Chesapeake bay retriever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chesapeake
Chesapeake
Chesapeake
Hundetype Apporterende fuglehund, retriever
Opprinnelse Maryland, USA
Egenskaper Jakthund, familiehund
Forventet livsløp 10-12
Størrelse Stor (25-34 kg)
Passer for Aktive, erfarne
Anerkjennelser
FCI Gr. 8 seksjon 1 (FCI #263)
AKC Sporting Group
CKC Sporting Dogs
KC Gundogs
UKC Gun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Chesapeake bay retriever er en vannapporterende hunderase som oppsto i Maryland, USA, på 1800-tallet.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Chesapeake bay retriever kan være en etterkommer av to skipbrudne newfoundlandshundene som overlevde et forlis utenfor Maryland i 1807. Hundene ble tatt inn i familier som allerede hadde hunder, og som krysset hundene med sine egne retrievere. Senere skal hundene være krysset med andre lokale retrieverraser, oterhund, irsk setter og irsk vannhund, og resultatet er en hardfør rase som er i stand til å svømme i det kalde vannet i Chesapeake Bay.[1] Hvor sann denne historien er, er imidlertid uklart, men Chesapeake bay retriever har trekk i seg som kan tyde på at i vertfall familietreet historien forteller om, kan stemme.

Den ble første gang vist på en utstilling i 1876, men den første rasestandarden skriver seg fra 1890. Den første raseklubben ble dannet i 1918, samtidig som rasen ble offentlig anerkjent. Rasen er ganske sjelden i Europa.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Chesapeake bay retriever er en middels langstrakt og svært muskuløs hund med bred og dyp brystkasse, godt opptrukklet buklinje, sterke muskuløse bein, middels lang hale (27-37 cm). et bredt og rundt hode med et forholdsvis kort og tydelig snuteparti, måtlig markert stopp, forholdsvis små hengende ører og middels store lyse (gulaktige) øyne.

Pelsen er tett og kort, nærmest oljeaktig (vannavstøtende), med underull. Fargen er fra mørk brun tillys brun eller fra gulbrun til hvetefarget. Små hvite flekker tillates på brystet og labbene.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Chesapeake bay retriever er kanskje den mest utpregede jakthunden blant retrieverne. Den er meget utholdende og energisk, og en meget dyktig svømmer og apportør. For mange utgjør den dessuten en god og stødig familiehund, som dessuten har gode vakthundegenskaper. Rasen har utpreget gode brukshundegenskaper.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Chesapeake bay retriever passer for aktive familier med god erfaring. Den kan være hard og noe stri, men er sjelden brutal og dominerende. Den krever ganske mye mosjon og hjernetrim for å trives maksimalt. Den skal være flink med barn, men må på ingen måte sammenlignes med den mer populære labrador retriever i så måte.

Annet[rediger | rediger kilde]

Pelsen krever regelmessig børsting, men den skal ikke såpevaskes for ofte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chesapeake Bay Retriever» (norsk). 31. oktober 2014. Besøkt 22. desember 2014.