følger arbeidet til FBI sin Fringe Division i Boston. Enheten består av FBI-agentene Olivia Dunham (Anna Torv) og Astrid Farnsworth (Jasika Nicole), den eksentriske vitenskapsmannen Walter Bishop (John Noble) og hans sønn Peter Bishop (Joshua Jackson), og som beskjeftiger seg med saker som har tilknytning til marginalvitenskap og det tilsynelatende overnaturlige. Før han 17 år før seriens begynnelse ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter å ha forårsaket sin assistents død, var et av de mest omfattende eksperimentene Walter utførte injekson av stoffet cortexiphan, som han mente ville gi mennesker særlige kognitive evner, på barn. Blant forsøkspersonene, viser det seg, var Olivia.

Et viktig premiss for serien, er basert på kaosteori og ideen om at enhver handling får store ringvirkninger. I mytologien bak Fringe fører dette til at det dannes et uendelig antall parallelle universer. Et annet av Walter sine eksperimenter, gjorde ham i stand til å se inn i et av disse. Grunnen til dette ønsket var at Peter hadde utviklet en dødelig sykdom, og at han håpet at Walter i det parallelle universet, kalt Walternate, kunne finne en kur. Da Peter døde, men ikke Peter i det parallelle universet, og Walter fant en kur, fant han også en måte å bevege seg mellom universene på, og hentet Peter over til sitt univers og oppdro ham som sin egen.

Da Walter krysset mellom universene, skapte han en rift som fikk alvorlige følger for det parallelle universet. Samtidig bidro cortexiphanen til at Olivia fikk evnen til uvitende å bevege seg mellom universene. En følge av dette var at Olivia som barn, uforvarende, fortalte Walternate at Peter befant seg i hennes verden. Dette førte til at Walternate, som i serien er forsvarsminister, dedikerte seg til å finne ut hvordan han selv kunne krysse mellom universene for å hente Peter tilbake og å tilintetgjøre det primære universet ved hjelp av en dommedagsmaskin som bare kunne betjenes av Peter. Blant annet sender han flere agenter over, deriblant sin Olivia, også kalt Fauxlivia, som agerer som det primære universets egen Olivia mens denne er kidnappet. Peter lar seg ikke overtale, men under sitt opphold blir Fauxlivia gravid med Peter, og Walternate ser dette som en mulighet til å kunne bruke Peters DNA. Samtidig får også det primære universet tilgang til tegningene av maskinen, og ved hjelp av Olivia klarer Peter å komme seg inn i den. Dette tilintetgjør ikke det primære universet, men åpner en permanent bro mellom universene, en bro som bidrar til at skadene i det parallelle universet heles.

Maskinen får også Peter til å forsvinne fra det primære universets historie, og når han senere dukker opp igjen i det primære universet, som en følge av hendelser i det parallelle universet, blir han tatt for å være en svindler. Han blir likevel nølende akseptert av Fringe Division, og etter hvert som cortexiphanen virker, dukker Olivias minner fra før maskinen opp. Gjennom samarbeidet, blir begge universene klar over at David Robert Jones (Jared Harris), en tidligere vitenskapsmann fra Massive Dynamic, et selskap grunnlagt av William Bell (Leonard Nimoy), Walters gamle laboratoriepartner, forsøker å lage en ny dommedagsmaskin. Den eneste måten de kan forhindre dette på, er å stenge broen mellom universene. De ser likevel ut til å være for sent ute, da det viser seg at det er cortexiphanen i Olivias kropp som holder maskinen i gang. Walter tar derfor livet av Olivia, i visshet om at cortexiphanen vil gjøre det mulig å vekke henne til live. Olivia våkner, og forteller Peter at hun er gravid. Samtidig får Fringe Division et langt større budsjett å jobbe med. Sesong 4 avsluttes med at en Observer, et medlem av en menneskelignende art som kan bevege seg i tid og mellom universer, forteller Walter at «de kommer», noe som trolig viser til en fremtidsdystopi fra en tidligere episode, der Observerne har slavebundet menneskene.

Fremtidsdystopien i sesong 4 foregår i året 2036 og handler om Olivia og Peters datter Henrietta, som nå er voksen, og som er aktiv i motstandsbevegelsen mot Observernes diktatur. Sesong 5 følger denne historien videre. Olivia, Peter, Walter og Astrid valgte å la seg innkapsle i rav etter at Observerne tok over, men først etter at Walter hadde lagt en plan for å beseire Observerne. I sesong 5 skjæres de løs for å bidra i motstandsbevegelsen. Imidlertid tas Walter til fange av Observerne, og selv om han klarer å rømme, er han ikke lenger i stand til å huske planen, og handlingen i de første episodene i sesongen, som er på 13 episoder totalt, kretser rundt anstrengelsene for å gjenoppdage planen.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 (2008/2009)[rediger | rediger kilde]

# Tittel Manus Regi Original sendedato TVNorge sendedato
1 Pilot J.J. Abrams, Alex Kurtzman & Roberto Orci Alex Graves 9. september 2008 1. januar 2009
2 The same old story Jeff Pinkner, J.J. Abrams, Alex Kurtzman & Roberto Orci Paul A. Edwards 16. september 2008 8. januar 2009
3 The Ghost Network David H. Goodman & Roberto Orci Fred Toye 23. september 2008 15. januar 2009
4 The Arrival Jeff Pinkner & J.J. Abrams Paul A. Edwards 30. september 2008 25. januar 2009
5 Power Hungry Jason Cahill & Julia Cho Christopher Misiano 14. oktober 2008 1. februar 2009
6 The Cure Felicia D. Henderson & Brad Caleb Kane Bill Eagles 21. oktober 2008 8. februar 2009
7 In Which We Meet Mr. Jones J.J. Abrams & Jeff Pinkner Brad Anderson 11. november 2008 15. februar 2009
8 The Equation David H. Goodman & Roberto Orci Gwyneth Horder-Payton 18. november 2008 22. februar 2009
9 The Dreamscape Zack Whedon & Julia Cho Fred Toye 25. november 2008 1. mars 2009
10 Safe David H. Goodman & Jason Cahill Michael Zineberg 2. desember 2008 TBA
11 Bound Jeff Pinkner, J.J. Abrams, Alex Kurtzman & Roberto Orci Fred Toye 20. januar 2009 TBA
12 The No-Brainer David H. Goodman & Brad Caleb Kane John Polson 27. januar 2009 TBA
13 The Transformation Zach Whedon & J.R. Orci Brad Anderson 3. februar 2009 TBA
14 Ability David H. Goodman (teleplay)
Glen Whitman & Robert Chiappetta (handling)
Norberto Barba 10. februar 2009 TBA
15 Inner child Brad Caleb Kane & Julia Cho Fred Toye 7. april 2009 TBA
16 Unleashed Zack Whedon & J.R. Orci Brad Anderson 14. april 2009 TBA
17 Bad Dreams Akiva Goldsman Akiva Goldsman 21. april 2009 TBA
18 Midnight J.H. Wyman & Andrew Kreisberg Bobby Roth 28. april 2009 TBA
19 The Road Not Taken Jeff Pinkner & J.R. Orci (teleplay)
Akiva Goldsman (handling)
Fred Toye 5. mai 2009 TBA
20 There's More Than One of Everything Jeff Pinkner & J.H. Wyman (teleplay)
Akiva Goldsman & Bryan Burk (handling)
Brad Anderson 12. mai 2009 TBA

Sesong 2 (2009/2010)[rediger | rediger kilde]

# Tittel Manus Regi Original sendedato TVNorge sendedato
1 «A New Day in the Old Town»[4] J.J. Abrams & Akiva Goldsman Akiva Goldsman 17. september 2009 TBA
2 «Night of Desirable Objects» Jeff Pinkner & J.H. Wyman Brad Anderson 24. september 2009 TBA
3 «Fracture» David Wilcox Bryan Spicer 1. oktober 2009 TBA
4 «Momentum Deferred» Ashley Miller & Zack Stentz Joe Chappelle 8. oktober 2009 TBA
5 «Dream Logic» Josh Singer Paul A. Edwards 15. oktober 2009 TBA
6 «Earthling» J.H. Wyman & Jeff Vlaming Jon Cassar 5. november 2009 TBA
7 «Of Human Action» Robert Chiapetta & Glen Whitman Joe Chappelle 12. november 2009 TBA
8 «August» J.H. Wyman & Jeff Pinkner Dennis Smith 19. november 2009 TBA
9 «Snakehead» David Wilcox Paul Holahan 3. desember 2009 TBA
10 «Grey Matters» Ashley Edward Miller & Zack Stentz Jeannot Szwarc 3. desember 2009 TBA
11 «Unearthed» David H. Goodman & Andrew Kreisberg Frederick E.O. Toye 11. januar 2010 TBA
12 «Johari Window» Josh Singer Joe Chappelle 14. januar 2010 TBA
13 «What Lies Below» Jeff Vlaming Deran Sarafian 21. januar 2010 TBA
14 «The Bishop Revival» Glen Whitman & Robert Chiappetta Adam Davidson 28. januar 2010 TBA
15 «Jacksonville» Ashley Edward Miller & Zack Stenz Charles Beeson 4. februar 2010 TBA
16 «Peter» J.H. Wyman, Jeff Pinkner, Akiva Goldsman & Josh Singer David Straiton 1. april 2010 TBA
17 «Olivia. In the Lab. With the Revolver» Matthew Pitts Brad Anderson 8. april 2010 TBA
18 «White Tulip» J.H. Wyman & Jeff Vlaming Thomas Yatsko 15. april 2010 TBA
19 «The Man from the Other Side» Josh Singer & Ethan Gross Jeffrey Hunt 22. april 2010 TBA
20 «Brown Betty» Jeff Pinkner, J.H. Wyman & Akiva Goldsman Seith Mann 29. april 2010 TBA
21 «Northwest Passage» Ashley Edward Miller, Zack Stentz, Nora Zuckerman & Lilla Zuckerman Joe Chappelle 6. mai 2010 TBA
22 «Over There: Part 1» J.H. Wyman, Jeff Pinkner & Akiva Goldsman Akiva Goldsman 13. mai 2010 TBA
23 «Over There: Part 2» Jeff Pinkner, J.H. Wyman & Akiva Goldsman Akiva Goldsman 20. mai 2010 TBA

Sesong 3 (2010/2011)[rediger | rediger kilde]

# Tittel[5] Manus Regi Original sendedato
1 «Olivia» J.H. Whyman & Jeff Pinkner Joe Chapelle 23. september 2010
2 «The Box» Josh Singer & Graham Roland Jeffrey Hunt 30. september 2010
3 «The Plateau» Alison Schapker & Monica Owusu-Breen Brad Anderson 7. oktober 2010
4 «Do Shapeshifters Dream Of Electric Sheep» David Wilcox & Matthew Pitts Ken Fink 14. oktober 2010
5 «Amber 31422» Josh Singer & Ethan Gross David Straton 4. november 2010
6 «6955 khz» Robert Chiappetta & Glen Whitman Joe Chappelle 11. november 2010
7 «The Abducted» 18. november 2010
8 «Entrada» 2. desember 2010

DVD[rediger | rediger kilde]

Tittel Utgitt Episoder Disker Lengde Bonus
Fringe - Sesong 1[6] 14. oktober 2009 20 7 17t. 18min.
  • Avslør denne spektakulære seriens hemmeligheter i kortfilmene om skapelsen, rolletildelingen, den faktiske vitenskapen som ligger til grunn for serien, og de forbløffende visuelle effektene.
  • Fringe: Deciphering the Scene Sidefelt til hver episode.
  • Dissected Files/Scener som ikke er vist tidligere.
  • The Massive Undertaking dokumentar-mediefiler til utvalgte episoder.
  • Unusual Side Effects: Tabbeopptak.
  • Roberto Orci’s Production Diary.
  • Gene the Cow.

"The Deathwalk of Agent Francis"[rediger | rediger kilde]

Agent Francis som døde i sesong 2, dukket plutselig opp igjen. Grunnen til dette var at episoden "Unearthed" som egentlig skulle sendes under sesong en (episode 21), ikke ble sendt. Dermed ble episoden sendt under sesong 2 da han allerede hadde vært død i samtligere episoder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]