Rapalloavtalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra forhandlingene, den tyske rikskansler Joseph Wirth (andre fra venstre) med Krassin, Georgij Tsjitsjerin og Adolf Ioffe fra den russiske delegasjonen, fotografi tatt i april 1922 av Bernhard Hossner, Deutsches Bundesarchiv, Bild 183-R14433 / CC-BY-SA
Rapallotraktaten (uten det hemmelige tillegg) i det tyske Reichsgesetzblatt, Teil II, av 28. juli 1922.

Rapalloavtalen var en traktat underskrevet 16. april 1922 i Rapallo nær Genova i Italia, mellom Tyskland og Sovjet-Russland (som ble en del av Sovjetunionen senere samme år).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

I Rapalloavtalen sa begge land fra seg sine territorielle krav på hverandre fra Brest-Litovsk-traktaten. Dessuten innebar avtalen en formalisering av forholdet mellom Tyskland og Sovjetunionen.

Fundament for traktaten var at de to statene anerkjente hverandre som likeberettigede. Diplomatiske forbindelser mellom landene ble innledet. Alle krav vedrørende krigen mellom det tidligere keiserriket Russland og Tyskland ble betraktet som avklarte.[trenger referanse] Blant annet avstod Sovjetunionen fra å ta opp artikkel 116 i Versaillestraktaten, som forutsatte at Tyskland skulle betale Russland krigsskadeerstatninger. Rapallotraktaten var uten tvil en følge av Storbritannias og Frankrikes negative politikk overfor både Tyskland og Sovjetunionen.[trenger referanse] Dette brakte de to landene nærmere hverandre.

Tyskland var det første landet i Europa som med Rapallotraktaten opprettet diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen, og allerede ett år tidligere hadde man inngått en handelsavtale som gjorde Tyskland til Sovjetunionens største handelspartner.[trenger referanse]

Hemmelig tillegg[rediger | rediger kilde]

Et hemmelig tillegg, signert 29. juli innebar at tyske styrker fikk adgang til å trene og forske i Sovjetunionen med moderne våpen som panservogner, fly og giftgass. Senere er Geheime Fliegerschule und Erprobungsstätte der Reichswehr ved Lipetsk i Sovjetunionen blitt kjent som et sted for slik trening. Dette var et direkte brudd på Versaillestraktaten.

På tross av en ny traktat i Berlin i 1926 ble forholdet mellom de to maktene gradvis svekket av Tysklands gradvise tilnærming til Storbritannia og Frankrike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]