Refleksologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Refleksologi er en alternativ medisinsk behandlingsform som baserer seg på trykk, strykninger og tøyninger over hele kroppen. Soneterapeutisk behandling kan muligens føres tilbake til blant annet Egypt, ca. 2330 f.Kr.[1][2] Betegnelsen refleksologi ble tatt i bruk første gang i USA på 1950-tallet,[3] men har sitt utspring i gamle tradisjoner. Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon for prinsippene for refleksologi eller for effekt av behandlingen.

Nordisk benevning[rediger | rediger kilde]

I Norden er det vanlig å benytte begrepene soneterapi eller fotsoneterapi for det som ellers i verden blir kalt refleksologi.[4] Begrepet refleksologi blir benyttet om terapiformen som ble utviklet av Karl Axel Lind, som utvidet den klassiske soneterapien til å omfatte hele kroppen. Det følger derav at refleksologien omfatter øreakupunktur, ansiktsrefleksologi, hånd- og fotsoneterapi, irisdiagnose, samt tungediagnose. Det felles kjennetegnet for disse teknikkene er indirekte behandling ved projeksjoner av kroppsbilde på andre deler av kroppen. Hypotesen er at alle deler av kroppen har projeksjoner (speilbilder) i seg av andre kroppsdeler, både utvendig og innvendig.[5] Projeksjonene er gjensidige, altså de går begge veier. De forskjellige projeksjonene har ulike egenskaper og tilgjengelighet. Den generelle målsettingen med behandlingen er å fjerne spenninger i vev, noe som i stor grad er forbundet med smerte.

Eksempel på tolking[rediger | rediger kilde]

Sonekart over foten
       hjerne        mage
       bihuler        milt
       stemme        lever
       hypofyse        galleblære
       hals og strupe        binyrene
       øye        bukspyttkjertel
       øre        nyre
       armhule        urinleder
       arm og skulder        urinblære
       lunge og brystkasse        tykktarmen
       hjerte        tynntarmen
       skjoldbruskkjertel og bronkioler        haleben
       solar plexus        isjiasnerven
       mellomgolv        Peyers plate
       blindtarmen  

Forskning[rediger | rediger kilde]

Det finnes relativt lite forskning på effektene av refleksologi, og selv om enkelte studier viser effekt, foreligger det ikke forskningsresultater som tilfredsstiller vitenskapelige krav og som kan dokumentere effekt. En oversiktsstudie har konkludert med at «De beste resultatene til nå kan ikke vise at refleksologi er en effektiv behandling av noen medisinsk tilstand».[6] Hypotesen om projeksjoner har aldri blitt sannsynliggjort gjennom biologiske funn, det samme gjelder prinsippene som er nedarvet fra tradisjonell kinesisk medisin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ alternativ.no om refleksologi
  2. ^ NOU:1998:21: Om soneterapiens forløper i det gamle Egypt
  3. ^ Refleksologi Arkivert 22. desember 2015 hos Wayback Machine. Norges Landsforbund av Homøopraktikere
  4. ^ «Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling om refleksologi». Arkivert fra originalen 9. mars 2016. Besøkt 29. april 2015. 
  5. ^ Useriøs testing for matvareintoleranse Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine. Lommelegen
  6. ^ Ernst E (2009). «Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials». Med J Aust. 191 (5): 263–6. PMID 19740047. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]