Curly coated retriever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Curly coated retriever
Curly
Curly coated retriever
Hundetype Apporterende fuglehund, retriever
Opprinnelse Storbritannia
Egenskaper Brukshund, familiehund
Forventet livsløp 10-12
Størrelse Stor (30-35 kg)
Passer for Aktive
Anerkjennelser
FCI Gr. 8 seksjon 1
AKC Sporting Group
CKC Sporting Dogs
KC Gundogs
UKC Gun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Curly coated retriever regnes som den eldste av de engelske retrieverne, men er kanskje den mest sjeldne å se. Den har en meget karakteristisk krøllet pels.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Man tror at både newfoundlandshund, puddel og irsk vannspaniel kan være blant de mest framtredende rasene i opphavet til denne hunderasen, men dette er usikkert. Trolig har den også blitt iblandet labrador retriever. Rasen ble første gang vist på en utstilling i England i 1860. The Kennel Club startet stambokføringen i 1873. Den første raseklubben ble dannet i 1896, mens rasestandarden ble antatt i 1913. Man kan trygt si at rasen nok hadde sin glanstid på slutten av 1800-tallet, da den var en tallrik og svært populær jakthundrase i England. Til Norge kom den i 1973, men den har aldri rukket å bli særlig populær her.

Det fortelles at rasen var populær blant sigøynerne i Syd-England, som benyttet den som vakthund. Likeledes fortelles det at rasen var skattet blant fiskere som benyttet de som skipshunder. Den hadde som oppgave å svømme i land med kastelinene til båtene.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Curly coated retriever er rektanglær i kroppen og minner mye om en flat coated retriever, hadde det ikke vært for den krøllete pelsen. Brystkassen er dyp og lendepartiet kort. Halsen er måtlig lang og skal ikke ha løs hud. Hodet er langt, skallen lang og flat. Kraftig kjeveparti. Snuten skal har samme grunnfarge som pelsen. Ørene er lavt ansatt og ligger tett inntil hodet, dekket med kort krøllet pels. Halen er måtlig kort og bæres rett (ikke høgt eller bøyd). Pelsen er krøllet over hele kroppen og er vannavstøtende. Fargen er sort eller leverbrun. Idealhøyde for en hannhund er 68,5 cm, mens tispen skal være 5 cm lavere. Vekten ligger normalt på ca. 30-35 kg, avhengig av kjønn.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Curly coated retriever ble populær i England fordi den var en meget dyktig apportør på fuglejakt. Den har således alltid vært for jakthund å regne, men i dag er den mer å betrakte som god brukshund og en svært spesiell og flott familiehund. Den skal ha svært god luktesans.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Curly coated retriever er en tøff, pågående, sterk, aktiv og meget modig hund, som best passer for familier som er aktive selv. Den er vanligvis rolig og tillitsfull av natur, men ofte svært selvstendig. Den trenger såvel fysiske som mentale oppgaver for å triver godt. Den krever en bestemt, men tålmodig og myk leder. Den skal være flink med barn, men må ikke sammenlignes med Labrador retriever i så måte. Rasen er svært glad i vann og er en dyktig svømmer.

Eiere av Curly Coated Retriever må sørge for at hunden blir sosialisert og trent fra ung alder, ettersom dette er følsomme hunder som kan være veldig reservert og sjenert rundt fremmede. Sosialisering i tidlig alder kan eliminere eller redusere denne skyheten, slik at det ikke blir problematisk.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

Dette er en hund som definitivt ikke trives alene hjemme. Pelsen trenger stell minst 2 ganger i uken, men bør ikke såpevaskes oftere enn absolutt nødvendig (av hensyn til de vannavstøtende egenskapene).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Curly Coated Retriever» (Norsk). 7. november 2014. Besøkt 22. desember 2014.