Reidar Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reidar Hansen
Født22. jan. 1921Rediger på Wikidata
Død5. sep. 1944Rediger på Wikidata (23 år)
Trandumskogen
henrettet ved skyting
BeskjeftigelseSkogsarbeider
NasjonalitetNorsk
Medlem avOsvald-gruppen

Reidar Hansen (født 22. januar 1921, død 5. september 1944) var en norsk skogsarbeider og motstandsmann tilknyttet Osvald-gruppen. Han ble tatt til fange i juni 1944 og henrettet ved skyting i Trandumskogen. Hansen var fra Vågård i Ådalen, i tidligere Norderhov kommune på Ringerike.

Han var sabotør og aktiv i motstandsbevegelsen mot nazistene under andre verdenskrig, og ledet Vågårdsgruppa som var ei undergruppe av Osvald-gruppa. Brødrene hans, Georg og Karsten Hansen var aktive i den samme gruppa.

Reidar deltok 17. april 1944 i forsøket på å sprenge Haverstingtunnelen mellom Brekkebygda og ØrgenvikaBergensbanen sammen med Leif Kjemperud og Arne Langerud fra Vågårdsgruppa. Sabotasjeaksjonen ble ledet av Osvaldgruppas distriktssjef Erland Hovde. Aksjonen førte til at skinnegangen ble så ødelagt at det tok flere dager å reparere den. Vågårdsgruppa gikk natt til 5. mai 1944 til aksjon mot Arbeidstjenesten som hadde lokaler i Ringerikes Meieri. Målet var å ødelegge arkivet, men aksjonen mislyktes da det viste seg at det var blitt flyttet. Natt til 25. mai brant gruppa ned Heen Dampsag og satte fyr på Møllefossen Bruk som fikk store skader. Begge bedriftene leverte treverk til tyskerne som bygde flyplassen på Eggemoen.

De viktige jernbanebroene på Hen, Hval og i Skjærdalen ble sabotert ei uke etter pinsen i 1944 sammen med Osvald-gruppene fra Haug/Viul og Modum. Dette førte til at nazistene satte inn store ressurser på å få stoppet sabotasjeaksjonene til Osvald-gruppene på Ringerike.

Da Reidar Hansen, Georg, lillebroren Karsten (født 1925) og Jon Fines ble tatt til fange 9. juni 1944 klarte Georg å flykte. Georg ble tatt til fange en gang til, 31. oktober, og klarte igjen å flykte ved å hoppe av lastebilen mens den kjørte ved Langerudtoppen nær Nymoen. Han overlevde, men fikk kulehull i klærne da vaktene skjøt etter han. Etter dette lå han i dekning resten av krigen hos familiemedlemmer på Skjerva i Lunner. Karsten på 18 år ble satt på dødscelle på Akershus festning og forhørt og torturert i 80 dager. Uvisst av hvilken grunn ble han overført til Grini fangeleir og senere til Mysen fangeleir fram til krigens slutt i mai 1945. I 2013 ble Karsten hedret av den rød-grønne regjeringen sammen med andre krigsveteraner fra Osvald-gruppa som fortsatt var i live.[1] Georg hadde falt bort noen år tidligere.

Reidar Hansen ble overført Akershus 10. juni 1944 som «fange nr. 9363», før han 5. september ble sendt via Victoria terrasse til Trandum.[2] Der ble han samme dagen skutt, i lag med Georg Jenserud, Johan Karelius Moen og Helge Olsen fra den andre Osvald-gruppa på Ringerike; Haug/Viul-gruppa. Hansen er begravet på Haug kirkegård. [trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Medlemmer av Osvaldgruppen hedret og dekorert», VG 4. oktober 2013
  2. ^ Side 283, Kristian Ottosen: Nordmenn i fangenskap 1940-1945, Universitetsforlaget 2004

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bakke, Gudmund (2001): Vågårds-gruppa -sabotører uten heder og medaljer, Heftet Ringerike

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]