Revolusjonær sosialisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Revolusjonær sosialisme refererer til former for sosialisme som mener at en sosial revolusjon er nødvendig for å gjennomføre en overgang fra kapitalisme til sosialisme. En revolusjon trenger ikke nødvendigvis å være et voldelig opprør; det er definert som en overtakelse av makten fra massebevegelser blant arbeiderklassen, slik at staten er direkte kontrollert av av arbeiderklassen, i motsetning til kapitalistklassen og deres interesser. Revolusjonære sosialister mener at en slik tilstand er en forutsetning for å etablere sosialisme.

Revolusjonær sosialisme omfatter flere sosiale og politiske bevegelser som kan definere "revolusjon" forskjellig fra hverandre. Disse inkluderer bevegelser basert på marxistisk teori, deriblant bevegelser basert på leninismen og teorien om fortroppsledet revolusjon, som marxismen-leninismen, trotskismen, maoismen og titoismen, samt former for ortodoks marxisme, som luxemburgisme, impossibilisme, deleonisme og mensjevisme. Begrepet inkluderer også ikke-marxistiske bevegelser som anarkismen, revolusjonær syndikalisme og noen former for demokratisk sosialisme, som sandinisme og sosialisme for det 21. århundre.

Begrepet brukes i kontrast med reformismen fremmet av sosialdemokrater, som ikke er antikapitalistisk i grunnen. Revolusjonær sosialisme står i motsetning til bevegelser som ønsker å gradvis begrense de økonomiske og sosiale problemene med kapitalismen gjennom gradvis politisk reform.