Release Me (sang fra 1946)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«Release Me» er en amerikansk populærmusikksang, skrevet av Eddie Miller, Robert Yount og James Pebworth.[1]

Miller skrev sangen i 1946, men kunne ikke få noen til spille den inn på plate, så han spilte den inn selv. Platen ble utgitt i 1950. Noen år etter gjorde Jimmy Heap en coverversjon av den, og – med enda større suksess – Ray Price og Kitty Wells. En storselger ble spilt inn av Little Esther Phillips. Den ble utgitt på singlen Lenox NX-555 i 1962. Produsent var Bob Gant. Phillips' versjon lå på førsteplassen på Billboard Hot R&B Sides-listen og på åttendeplassen på Billboard Hot 100-listen.

Engelbert Humperdinck spilte den inn i Storbritannia. Hans versjon ble utgitt på singlen Decca F.12541. Musikalsk leder var Charles Blackwell. Den nådde førsteplassen på den britiske singlelisten. Humperdincks versjon har den utmerkelsen i Storbritannia i å holde førsteplassen i seks uker i løpet av mars og april 1967 og forhindre The Beatles' single Penny Lane/Strawberry Fields Forever i å nå toppen. «Release Me» var den mestselgende singlen i Storbritannia i 1967 med et salg på over én million eksemplarer. Den har til slutt blitt én av tidenes mestselgende singler.

I countrymusikken ble «Release Me» en hit for både Jimmy Heap og Kitty Wells, begge i 1954. Selv om Price hadde hatt flere større hits på forhånd, blir «Release Me» av og til betraktet som hans gjennombrudd. Sangen har et element av 4/4-shuffle, Prices' signatursound, som ble mer tydelig i fremtidige suksesser, slik som «Crazy Arms».

Historien om hvorledes sangen nådde førsteplassen på den britiske singlelisten handler om ren tilfeldighet og om å være på rett sted til rett tid. I 1965 møtte Humperdinck – som på den tiden opptrådte under navnet Gerry Dorsey – igjen en gammel venn, Gordon Mills. Mills var suksessfull manager for Tom Jones. Han tok Dorsey med i sitt management og forandret hans navn. Han spilte inn et par nestenmisser i Storbritannia, selv om én sang, «Dommage Dommage», hadde vært suksessfull i Europa.

I begynnelsen av 1967 ble Humperdinck spurt om å være stand in for Dickie Valentine, som var syk, i TV-varietéshowet Saturday Night at the London Palladium. Showet var ett av showene med høyest rating i Storbritannia på den tiden. Humperdinck fremførte den seneste sangen, «Release Me» – en gammel amerikansk countryhit – i showet og nådde førsteplassen på singlelisten 2. mars 1967, lå der i seks uker og holdt The Beatles' single Penny Lane/Strawberry Fields Forever borte fra toppen i prosessen. Platen lå på listene i sammenhengende 56 uker, som var rekord.[2]

Andre versjoner (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

C. C. Bøyesen og Knut T. Storbukås har skrevet norske tekster. Bøyesens norske tittel er «La meg gå».[14] Storbukås' norske tittel er «Henne jeg elsket først».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1967 «La meg gå»[14] Jan Høiland C. C. Bøyesen Single Triola TN 476
1989 «Henne jeg elsket først» Sputnik 5 Sputnik Knut T. Storbukås CD Busk BCD 154

På TV[rediger | rediger kilde]

I 1994 ble en instrumentalversjon tilpasset som temamusikk til det britiske sketsjshowet Fast Show. I en sketsj fremførte komikeren Paul Whitehouse sangen som rollefiguren Kenny Valentine.

Humperdinks innspilling var med i episoden Going to Pot i 1970-talls sitcomen The Good Life.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Engelbert Humperdinck Irland Irland[15] # 1 12 29. februar 1967
Engelbert Humperdinck Nederland Nederland # 50 11 uker (# 50 i 1 uke) 13. februar 1967
Engelbert Humperdinck Storbritannia Storbritannia # 1 56 28. januar 1967
Engelbert Humperdinck USA Billboard Hot 100-listen # 4 1967
Engelbert Humperdinck USABillboard Easy Listening-listen # 28 1967
Engelbert Humperdinck New Zealand New Zealand[16] # 45 1 uke (# 50 i 1 uke) 28. mars 1999

Referanser[rediger | rediger kilde]