Lipetsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lipetsks byvåpen
Lipetsk city.jpg

Lipetsk (russisk: Ли́пецк) er en by og administrativt senter i Lipetsk oblast i Russland. Den ligger ved elva Voronezj (i Dons nedbørfelt), rundt 400 km sørøst for Moskva. Innbyggertallet under folketellingen i oktober 2010 var 508 887.[1] Navnet betyr «Lindebyen», og har dermed samme språklige bakgrunn som Leipzig og Liepāja.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosetningen ble grunnlagt på 1200-tallet som en festning mot mongolene, som ødela den fullstendig i 1284.

I 1703 ga Peter den store ordre om å bygge en støpejernsfabrikk for fremstilling av artilleriprosjektiler i området, nær forekomstene av jernmalm, og Lipetsk ble dermed grunnlagt på nytt. Den fikk innvilget byrettigheter i 1779.

I Weimarrepublikkens tid bedrev sovjetiske myndigheter og det tyske Reichswehr i fellesskap en hemmelig flybase som siden 1925 blant annet tjente til utprøving av fly og luftbårne våpensystemer og siden 1926 opplæring av tyske militærpiloter, noe som ifølge Versaillestraktaten var forbudt. Samarbeidet opphørte da nasjonalsosialistene kom til makten i 1933.[2]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

De viktigste industriene i Lipetsk er jernmetallurgi, maskinbygging og metallarbeid.

Det tidligere stålkombinatet ble privatisert i 1992, og er med rundt 48 000 ansatte en av regionens største arbeidsgivere. Av annen industri kan nevnes metallfabrikken «Svobodnij Sokol» («Fri falk»), en traktorfabrikk, en rørfabrikk og en fabrikk for kjøleskap og husholdningsapparater. Industriområdene ligger hovedsakelig sør for Voronezj-elva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folketelling 2010 (PDF)» (PDF) (russisk). Arkivert fra originalen (PDF) 23. mai 2013. 
  2. ^ Wolf Oschlies (19. september 2009). «Symbiose der Geächteten». Preußische Allgemeine Zeitung (38 utg.): 10. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]