Advokatfullmektig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En advokatfullmektig er en lærlingstilling til å bli advokat. Advokatfullmektig har juridisk embetseksamen (cand.jur. eller master i rettsvitenskap), men har ikke fått advokatbevilling. For å være advokatfullmektig må en være ansatt i et advokatfirma.[1]

Fullmektigen er ansatt av en advokat som er fullmektigens prinsipal. Fullmektigen opptrer på vegne av prinsipalen og yter rettshjelp i vedkommendes navn. For at en advokatfullmektig skal kunne opptre som sådan, på vegne av sin prinsipal, må vedkommende være autorisert for prinsipalen av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, jf. domstolloven § 223 annet ledd.[2] Foruten bestått juridisk embetseksamen kreves det politiattest for å godtgjøre at vedkommende har ført en hederlig vandel. Det må heller ikke foreligge forhold som etter domstolloven § 230 fører til at en autorisasjon vil bli satt ut av kraft eller kalt tilbake.

Dersom man har vært advokatfullmektig i to år kan man få egen advokatbevilling, forutsatt at man oppfyller visse lovbestemte krav til praksis for domstolene (har prosedert et visst antall saker, i utgangspunktet tre sivilrettslige saker), og gjennomfører og består det såkalte advokatkurset med avsluttende eksamen. Fullmektigperioden er ment som en læretid hvor fullmektigen skal dyktiggjøre seg for å utøve advokatvirksomhet. Fullmektigen skal i denne tiden lære litt om de forskjellige sider ved advokatgjerningen, blant annet ansvarsregler, regnskapsregler, etiske regler mv. Praksis som advokatfullmektig skal derfor utføres under prinsipalens kontroll og instruksjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Advokatfullmektig». www.domstol.no (norsk). Besøkt 1. august 2023. 
  2. ^ «Lov om domstolene (domstolloven) - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 1. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]