Hopp til innhold

Regiment Nordland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regiment Nordland
Basisdata
Aktiv1942-
2. mai 1945
LandNazi-Tysklands flagg Tyskland
TypePansertropper
Mekanisert infanteri
Operativt oppdrag
KonflikterOperasjon Bagration
Slaget om Berlin

Regiment Nordland, fra november 1942 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland var en avdeling i Waffen-SS, den militære delen av det tyske Schutzstaffel (SS) under andre verdenskrig. Den ble først opprettet som en motorisert enhet i Wien i 1940. I regimentet tjenestegjorde frivillige fra blant annet Norge og Danmark, og det inngikk sammen med regimentene (Standarten) «Germania» og «Westland» i 5. SS-Panzer-Division «Wiking». Hele denne divisjonen ble satt inn på Østfronten allerede ved operasjon Barbarossa, det tyske angrepet på Sovjetunionen fra 22. juni 1941, og ble her hele krigen. Rundt 800 nordmenn gjorde tjeneste i denne avdelingen.

Norske unggutter som har vervet seg som frivillige til Regiment Nordland tas i ed av SS-sjefen Heinrich Himmler i Oslo 30. januar 1941. Bak sees SS-mottoet Meine Ehre heisst Treue («Min ære er troskap»).

Fra november 1942, da regimentet fikk nytt navn og oppgradert status, var det meningen at det skulle være divisjonens lette, motoriserte regiment. Opprinnelig skulle divisjonen få navnet WarägerVæringer»), men dette navnet ble avvist av Hitler personlig. Det ble da bestemt at den nyopprettede divisjonen skulle fortsette å bruke navnet «Nordland».

Waffen-SS-uniform for menig (SS-Mann) «frontkjemper» fra Norge i Regiment Nordland, med SS-runer på kragespeil og hjelm, hodeskallesymbol på skilua, SS' variant av det tredje rikes riksvåpen på lue og venstre overerme, tøymerke med norsk flagg, båndstripe med «Nordland», frontkjempermerket, ringer, gjenkjenningsmerke («dog tag»), sangbok og annet. Foto fra Lofoten Krigsminnemuseum.

Navnet viser også til hvor divisjonens to pansergrenader-regimenter var rekruttert fra. Sommeren 1943 gikk det tidligere Regiment Nordland inn som det nye SS-Panzergrenadier-Regiment 23 Norge og det danske SS-Panzergrenadier Regiment 24 Danmark og inngikk i 11. SS Pansergrenaderdivisjon «Nordland», og ble en divisjon i Waffen-SS med sterkt innslag av skandinaver.

Det var da tenkt å skulle være et tysk-finsk regiment («Regiment Kalevala»), men etter at avtalen mellom Tyskland og Finland løp ut i 1943, reiste de fleste finnene hjem. Resten av regimentet ble da slått sammen med Den norske legion og dannet det nye SS-Panzergrenadier-Regiment (23) «Norge».

Regimentet deltok under fremrykningen i 1941 i kampene i Ukraina og Kaukasus og andre frontavsnitt i den sørlige delen på Østfronten, men etter at de ble overført til SS-Panzergrenadier-Regiment (23) «Norge» var de ved Narvafronten og gjennom hele tilbaketoget langs østersjøkysten og til sluttkampene i Berlin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]