Hopp til innhold

Flat coated retriever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flat coated retriever
flat, flatcoat
Hundetypeapporterende fuglehund, retriever
OpprinnelseStorbritannia
Egenskaperbrukshund, familiehund
Livsløp9-10
Størrelsestor (25-36 kg)
Passer foraktive
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 1
(FCI #121)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Flat coated retriever, som på begynnelsen av 1800-tallet ble kalt wavy coated retriever, er den tredje mest populære rasen blant retrieverne. Den har sitt utspring i Storbritannia.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Man tror at både newfoundlandshund, irsk setter og pointer har spilt en viktig rolle i utformingen av denne rasen, uten at dette kan bekreftes med sikkerhet. Trolig er også labrador retriever krysset inn en gang i tiden. Man regner også med at St. Johns hund har gitt et viktig bidrag i starten.

Rasen ble første gang vist på en utstilling i 1860. FCI anerkjente den alt i 1935. Rasen skal ha vært en mye benyttet brukshund under første verdenskrig. Til Norge kom den alt i 1912, da Lorenz Bruun i Tønsberg importerte en tispe med det klingende navnet «Tar of Gendanel». Han skal ha benyttet den flittig på andejakt. Det gikk imidlertid lang tid før det ble noe fart på rasen i Norge. På 1970-tallet kom man imidlertid i gang med avl, og i ettertid har rasen rukket å etablere seg meget godt. Den er nå blant de mest populære hunderaser.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Flat coated retriever er rektangulær i kroppen og minner mye om en curly coated retriever, hadde det ikke vært for forskjellen i pelstypen. Brystkassen er dyp og lendepartiet kort og bredt. Halsen er måtlig lang og skal ikke ha løs hud. Hodet er langt, skallen lang og flat. Kraftig kjeveparti. Snuten skal har samme grunnfarge som pelsen. Ørene er små og ligger tett inntil hodet. Halen er måtlig kort og bæres rett, men skal ikke bæres over rygglinjen. Pelsen er tett og fin og så slett som mulig over hele kroppen. Den er vannavstøtende. Fargen skal være sort eller leverbrun, men det fødes også gule valper – disse kan ikke bli premiert på vanlige utstillinger. Tidligere ble gule valper som oftest avlivet, men i dag er det vanligere å selge de som familiehunder. Idealhøyde for en hannhund er 59-61,5 cm, mens tispen skal være 56,5-59 cm. Vekten ligger normalt på 27-36 kg for hanner og 25-32 kg for tisper.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Flat coated retriever er en meget dyktig apportør på fuglejakt. Den har således alltid vært for jakthund å regne, men i dag er den mer å betrakte som populær og god bruks- og familiehund. Den skal ha svært god luktesans og er klart den hurtigste av retrieverrasene.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Flat coated retriever er en tålig, tøff, livlig, aktiv og meget energisk hund som passer for aktive familier. Den regnes som flink med barn. Den er stort sett glad, snill, vennlig mot alle. Rasen er svært glad i vann og de fleste i rasen er som oftest dyktige svømmere.

Annet[rediger | rediger kilde]

Pelsen bør stelles jevnlig. Den bør ikke såpevaskes oftere enn absolutt nødvendig, av hensyn til de vannavstøtende egenskapene.

Hunderasen virker dessverre å være predisponert for visse kreftformer og har i snitt relativt kort levealder for sin størrelse.[1] En studie (publisert i ISRN Veterinary Science) fra 2012 viser at av 610 dødsfall var hele 331 (55,1 %) relatert til kreft.[1] Gjennomsnittsalderen var 9,83 år.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]