Hopp til innhold

Retrievere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Retrievere (av eng. retrieve, som betyr hente) tilhører gruppen av apporterende hunder og ble som sådan[bør utdypes] avlet fram på 1800-tallet. Hovedtanken var å hente død eller skadeskutt fugl som kunne ligge svært utilgjengelig for jegeren, eksempelvis ender og vadefugl som ble liggende i vannet. Disse hundene har en sterk vilje til å samarbeide med hundeføreren og er gjerne svært glade i vann.

Opphav[rediger | rediger kilde]

«Nell», en st. john's water dog fotografert ca. 1867

Retrieverne nedstammer i hovedsak fra den nå utdødde rasen st. john's water dog, som fantes på Newfoundland mot slutten av 1700-tallet og fram mot 1980-åra. Man har antatt at denne hunden var en tilfeldig blanding av irske, engelske og portugisiske hunder som kom til Amerika med emigranter. Typen har så etablert seg, men de siste hundene av denne typen døde trolig ut på Newfoundland på 1980-tallet.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Retrievere er ikke aktive jakthunder som selv søker opp byttet. De måtte derfor være rolige og avbalanserte i sin væremåte, noe som siden her gjort dem til svært populære familiehunder. Retrieverens jobb starter først når fuglen er skutt. Ofte ble retrievere brukt sammen med andre fuglehunder, som. f.eks. pointer eller engelsk setter. Det var deres jobb å finne fuglen, for så å drive denne opp slik at jegeren kunne skyte den. Deretter ble retrieveren sendt ut for å hente fangsten.

Retrievere er rolige, men energiske og ofte svært lærevillige hunder. I dag er de først og fremst populære familiehunder, men flere av rasene er også umåtelig dyktige brukshunder. Dette har de blitt fordi de gjennom sin opprinnelse er utstyrt med en usedvanlig god luktesans, evne til å apportere og evne til å omgås mennesker og andre dyr uten stress og adferdsproblemer. De brukes som alt fra tjenestehund til servicehund og mye, mye mer.

Retrieverrasene[rediger | rediger kilde]

Dagens retrievere består av 6 raser, der 4 regnes å ha fått sin endelige utforming i Storbritannia. 2 av disse finner man på listen over de 10 mest populære hunderasene (se tamhund) i Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]