Regnmakeren (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regnmakeren
orig. The Rainmaker
Generell informasjon
GenreRettsdramafilm, kriminalfilm, dramafilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår1997
NasjonalitetUSA
Lengde135 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrancis Ford Coppola Rediger dette på Wikidata
ManusFrancis Ford Coppola, John Grisham Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Michael Douglas, Steven Reuther
MusikkElmer Bernstein Rediger dette på Wikidata
FotoJohn Toll Rediger dette på Wikidata
KlippBarry Malkin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon, Claire Danes, Jon Voight, Mary Kay Place, Mickey Rourke, Danny DeVito, Danny Glover, Teresa Wright, Virginia Madsen, Andrew Shue, Roy Scheider, Dean Stockwell, Red West, Sonny Shroyer, Randy Travis[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapAmerican Zoetrope Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)UIP-Dunafilm
Netflix
Premiere(r)21. november 1997
2. april 1998 (Tyskland)[2]
1997
UtmerkelserNational Board of Review: Top Ten Films
Eksterne lenker

The Rainmaker er et amerikansk drama regissert av Francis Ford Coppola med skuespiller Matt Damon i hovedrollen. Coppola skrev manuset, basert på John Grishams roman fra 1995. Danny DeVito, Danny Glover, Claire Danes, Jon Voight, Roy Scheider, Mickey Rourke, Virginia Madsen og Mary Kay Place er også stjerner i filmen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Rudy Baylor er utdannet ved Law of University of Memphis. Men i motsetning til de fleste av klassekameratene, har han ingen høyt lønnet jobb klar i det han blir uteksaminert. Han blir tvunget til å servere drinker i en Memphis-bar, samtidig som han søker arbeid. Desperat etter en fast jobb med bedre lønn, blir han introdusert for J. Lyman "Bruiser" Stone, en nådeløs advokat, som gjør Rudy til sin medarbeider. Rudy leter etter potensielle kunder ved et lokalt sykehus. Han møter Deck Shifflet, en lite etisk tidligere advokatfullmektig som har mislykkes på advokat-eksamen seks ganger. Deck er imidlertid flink til å samle informasjon, og er ekspert på forsikringssaker.

Når Stone blir raidet av FBI, setter Rudy og Deck opp deres egen praksis. De går til søksmål på vegne av et middelaldrende par, Dot og Buddy Black, hvis 22 år gamle sønn, Donny Ray, som er syk av leukemi. Men han kunne blitt reddet med en benmargstransplantasjon, som ble nektet av forsikringsselskapet Great Fordel. Rudy består sin advokat-ksamen i Tennessee, men har aldri argumentert for en sak foran en dommer eller jury. Nå står han ovenfor en gruppe langt mer erfarne advokater fra et stort firma, ledet av Leo F. Drummond, en advokat som bruker skruppelløse taktikker for å vinne sakene deres. Den opprinnelige dommeren, Harvey Hale, får et hjerteinfarkt. En mer sympatisk dommer, Tyrone Kipler, tar over.

Rudy leter etter nye klienter, og møter Kelly Riker, som har blitt slått av ektemannen hennes Cliff, og havnet på sykehus. Rudy overtaler Kelly til å søke om skilsmisse, noe som fører til en konfrontasjon med Cliff som resulterer i at Rudy slår ham nesten i hjel. Donny Ray dør, men rekker å gi en vitne-forklaring. Rudys dyktige kryssforhør av Great Benefits-direktør, Wilfred Keeley, er beviset som får juryen til å støtte Donny Rays familie.

Saken blir en stor triumf for Rudy og Deck, med Keeley blir arrestert av FBI. Forsikringsselskapet erklærer seg selv konkurs, slik at de unngår å betale erstatning. Det kommer ingen utbetaling for de sørgende foreldrene, og Rudy får heller ingen betaling. Rudy mener at denne suksessen vil skape urealistiske forventninger for hans fremtidige kunder, og vurderer å forlate sin nye praksis etter denne første saken hans.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Matt Damon

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]