Regiment Nordland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Regiment Nordland
11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division „Nordland“.svg
Basisdata
Aktiv:1942-
2. mai 1945
Land:Nazi-Tyskland Tyskland
Overordnet enhet:Franz Augsberger
Fritz von Scholz
Type:Pansertropper
Mekanisert infanteri
Operativt oppdrag:
Innsatser:Operasjon Bagration
Slaget om Berlin

Regiment Nordland, fra november 1942 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland var en avdeling i Waffen-SS. Den ble først opprettet som en motorisert enhet i Wien i 1940. I regimentet tjenestegjorde frivillige fra blant annet Norge og Danmark og det inngikk i 5. SS-Panzer-Division «Wiking». Hele denne divisjonen ble satt inn på Østfronten allerede ved operasjon Barbarossa og tjenestegjorde her hele krigen. Ca. 800 nordmenn tjenestegjorde i denne avdelingen.

Fra november 1942, da regimentet fikk nytt navn og oppgradert status, var det meningen at det skulle være divisjonens lette, motoriserte regiment. Opprinnelig skulle divisjonen få navnet WarägerVæringer»), men dette navnet ble avvist av Hitler personlig. Det ble da bestemt at den nyopprettede divisjonen skulle fortsette å bruke navnet «Nordland».

Navnet viser også til hvor divisjonens to pansergrenader-regimenter var rekruttert fra. Sommeren 1943 gikk det tidligere Regiment Nordland inn som det nye SS-Panzergrenadier-Regiment 23 Norge og det danske SS-Panzergrenadier Regiment 24 Danmark og inngikk i 11. SS Pansergrenaderdivisjon «Nordland», og ble en divisjon i Waffen-SS med sterkt innslag av skandinaver.

Det var da tenkt å skulle være et tysk-finsk regiment (Regiment Kalevala), men etter at avtalen mellom Tyskland og Finland løp ut i 1943, reiste de fleste finnene hjem. Resten av regimentet ble da slått sammen med Den norske legion og dannet det nye SS-Panzergrenadier-Regiment (23) Norge.

Regimentet deltok under fremrykningen i 1941 i kampene i Ukraina og Kaukasus og andre frontavsnitt i den sørlige delen på Østfronten, men etter at de ble overført til SS-Panzergrenadier-Regiment (23) Norge var de ved Narvafronten og gjennom hele tilbaketoget langs østersjøkysten og til sluttkampene i Berlin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Flag of Germany 1933 -- Waffen-SS-divisjoner under den andre verdenskrig -- SS runes