Respect Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Respect Party
Stiftet25. januar 2004
LandStorbritannia
HovedkontorManchester
Medlem avEuropean Anti-Capitalist Left
IdeologiAntiimperialisme, Revolusjonær sosialisme, antikapitalisme, euroskeptisisme, antisionisme
Medlemmer640 (2014)
Nettstedtherespectparty.net
Opphørt18. aug. 2016

Respect – The Unity Coalition (en forkortelse for Respect, Equality, Socialism, Peace, Environmentalism, Community, and Trade unionism, på norsk respekt, likhet, sosialisme, fred, miljø, fellesskap og fagforeningsvirksomhet) er et britisk politisk parti som er representert ved George Galloway i Underhuset. Bakgrunnen for stiftelsen var at Galloway, en markant venstrerepresentant for Arbeiderpartiet i Underhuset siden 1987, hadde blitt ekskludert fra partiet i 2003.

Blant partiets viktigste fanesaker er:

 • Renasjonalisering av jernbanen og andre offentlige tjenester.
 • Motstand mot privatisering av helse- og skolevesen samt alle former for skolepenger.
 • En pensjonsreform der pensjonene er knyttet opp til gjennomsnittsinntekten.
 • Økning av den lovfestede minstelønna.
 • Økt inntektsskatt for de rike for å dekke økte sosialutgifter.
 • Reversering av arbeidslivslovgivningen som ble vedtatt under Tory.
 • Forsvar for rettighetene til flyktninger og andre asylsøkere.
 • Motstand mot EUs stabilitets- og vekstpakt.
 • Støtte til det palestinske folket.
 • Støtte til miljøbevegelsen.
 • Storbritannia ut av Irak og Afghanistan.

Partiet har en noe broket sammensetning. Galloway selv blir ofte regnet som stalinist. Samtidig har partiet støtte fra så vidt ulike krefter som trotskistene i Socialist Workers' Party og deler av de muslimske foreningene Muslim Association of Britain og Muslim Council of Britain. Blant fremtredende tilhengere kan nevnes filmregissøren Ken Loach og forfatteren Harold Pinter.

Partiet stilte første gang til valg i lokalvalget i London i 2004. Ordførerkandidaten Lindsey German kom på 5.-plass, men partiet gjorde det relativt godt i de østlige bydelene, og var ikke langt unna å bli representert i bystyret. Ved valget til Europaparlamentet samme år fikk partiet 1,7% av stemmene. Partiet gjorde også relativt gode valg i Birmingham og Leicester, men systemet med flertallsvalg i enmannskretser gjorde at de ikke ble representert her. Sin første folkevalgte fikk de imidlertid også i 2004, i bydelsstyret i Tower Hamlets i det østlige London.

Ved parlamentsvalget i 2005 stilte RESPECT kandidater i 26 valgkretser. Galloway, som tidligere hadde representert Glasgow, stilte i Bethnal Green and Bow i London, og ble valgt på bekostning av Arbeiderpartiets Oona King, mye på grunn av hennes støtte til invasjonen i Irak – en støtte hun siden har gått tilbake på. Partiets kandidater kom også på annen plass i to andre bydeler i London, samt i Sparkbrook and Small Heath i Birmingham, som har en stor andel muslimer blant befolkningen. Ved kommunevalget i 2006 ble det også i Tower Hamlets partiet gjorde sitt beste valg, med hele 12 representanter av 45. Partiet fikk også tre representanter i bydelen Newham og ble representert i bystyret i Birmingham.

Selv om partiet representerer en samling av flere ulike venstrekrefter er de ikke alene. Både Socialist Party, Alliance For Workers' Liberty og Workers Power kritiserer partiet for å være toppstyrt og lite demokratisk. De kritiserer også RESPECT for å ignorere homofiles rettigheter for å tekkes muslimske velgere. Galloway personlig blir også kritisert, blant annet for ikke å nøye seg med gjennomsnittlig industriarbeiderinntekt for sitt politiske arbeid. Da han deltok i en kjendisversjon av Big Brother vakte også dette en del kritikk.

RESPECT er ikke det første forsøket de senere årene på å samle den britiske venstresida i ett parti. Socialist Alliance, som inkluderte mange av de samme kreftene som RESPECT, gikk blant annet i oppløsning på grunn av samarbeidsproblemer. Om det samme vil skje med RESPECT gjenstår å se.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]