Isjias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isjias
Område(r)Ortopedi, nevrologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeM54.3
ICD-9-kode724.3
ICPC-2L86
eMedicine827016
MeSHD012585

Isjias eller isjialgi betegner nevralgi i isjiasnerven; denne nerven er kroppens lengste nerve og går fra korsryggen, ned gjennom bekkenet, ned langs baksiden av låret, og deler seg i to greiner ved kneet. Den ender i tærne.[1]

Smertene er oftest utstrålende, pga. irritasjon av en eller flere nerverøtter og deres forlengelser som fører til benet, som kan være ledsaget av sensoriske forstyrrelser, lammelser eller refleksforandringer. Isjias opptrer ofte i kombinasjon med lumbago. Selv om isjias er en forholdvis vanlig smertetilstand med opphav i korsryggen, blir ofte betegnelsens egentlige betydning misforstått. Isjias er ikke en diagnose, snarere et sett av tegn og symptomer, hvor fellesnevneren er at det foreligger en irritasjon av nerveroten, betegnelsen angir altså ikke hva som irriterer.

Prolaps er en årsak til isjias som innebærer at det er kommet en sprekk i mellomvirvelskiven slik at et geleliknende stoff i midten av mellomvirvelskiven presses bakover og trykker på nerverøtter i ryggmargskanalen.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

De typiske symptomene er som nevnt ryggsmerter med samtidig utstråling til en av føttene. Prolapsen kommer vanligvis plutselig, men mange med symptomet føler smerter og stivhet i ryggen lenge før den akutte forverringen. Sammen med prolapsen skilles det ut noen stoffer som irriterer og fører til betennelse og hevelse rundt prolapsen. I denne første fasen er smertene ofte meget intense, men etter noen dager vil smertene avta.[2]

Utredning[rediger | rediger kilde]

Lasègues prøve foretas ved å løfte opp ett ben av gangen mens pasienten ligger på ryggen. Positiv prøve angis ved hvor mange graders vinkel, inntil 60 grader-, benet er løftet fra benken idet det oppstår smerte nedover i benet. Dersom undersøkelsen gir mistanke om prolaps kan videre bildeundersøkelser være nyttig, fortrinnsvis MR, som viser prolaps. Røntgen og CT kan gi indikasjoner på andre patologiske tilstander i ryggen, slik som slitasje og frakturer. Prolapser vil derimot ikke synes på disse bildemodalitetene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hadeland Kiropraktiske Senter – Isjias
  2. ^ «Smerter ved prolaps i korsryggen». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 21. september 2010. Besøkt 4. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]