Vågård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vågård (gnr. 92) er en gammel storgård i tidligere Norderhov herredskommune og ligger i Haug kirkesogn, nå Ringerike kommune i Buskerud. Navnet stammer trolig fra det norrøne uttrykket , som betyr avsides og kan ha med gårdens beliggenhet i forhold sognets yttergrenser å gjøre. Vågård, er delt, ligger helt i ytterkant. En annen teori er at navnet stammer fra det norrøne mannsnavnet Vaði. Sistnevnte er basert på at en av nabogårdene heter Marigård. Gårdsnavn som ender på -gård/-gard ble gjerne anlagt i kristen tid. Vågård nevnes ikke i skriftlige kilder før i 1528 (NRJ. IV 373).

Vågårdsgrenda[rediger | rediger kilde]

Vågård er også ei lita grend som gjerne regnes til Ytre Ådal, fordi den ligger i direkte tilknytning til industriområdet Hensmoen som for det meste tilhører dette distriktet, men Vågårdsgrenda med Sørflaten tilhørte opprinnelig Haug kirkesogn (nå Ullerål kirkesogn) og ligger i tidligere Norderhov herredskommune. Stedet ligger langs europavei 16 og strekker seg nordøstover mot gårdene Øvre Vågård og Nedre Vågård. Innkjøring til området går enten via avkjøringen til Nymoen eller Hensmoen fra E16.

Vågård er i dag helst kjent for en tragisk hendelse som fant sted der den 22. august i 1926; lensmannsmordene på Vågård.

Se også[rediger | rediger kilde]


Ringerike komm.svgDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.